Sociaal Huis Riemst start met buddywerking

Hoe klim je uit het schuldendal? Of hoe voorkom je dat je er (opnieuw) in sukkelt als je niet in je omgeving terecht kan voor goede raad? Het Sociaal Huis Riemst wil daar een antwoord op bieden en start met een buddywerking in samenwerking met BudgetInZicht (BIZ) Limburg. Vrijwilligers worden opgeleid tot ‘buddy’ en ondersteunen samen met een maatschappelijk assistent kwetsbare gezinnen of individuen.

Het Sociaal Huis Riemst sluit een samenwerkingsovereenkomst af met BudgetInZicht Limburg. Dat is het samenwerkingsverband tussen de Limburgse OCMW’s en CAW Limburg rond preventie van schulden.

Het Sociaal Huis in Riemst

Het Sociaal Huis in Riemst

Katja Onclin, voorzitter Sociaal Huis Riemst: “BudgetInzicht Limburg staat in voor de screening van kandidaat buddy’s en leidt hen op tot vrijwilliger. Deze buddy’s administratief kwetsbare gezinnen en/of individuen ondersteunen. De taken die de buddy opneemt zijn afhankelijk van de persoonlijke noden. Zo kan er aandacht zijn voor budgetvriendelijk winkelen, het ordenen van papieren, het plannen en het uitvoeren van betalingen. Met de inschakeling van de buddy willen we als Sociaal Huis de mensen vaardigheden aanleren om hen zo, stap voor stap, hun budgetbeheer (terug) zelfstandig te laten opnemen.”

De buddy werkt nauw samen met de maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis die het budgetbeheer doet van het gezin of de persoon aan wie de buddy ondersteuning geeft.

De maatschappelijk assistente en voorzitter van het Sociaal huis

De maatschappelijk assistente en voorzitter van het Sociaal huis

Mark Vos, burgemeester: " De vrijwilliger biedt een luisterend oor. Hij geeft tijd en oprechte aandacht. Voor een bepaalde periode is hij deelgenoot in de beleving van de financiële situatie en de algemene woon- en leefomstandigheden van mensen. Buddy’s leren hen niet alleen vaardigheden aan, ze kunnen ook een belangrijke meerwaarde zijn in de schuldhulpverlening op het vlak van nazorg en om herval te voorkomen."