Drie kandidaat-projectontwikkelaars geloven in de visie om wonen, detailhandel en lokale diensten samen te brengen aan een centraal plein. Dat blijkt uit de offertes die zijn ingediend voor de ontwikkeling van Projectgebied Riemst. Toch heeft het schepencollege na een grondige analyse beslist om de huidige procedure stop te zetten. “We geloven in deze visie, maar het onderzoek wijst uit dat de realisatie van het project zoals het vandaag voorligt, ons geraamd budget ruim zal overschrijden,” stelt burgemeester Mark Vos.
In het voorjaar ging de gemeente Riemst op zoek naar kandidaten voor de ontwikkeling van het Projectgebied Riemst, dat het kloppend hart moet vormen voor de 13 dorpen. Wonen, detailhandel en lokale diensten samenbrengen aan een centraal plein, dat was het uitgangspunt. Op basis van een aanbesteding – die op elk moment stopgezet kon worden – heeft de gemeente Riemst de voorbije maanden de financiële en reële haalbaarheid van project onderzocht.
Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Wie een degelijk en vooruitziend beleid wil voeren, moet daadkrachtig verantwoorde risico’s durven nemen. Niets doen, is dus geen optie. Maar dat wil niet zeggen dat we niet omzichtig te werk moeten gaan. Daarom hebben we eerst een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, om een realistisch beeld te krijgen van de financiële reikwijdte van het project. Drie kandidaat-projectontwikkelaars hebben een voorstel ingediend. Na een grondige analyse van de offertes blijkt duidelijk dat de markt ook gelooft in onze visie: samenhang en verbinding creëren tussen verschillende functies zoals wonen, handel en diensten en dat op wandelafstand van elkaar. Alleen is het project zoals het vandaag in al zijn details op tafel ligt, financieel niet haalbaar.”
Mark Vos, burgemeester: “In onze begroting hadden we 2 tot 2,5 miljoen euro voorzien voor de realisatie van het Projectgebied Riemst. De prijzen die de projectontwikkelaars hebben ingediend liggen 1 miljoen euro boven die raming. Dat is een rekening die wij niet aan onze inwoners willen doorschuiven. Wij voeren een financieel verantwoord beleid, dat heeft ons ook toegelaten om de belastingen tijdens deze legislatuur tot tweemaal toe te verlagen: van 9 naar 8 procent. We zijn en blijven het aan onze inwoners verplicht om als een goede huisvader met die middelen om te springen.”
De gemeente Riemst investeerde net geen 37.000 euro in de begeleiding van de haalbaarheidstudie en kocht ook al het voormalige café Bidule en enkele gronden in het Projectgebied aan.
Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Dankzij deze marktverkenning weten we dat we op de goede weg zitten, die middelen zijn dus goed besteed. Dat de procedure nu wordt stopgezet, betekent niet dat we de plannen voor de ontwikkeling van het Projectgebied Riemst opbergen. Het is en blijft een zone die ingekleurd is als woongebied op het gewestplan. Als eigenaar van een aantal strategische gronden hebben we daardoor ook de regie op de ontwikkeling van deze woonzone steviger in handen.”
Mark Vos, burgemeester: “Onze ambitie is niet een prestigeproject realiseren, maar wel de troeven ontwikkelen die Riemst nodig heeft. Riemst mag niet eindigen als slaapdorp, waaruit iedereen wegtrekt. Onze senioren en jonge gezinnen verdienen ook een kans om in een omgeving te wonen die afgestemd is op hun noden. Daarom zullen we in de volgende maanden blijven onderzoeken hoe we de troeven uit onze visie verder kunnen realiseren. Daar zijn we vandaag ook al mee bezig in onze dorpen. We ontwikkelen er dorpspleinen, zorgen voor een moderne schoolinfrastructuur en investeren in een tweede bus voor de mindermobielencentrale. Daarnaast ontwikkelen we ook woongelegenheid in de verschillende dorpen en faciliteren we er kleinschalige meergezinswoningen. We zullen ook bekijken op welke manier we onze dienstverlening het beste kunnen organiseren voor onze inwoners, nu er niet meteen een nieuw gemeentehuis komt waarin al onze diensten en het Sociaal Huis samenzitten.”