Nieuwe kringwinkel opent op 8 april de deuren

Met een heus openingsweekend op 8 en 9 april, opent de Kringwinkel De Koop haar vierde vestiging in de gemeente Riemst.

Wim Dries, Voorzitter van de Kringwinkel De Koop: “Sinds het sluiten van onze winkel in 2006, zijn we blijven zoeken naar een geschikte locatie voor een nieuwe Kringwinkel in Riemst. Als we aan de nieuwe OVAM doelstelling voor 2022 (7kg hergebruik/inwoner) willen voldoen, moeten we volop inzettenom dicht bij de mensen te zijn en zo het hergebruik te stimuleren. We hebben bewust opnieuw gekozen voor Riemst omdat de ligging ideaal is in ons ophaalgebied. De aanleg van een nieuwe KMO-zone, vlak naast het recyclagepark van Limburg.net betekende voor Kringwinkel De Koop een opportuniteit die we bijgevolg niet voorbij konden laten gaan. De Raad van bestuur is van mening dat wij als Kringwinkel een maatschappelijke voorbeeldrol te vervullen hebben en deze willen we dan ook uitstralen. We willen dan ook laten zien dat we effectief werken aan onze hergebruikdoelstelling, we ons echt inzetten voor het milieu én ons best doen om lokaal aanwezig te zijn. De opening betekent voor ons meer zichtbaarheid maar benadrukt vooral de lokale afvalsortering en werkgelegenheid en creëert zodoende meer betrokkenheid van de inwoners. De nieuwe Kringwinkel moest voldoen aan strenge criteria die we oplegden aan de architecten en ik ben er van overtuigd dat we hier zeer goed in geslaagd zijn!”

Opdracht van de Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur zag de kans om een Kringwinkel te bouwen die de Kringwinkeldoelstellingen “ademt”:

  1. Hergebruik verhogen en zo de afvalberg verminderen
  2. Betaalbare goederen lokaal aanbieden voor iedereen
  3. Sociale tewerkstelling verbreden in onze regio

Dit was dan ook de eerste opdracht voor de architect en dit alles binnen een vooropgesteld budget van 1.000.000 euro. Architectenbureau Buro B kon zich helemaal vinden in de opdracht van Kringwinkel De Koop. Ze kwamen volledig tegemoet aan de wensen door een energieneutraal gebouw te voorzien, dat de praktische ruimte maximaal benut mét bovendien een geweldig gebruik van recuperatie- en afvalmaterialen.

Wim Dries, Voorzitter van de Kringwinkel De Koop: ”Voor het ontwerp van de Kringwinkel Riemst was het onze bedoeling om de visie van de Kringwinkel te vertalen in architectuur. Dit resulteert in een eenvoudig, “no-nonsense” blokvormig volume waarbij de aandacht wordt getrokken naar de opvallende gevelmaterialen. Vanaf de eerste ontwerp ideeën zaten we samen met baksteenfabrikant Nelissen om te kijken op welke manier wij hun afval konden omvormen tot een meerwaarde voor het gebouw. Ook de zonwering oogt origineel en opvallend door gebruik te maken van verschillende afgedankte houten deuren. Diezelfde gedachtegang werd doorgetrokken in het interieur waar we een speels ontwerp voor de balie maakten op basis van wegwerp paletten. Voor de omgevingsaanleg konden we rekenen op de klinkers uit de toonzalen van Ebema. Aangezien de Kringwinkel veel van hun materialen zelf heeft samen gezocht, gaf dit ook van hun kant een creatieve input en een lage materiaalkost.”

Versterkende samenwerking: gemeente - sociale economie - reguliere economie

De Kringwinkel De Koop voelde zich onmiddellijk welkom in de gemeente Riemst. Door de jaren heen zijn de contacten onderhouden en bleef De Koop haar ophalingen organiseren in Riemst. De Kringwinkel ondersteunt bijvoorbeeld de gemeente mee in haar beleid rond het sparen voor de e-portemonnee. Er werd samen nagedacht over een nieuw Kringloopcentrum, de mogelijkheden die konden geboden worden en de beperkingen. Er werd in zeer grote mate rekening gehouden met de wensen van de gemeente om voldoende groen te voorzien én zeker te zijn dat de parking waterdoorlatend was. De Koop kon rekenen op hulp van de gemeente voor de aanleg van de servituutweg die naast de Kringwinkel ligt en zelfs voor het plaatsen van de vlaggenmasten bood de gemeente haar hulp aan.

Mark Vos – Burgemeester Riemst: “Wij zijn bijzonder tevreden dat de Raad van Bestuur van Kringwinkel De Koop opnieuw investeert in Riemst. Voortaan kunnen onze inwoners heel gemakkelijk herbruikbare goederen die nog te goed zijn om op de afvalberg te belanden, binnenbrengen bij de Kringwinkel. Doordat de Kringwinkel pal naast het recyclagepark van Limburg.net ligt, kunnen we de kringloop van onze goederen sluiten, ofwel breng je het als afval naar het recyclagepark ofwel geef je het een tweede leven via de Kringwinkel. Op die manier roepen we een halt toe aan de wegwerpcultuur enverhogen we het bewustzijn bij onze inwoners om goederen of spullen langer te gebruiken.”

Mathieu Eycken – Schepen van leefmilieu en duurzame ontwikkeling Riemst: “Daarnaast krijgen we met dit gebouw ook een voorbeeld in onze gemeente van hoe je duurzaam kan omgaan met afval en resten van bouwmaterialen. Het is een innovatief idee dat hier in Riemst concreet vorm krijgt en hopelijk heel wat aannemers, architecten en bouwbedrijven zal inspireren om de consumptie van materialen te beperken. Het gebouw is bovendien energieneutraal, dat kan ik als schepen van Leefmilieu alleen maar toejuichen. We hopen dat deze nieuwe Kringwinkel niet alleen veel goederen aangeleverd krijgt, maar ook veel kopers kent die bewuster willen omgaan met consumptiegoederen en zo de afvalberg helpen verkleinen.“

Er werd in samenspraak met de aannemer Habenu Vandekreeke en met Ingenieur Geert De Bruynadviseur energiedeskundige Zero Energy Building- gezocht naar manieren om stabiel te bouwen met recuperatiematerialen en naar verschillende technieken om de Kringwinkel energieneutraal te maken.

Bas Van de Kreeke - Habenu-van de Kreeke Bouw & Wegenbouw Van de Kreeke: “Als “veelzijdig” bouwbedrijf hebben we met veel plezier gewerkt aan dit nieuwe schitterende gebouw van de Kringwinkel De Koop in Riemst. We zijn er trots op dat we dit energieneutraal gebouw hebben mogen bouwen, dat past binnen de huidige maatschappelijke verwachtingen. Het was ook een mooie uitdaging om als aannemer gerecycleerde materialen te verwerken in deze nieuwbouw. De Kringwinkel Riemst is een project waarin we al onze knowhow, van energiezuinig bouwen tot en met wegenbouw hebben kunnen laten zien. We wensen de vzw Kringwinkel De Koop veel succes in het nieuwe gebouw."

De Kringwinkel Riemst: klaar voor 2050

De Kringwinkel werd vanaf de eerste pennentrek ontworpen als een duurzaam energie-neutraal gebouw. Het is dus niet alleen CO2-neutraal, maar wekt zelf voldoende energie op om haar volledige energiebehoefte te dekken. Hiermee voldoet het gebouw nu al aan de doelstellingen voor 2050. Buro B ontwierp het gebouw als een compact volume waarvan de dakoppervlakte wordt gebruikt om zoveel mogelijk zonlicht te kunnen oogsten in de vorm van daglicht en elektrische energie. De luchtdichte schil is opgebouwd uit duurzame materialen.

Ingenieur Geert De bruyn stond in voor het energieconcept en voor de EPB-verslaggeving: “De 120 zonnepanelen zijn beurtelings naar het oosten en naar het westen georiënteerd. Hierdoor komt het opbrengstprofiel beter overeen met het gebruiksprofiel en kan meer zonne-energie rechtstreeks benut worden. Naast zonne-energie wordt ook gebruik gemaakt van seizoensopslag in de bodem. De 4 diepteboringen tot 100 m onder de grond, gekoppeld aan een warmtepomp en innovatieve afgiftesystemen zoals betonkernactivering in de winkel en klimaatplafonds in de personeelsruimtes zorgen zowel in zomer als winter voor een aangename binnentemperatuur. Ook de voorziene zonwering, daglichtgestuurde verlichting en hygiënische ventilatie met warmte- en vochtrecuperatie dragen bij tot een aangename leefomgeving.“

De keuze voor de Passiefhuis-principes getuigt van een duurzame langetermijnvisie. Door extra te investeren in low-tech oplossingen zoals een ver doorgedreven isolatie, robuuste ramen met 3-voudige beglazing en een hoge luchtdichtheid worden de verwarmings- en koelbehoeften drastisch verminderd gedurende de hele levensduur van het gebouw. Qua materialengebruik werd de Kringloopgedachte ook in het gebouw vervat. De façade is opgebouwd uit snijresten van steenstrips, oude deuren krijgen een tweede leven als zonwering en voor het buitenschrijnwerk werden ramen gebruikt die na fabricatie werden afbesteld. Voor de verlichting, de betegeling… werden een stockoverschotten gebruikt. Ook aan waterbeheer is gedacht: het hemelwater wordt opgevangen voor de spoeling van de toiletten en de besproeiing van de groene gevel, de rest wordt op het terrein geïnfiltreerd.

Werking

De Kringwinkel De Koop zamelt herbruikbare goederen in. Van meubels, kleding, speelgoed, huisraad tot boeken en zoveel meer. De selectie van herbruikbare goederen gebeurt door de chauffeurs of medewerkers die de goederen in ontvangst nemen. Zij hebben een zeer goede kennis van de herbruikbaarheid van spullen. In de magazijnen aan de Kringwinkels wordt alles gesorteerd, nagekeken op gebreken, schoongemaakt, geprijsd en in de winkels gepresenteerd.

Verzorgingsgebied

Het verzorgingsgebied van Kringwinkel De Koop beslaat volgende gemeenten: Genk, Bilzen, Tongeren, Riemst, Zutendaal, Hoeselt, Heers, Borgloon, Herstappe en Voeren. De inzameling van de goederen gebeurt op 3 manieren:

  1. Gratis ophaling aan huis (na telefonische afspraak met de Kringwinkel)
  2. Brengen van goederen van de klanten naar het winkelpunt van hun keuze
  3. Inboedelservice (betalende dienst, meer info in de Kringwinkel)

 

Kringwinkel De Koop

Winkelpunt Riemst - tel. 012 69 00 41
Spaalderweg 7
3770 Riemst

Website:
www.dekoop.be

Facebook:
www.facebook.com/kringwinkeldekoop/

Openingsuren:
Riemst: ma- vrij: 9u30-17u30
Zat: 10u00-16u00
Zondag gesloten