Grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Riemstse grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct! In onze gemeente is de champignonkwekerij van Jos Coenegrachts nog de enige actieve professionele ondergrondse kwekerij. Wist je dat er in Riemst al sinds de 18de eeuw ondergronds champignons worden geteeld? De mergelgrotten zijn daarvoor ideaal!

Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons graag in oude steengroeven groeien. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na WOI voor ook in België en meer bepaald in Riemst de eerste grotchampignons werden geteeld. Vanaf toen ging het snel, en Riemst werd de hoofdstad van de champignonteelt zowel ondergronds als bovengronds. De champignonkwekerij van Coenegrachts heeft nog als enige een actieve ondergrondse kwekerij in Riemst.

Op gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro wordt het champignonbroed geënt. Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt deze bedekt met een laagje veengrond gemengd met fijne mergel. De champignons groeien traag, wat hen ook vaster maakt. Coenegrachts teelt paarse ridderzwam, kastanje- en anijschampignons. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september worden ze opnieuw geoogst.

Artikel Het Belang van Limburg

Artikel Het Belang van Limburg