Riemst vraagt Vlaams-Waals overleg rond windmolens

Het college van burgemeester en schepenen van Riemst vraagt dringend een overleg tussen Vlaanderen en Wallonië over de referentiekaders voor de plaatsing van windmolens. Op dit moment worden er 3 windturbines gebouwd in Riemst door Limburg Win(d)t. Daarnaast zijn er aanvragen voor de bouw van nog eens 4 turbines op grondgebied Riemst en 26 op de grens met Wallonië. En 38 windmolens in Juprelle en Tongeren-Oost zijn nog in onderzoek. “In totaal maken we dus kans op de inplanting van 71 windmolens in of aan de rand van onze gemeente,” zegt burgemeester Mark Vos, “daarom roepen we Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein op om werk te maken van een constructief overleg zodat we langs beide kanten van de taalgrens met elkaars verzuchtingen kunnen rekening houden.”

De Waalse regering verleende op 9 november een vergunning aan het windmolenproject van Elicio in Bassenge. Dat project omvat 9 windturbines, pal op de grens met Riemst. De gemeente Riemst is in beroep gegaan tegen deze beslissing. Ook de provincie Limburg en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege hebben beroep aangetekend.

Mark Vos, burgemeester: "Wij zijn verheugd dat Vlaams minister Schauvliege onze bekommernis deelt, maar enkel in beroep gaan is niet voldoende. Onze gemeente wordt het laatste jaar overstelpt met aanvragen voor windmolenprojecten. Een teken dat het hier goed waait. Maar Riemst mag niet het slachtoffer worden van een gebrekkige communicatie tussen de Vlaamse en Waalse overheid als op het windmolens aankomt."

 Naast het project in Bassenge (Wonck), zijn er nu ook twee aanvragen van EDF Luminus in Juprelle en Bassenge (Hauts de Froidmont), met respectievelijk 5 en 7 windturbines op goed 3 kilometer van de woongebieden in Riemst. Drie windmolenprojecten in Juprelle en Tongeren-Oost zijn nog in onderzoek, samen goed voor nog eens 38 windturbines.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Wij zijn niet tegen windenergie, laat dat duidelijk zijn. De bouw van 3 windturbines langs de E313 in Membruggen/Genoelselderen bewijst dat. Deze turbines zijn samen goed om 7.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien, of heel Riemst. Maar het is toch absurd dat je als gemeente een referentiekader hanteert en dit 100 meter verder in Wallonië een heel ander kader wordt. Dat krijg je aan je inwoners niet uitgelegd. Ook in onze eigen gemeente lopen er nog twee aanvragen, één op de grens van Herderen/Grote Spouwen waar we samen met de stad Bilzen in beroep zijn gegaan tegen de vergunning en één in Millen, waar we maar één van de drie windmolens gunstig adviseren en de beslissing van de provincie Limburg afwachten.”

 Op 16 december lanceerde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein samen met Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege ‘Windkracht2020’. Samen met de gouverneurs zullen ze onder meer een Windpact opstellen om per provincie en per jaar een realistisch aantal windturbines vast te leggen.

Mark Vos, burgemeester: “We zijn blij te vernemen dat beide ministers de lokale besturen willen betrekken bij het zoeken naar concrete locaties, zodat er minder beroepsprocedures gestart worden. Maar we hopen ook dat ze denken aan de gemeenten die langs de taalgrens liggen. Daarom vragen we aan beide ministers om dringend werk te maken van een structureel overleg tussen Vlaanderen en Wallonië als het op windmolenprojecten aankomt. Zodat projecten langs beide zijden van de taalgrens op dezelfde manier afgewogen worden en de windmolendruk op bepaalde gemeenten beter wordt gespreid.”

 Vaak klagen inwoners ook het gebrek aan communicatie van een gemeentebestuur aan wanneer er zich een windmolenproject aandient.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Ik wil graag verduidelijken wat onze werkwijze is. In elk dossier dringen we er bij de aanvrager op aan om een huis-aan-huisbrief te verspreiden met informatie over het project en vragen we, hoewel dit niet verplicht is, om een infozitdag te organiseren. Daarnaast staat ook elk openbaar onderzoek aangekondigd op onze gemeentelijke website. Organisaties die niet in kennis werden gesteld van het project worden door ons op de hoogte gebracht. Daarnaast helpen we onze inwoners ook als zij vragen hebben over het project.”

 Eneco Wind Belgium plant in Millen de bouw van 3 windturbines langs de E313 op de grens met Wallonië. De masthoogte bedraagt 139 meter, de diameter van de wieken is 122 meter en de tiphoogte 200 meter. De 3 windturbines zijn samen goed voor de energievoorziening van 5.400 gezinnen.

Het college van burgemeester en schepen geeft een ongunstig advies voor 2 van de 3 windmolens.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Wij adviseren deze 2 meest noordelijk gelegen windmolens ongunstig omdat ze buiten het Windplan Limburg vallen. Het Windplan Limburg is een leidraad waarin de meest geschikte inplantingsplaatsen voor grootschalige windturbines op staan aangegeven. Er is dus enkel een gunstig advies voor de meest zuidelijk gelegen windmolen. Daarnaast wensen we dat, ongeacht of het nu woon- of agrarisch gebied is, er voor elk project dezelfde geluidsnorm geldt en dat er een minimumafstand van 350 meter gerespecteerd wordt ten opzichte van woningen. Ook vragen we een compensatie in het kader van de instandhouding van de akkerfauna, trekvogels en vleermuizen binnen onze gemeente.”

In totaal zijn er voor dit project 486 bezwaarschriften ingediend bij de gemeente Riemst. Het advies van de gemeente Riemst wordt nu overgemaakt aan de provincie Limburg, die uiteindelijk zal beslissen of er een vergunning wordt verleend.