In ons basisonderwijs werpt de verandering die we in 2010 hebben ingezet, intussen zijn vruchten af. Vandaag hebben we dankzij die herstructurering nog in elk dorp een school. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom hebben we er als partij ook resoluut voor gekozen om andere onderwijsnetten te ondersteunen met een toelage om het schoolgebouw of de infrastructuur te renoveren. Dat is en blijft uniek in Vlaanderen.
In 2010 werd het onderwijslandschap in Riemst hervormd door in elk dorp één school te houden. Riemst telt 13 dorpen, vier scholen zijn van het gemeentelijk onderwijs, negen van het vrij onderwijs. CD&V staat voor kwalitatief goed en modern basisonderwijs in alle 13 dorpen. Door een goede samenwerking tussen de gemeente en het onderwijs, de kinderopvang, sport, recreatie, muziek en cultuur zetten we de belangen van het kind centraal. Een basisschool is een reden voor jonge gezinnen om zich in een dorp te vestigen. Het is dus belangrijk dat de gemeente samen met de schoolbesturen ook een duidelijk toekomstperspectief kan bieden voor onze dorpscholen.
Gemeentelijke Basisschool 'De Tol' in Herderen, een van de 'Scholen van Morgen'
CD&V heeft daarom werk gemaakt van een infrastructuursubsidie, omdat elk kind recht heeft op een even goede schoolinfrastructuur. Als gemeente betoelagen we ook renovatieprojecten in de scholen van een ander onderwijsnet. Indien alle scholen van het Vrij net gebruik maken van de subsidie investeren we de volgende jaren zo 800.000 euro en krijgen daar 4 miljoen Vlaamse renovatiesubsidies voor terug. Een uniek concept in Vlaanderen. In 2016 kon Vrije Basisschool Het Hofje in Vroenhoven op deze manier de toiletten vernieuwen. Vrije Kleuterschool ’t Vogelnestje in Heukelom kreeg een volledige opknapbeurt met onder meer een nieuw dak, nieuwe verwarming en sanitair. Bij de bouw van twee nieuwe gemeentelijke basisscholen in Genoelselderen en Herderen hebben we ook nagedacht over hoe we bestaande of nieuwe infrastructuur met de dorpsgemeenschap kunnen delen. Met een investering in wifi, smartboards en tablets moderniseren we ons basisonderwijs.
En de toekomst?
In Vlijtingen wil de gemeente samen met alle betrokken partners een totaalaanpak ontwikkelen voor de opwaardering van de schoolsite aan de Kloosterstraat.
In de buitenschoolse kinderopvang gaan we sport en muziek integreren.
Het voormalige jeugdhuis wordt omgebouwd tot een muziekacademie, als thuisbasis voor onze toekomstige muzikanten in de ‘Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’.
We gaan verder met ons stoepenplan en het verfraaien van de woonomgeving. Stoepen zijn belangrijk voor de veiligheid van de zwakke weggebruiker.