De bodem onder het Plateau van Caestert, een stilteplek en groene hotspot op de Sint-Pietersberg, is voorlopig beschermd als onroerend erfgoed. De Vlaamse minister-president en minister van onroerend erfgoed heeft het besluit ondertekend om het archeologisch erfgoed voor het nageslacht te bewaren. Op die locatie ligt een versterking uit de ijzertijd en het begin van de Romeinse periode (ca. 250 tot 31 voor Chr.), een zeldzaam gegeven voor Vlaanderen.
Tim Vanderbeken, archeoloog IOED-Oost: “De ondergrond van Caestert, zo blijkt uit meerdere studies, is archeologisch waardevol. Caestert zou kunnen verwijzen naar Castrum (versterkte vesting) met een Romeins kamp. Hier zou het hoofdkwartier van de Eburonen, de oorspronkelijke bewoners van Tongeren, gelegen hebben. Caesar had het in zijn geschrift De Bello Gallico over een kampement in de regio. Daar zijn tot nog toe geen harde bewijzen voor gevonden. Wel zijn resten gevonden van grachten en aarden wallen van een prehistorische nederzetting uit de IJzertijd. Ze zijn vandaag nog goed zichtbaar in het glooiend landschap op het Plateau van Caestert. De voorlopige bescherming van het plateau van Caestert betekent dat er binnenkort een openbaar onderzoek gebeurt op de site, waarbij archeologen en experten zullen bekijken of het de moeite waard is om het plateau definitief te beschermen.”
Mathieu Eycken, schepen bevoegd voor erfgoed: "We willen het Plateau van Caestert beter toegankelijk maken voor wandelaars en toeristen. Daar hoort zeker de beveiliging van de toegangen tot de mergelgrot bij. Door de bescherming kunnen we een toelage van de Vlaamse overheid bekomen om dit te realiseren. Het Plateau van Caestert zelf werd eerder al als natuurgebied beschermd.”
Mark Vos, burgemeester: “Dit geeft aan dat Vlaanderen ook vindt dat het plateau van Caestert heel uniek is. We zijn daarnaast al een tijdje aan het proberen om de mergelgroeven onder het plateau archeologisch te beschermen, want ook die zijn uniek in België. Die bescherming zal nu veel eenvoudiger kunnen gebeuren. Samen met de andere groeven in onze gemeente Riemst zijn we een dossier aan het samenstellen voor erkenning als werelderfgoed.”
Na negen maanden beslist de bevoegde minister op basis van alle stukken uit de voorlopige bescherming en het openbaar onderzoek over een definitieve bescherming. In Vlaanderen zijn er tot op heden slechts een viertal locaties geïdentificeerd waar een dergelijke hoogtenederzetting uit de ijzertijd voorkomt.
Bronnen en foto's: Belga, HBvL en HLN.