Riemst ontvangt steen tegen armoede

17 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede. Die dag bundelt Limburg de krachten en geven we samen het signaal dat we de strijd tegen armoede aanbinden. Burgemeester Mark Vos ontving voor deze gelegenheid ook een steen tegen armoede, om de problematiek blijvend onder de aandacht te brengen.

Naast de gebruikelijke financiële en materiële hulp en budgetbegeleiding waarop mensen die in kansarmoede leven kunnen terug vallen via het Sociaal Huis, spant de gemeente Riemst zich nog extra in. Er wordt een groepswerking georganiseerd, waar mensen in kleine groep vaardigheden aangeleerd krijgen om hun leven zelf terug in handen te pakken. Denk daarbij aan een opleiding budgetbeheer, hoe bankieren, hoe omgaan met misleidende reclame enz.  

Daarnaast zet de gemeente Riemst ook sterk in op kinderarmoede door gericht vorming aan te bieden aan de leerkrachten uit het basisonderwijs, om enerzijds het schoolbeleid rond kansarmoede eens onder de loep te nemen en anderzijds de signaleren te leren herkennen en op welke manier de school daar het beste mee omgaat. Ook de zorgpartners binnen Het Huis van Kind worden opgenomen in dit vormingsnetwerk.

Steen tegen armoede

Om deze dag in de kijker te zetten werd op maandag 10 oktober op het stadhuis in Hasselt in aanwezigheid van Limburgse mandatarissen, ambtenaren, hulpverleners en vrijwilligers de 1ste Limburgse steen tegen armoede ingehuldigd. Sinds de plaatsing van de eerste steen op 17 oktober 1987 op het Trocaderoplein in Parijs als eer aan de slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld zijn er momenteel 14 landen en 51 steden in de wereld waar een steen ligt. Omdat ook andere Limburgse gemeenten een steen zouden verleggen tegen armoede hebben ook alle Limburgse burgemeesters een steen tegen armoede ontvangen.

Ook de gemeente Riemst hangt een geknoopt wit laken uit!

Bind de strijd aan tegen armoede en hang een geknoopt wit laken uit je raam. Geknoopte lakens die uit het raam hangen, staan voor de boodschap ‘ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen’. Het laken uit het raam verbeeldt de ontsnapping. De knoop erin verwijst naar de slogan ‘bind mee de strijd aan tegen armoede’.

Gemeentelijke basisschool De Tol Herderen plechtig geopend

Zaterdag heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits samen met het gemeentebestuur van Riemst de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen plechtig geopend. De nieuwe school is gerealiseerd via de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen, is goed voor een totale investering van 4,7 miljoen euro en kan ruimte bieden aan 180 leerlingen.

In november 2014 startte de bouw van de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen met de afbraak van het Parochiaal Centrum langs de Sint-Jansstraat, op 1 september van dit jaar zwaaide de schoolpoort open voor de 135 leerlingen uit het kleuter- en basisonderwijs.

 Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: "Wij zijn bijzonder fier op dit project. We realiseren hier niet alleen een nieuwe school, maar ook een nieuwe visie op hoe je gemeenschapsmiddelen optimaal en efficiënt kan inzetten. De unieke inplanting van de school nabij het sport- en speelterrein, de gemeentelijke kinderopvang Ukke Puk, het Huis van het Kind en de sporthal Hirtheren maken dit project uitzonderlijk multifunctioneel, het is met andere woorden een echte school van morgen die ons toelaat om een echt kindvriendelijk beleid te voeren. Bovendien vervult de nieuwe school ook de functie van buurthuis voor de leefgemeenschap en het verenigingsleven in Herderen. Het dubbel gebruik van een polyvalente zaal met plaats voor 225 personen, een volledig ingerichte keuken en een vergaderlokaal maken dit mogelijk. Wij zijn dan ook de dorpsgemeenschap van Herderen erg erkentelijk voor hun bereidheid om met ons mee te denken in dit verhaal en ons hiervoor de ruimte te geven.”

De nieuwe school wordt gerealiseerd samen met Scholen van Morgen. Het gaat om een DBFM-project waarbij meer dan 80 procent van het project gesubsidieerd wordt. Concreet wil dit zeggen dat de Scholen van Morgen-vennootschap instaat voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain) van de scholen gedurende 30 jaar.

Mark Vos, burgemeester: "Tijdens die 30 jaar betaalt de gemeente een beschikbaarheidsvergoeding. Na 30 jaar wordt de infrastructuur aan de gemeente overgedragen. De school heeft ook een bijzonder ontwerp gekregen, dankzij de ligging nabij de sporthal, hebben we de ruimte die ingenomen wordt door een turnzaal anders kunnen invullen. Wij zijn dan ook erg tevreden dat we volgens dit principe een nieuwe school kunnen realiseren. Als gemeentebestuur vinden wij het belangrijk dat elk kind in eigen dorp naar school kan gaan. In 2010 is het gemeentebestuur het engagement aangegaan om in elk van onze 13 dorpen een dorpsschool te behouden. Op die manier versterken we de leefbaarheid van het dorp, want een school is ook een ontmoetingsplaats.”

Via de inhaaloperatie DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen heel wat nieuwbouw en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Nog nooit is er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw en nog nooit zijn zoveel nieuwe scholen geopend. Overal in Vlaanderen verrijzen schoolbouwprojecten uit de grond. De opening van deze nieuwe ‘School van Morgen’ is voor Herderen tegelijk een feestelijk én belangrijk moment. Basisscholen zijn bakens voor hun buurt en omgeving, een plek waar kinderen elkaar ontmoeten op de speelplaats en in de klas, ouders en grootouders elkaar vinden aan de schoolpoort. Deze nieuwbouw geeft het schoolteam een extra stimulans om elke dag opnieuw kansen te geven aan hun leerlingen. We kunnen niet van alle kinderen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal doen schitteren. Ik wens de Gemeentelijke Basisschool De Tol een ambitieuze toekomst toe in hun nieuwe school.”

Het ontwerp is van DierendonckBlancke Architecten en aannemer Reynders B&I stond in voor de realisatie en is verantwoordelijk voor het 30-jarig onderhoud.

 

Grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Riemstse grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct! In onze gemeente is de champignonkwekerij van Jos Coenegrachts nog de enige actieve professionele ondergrondse kwekerij. Wist je dat er in Riemst al sinds de 18de eeuw ondergronds champignons worden geteeld? De mergelgrotten zijn daarvoor ideaal!

Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons graag in oude steengroeven groeien. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na WOI voor ook in België en meer bepaald in Riemst de eerste grotchampignons werden geteeld. Vanaf toen ging het snel, en Riemst werd de hoofdstad van de champignonteelt zowel ondergronds als bovengronds. De champignonkwekerij van Coenegrachts heeft nog als enige een actieve ondergrondse kwekerij in Riemst.

Op gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro wordt het champignonbroed geënt. Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt deze bedekt met een laagje veengrond gemengd met fijne mergel. De champignons groeien traag, wat hen ook vaster maakt. Coenegrachts teelt paarse ridderzwam, kastanje- en anijschampignons. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september worden ze opnieuw geoogst.

Artikel Het Belang van Limburg

Artikel Het Belang van Limburg

Riemst wil groen speelweefselplan ontwikkelen

Al geruime tijd streeft het college van burgemeester en schepenen ernaar om onze gemeente kindvriendelijker te maken. Het ontwikkelen van een groene speelruimte past binnen dit kindvriendelijk beleid. De voorbije jaren zijn er al meerdere nieuwe groene speelpleintjes- of weides aangelegd. Daarnaast wordt binnenkort ook een speelbos gerealiseerd in Kanne.

Om nog meer kinderen en gezinnen dit aanbod te laten ontdekken, wil de gemeente Riemst een actieplan ontwikkelen om niet alleen de aanleg van groene speelplekken, maar ook het onderhoud en de bewegwijzering ervan te verankeren in het beleid. Een goed weefsel van groene speelplekken zorgt er voor dat kinderen dagelijks op een speelse manier terug in contact komen met de natuur en hierin hun ruimte krijgen.

Speelweide in Membruggen

Speelweide in Membruggen

Schepen van jeugd Bert Cilissen: "Op die manier wordt de leefbaarheid van de dorpen opnieuw versterkt voor jonge gezinnen en worden de dorpen via het speelweefsel met elkaar verbonden. Dit laatste kan ook toeristisch een meerwaarde en versterking betekenen voor de horecabedrijven als het gekoppeld wordt aan het fietsroutenetwerk en de talrijke trage wegen binnen onze dorpskernen. Op die manier wordt er werk gemaakt van kindvriendelijke verbindingen: routes die veel door kinderen genomen worden, wil de gemeente beter bewegwijzeren en veiliger maken. Via dit plan wil de gemeente Riemst vooral een uitdagend landschap creëren, waardoor kinderen Riemst letterlijk kunnen beleven."

De gemeente Riemst gaat nu op zoek naar een externe firma die het actieplan zal opstellen. De kostprijs voor het opstellen van het speelweefselactieplan bedraagt ongeveer 5.200 euro. Een onderdeel van het actieplan zal zijn om zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande subsidiemogelijkheden, om zo de actiepunten maximaal te kunnen uitvoeren.

 

Gemeente Riemst investeert in jeugdvoetbal

In het voorjaar zette de gemeenteraad van Riemst het licht op groen om voor de jeugdwerking van de voetbalclubs Vlijtingen en Herderen-Millen twee kunstgrasvelden aan te leggen, goed voor een éénmalige toelage van 640.242,46 euro. Met als uitdrukkelijke voorwaarde dat er een nieuwe vzw werd opgericht die beiden jeugdwerkingen samenbrengt.

En zo werd de vzw JeugdVoetbalopleiding Groot Riemst geboren. De club telt vandaag ruim 300 jeugdspelers, verspreid over meer dan 25 ploegen. Alle jeugdspelers uit Groot Riemst kunnen er terecht voor een jeugdopleiding op gewestelijk niveau vanaf U5 (4 jaar) en provinciaal niveau vanaf U8 (7 jaar) tot en met U21.

Training jeugdvoetbal op kunstgrasveld in Millen

Training jeugdvoetbal op kunstgrasveld in Millen

Mark Vos, burgemeester: “Deze toelage komt er om twee redenen. Wij willen onze jongeren maximaal de kans geven om in eigen gemeente te sporten enerzijds, maar anderzijds ook de kwalitatieve groei van de jeugdopleiding mogelijk maken. Een kunstgrasveld is altijd bespeelbaar, een gewoon grasveld doorgaans maar 250 uur. Als je training afhankelijk is van het weer, loop je met andere woorden snel een achterstand op ten opzichte van jeugdspelers die wel kunnen trainen op een kunstgrasveld en dit zowel op fysiek als technisch vlak. Kunstgrasvelden laten namelijk toe om intensief te trainen op weekdagen zonder dat de kwaliteit van het wedstrijdveld in het gedrang komt.

Schepen van Sport Christian Bamps aan het woord tijdens de officiële inhuldiging van het kunstgrasveld in Millen

Schepen van Sport Christian Bamps aan het woord tijdens de officiële inhuldiging van het kunstgrasveld in Millen

Christian Bamps, schepen van Sport: “Daarnaast hebben we samen met alle betrokken partijen ook vastgelegd dat de jeugd absolute voorrang heeft op het gebruik van deze velden. Ook met Vlijtingen VV is er een bijzondere regeling uitgewerkt voor de beker- en thuiswedstrijden. Daarnaast kunnen de velden ook gehuurd worden. Het beheer van de velden gebeurt door JeugdVoetbalopleiding Groot Riemst. Maar belangrijker nog, zonder de inzet van de vele vrijwilligers, was dit allemaal niet mogelijk geweest, daarom wil ik hen als schepen van Sport ook uitdrukkelijk bedanken.”

Het gemeentebestuur en het bestuur van Jeugdvoetbal Groot-Riemst verklaren de kunstgrasvelden officieel voor geopend.

Het gemeentebestuur en het bestuur van Jeugdvoetbal Groot-Riemst verklaren de kunstgrasvelden officieel voor geopend.

Zonder de toelage vanuit de gemeente was het voor de club onmogelijk om deze kunstgrasvelden aan te leggen.

Thesy Leonard, voorzitter JeugdVoetbalopleiding Groot Riemst: “Als het gras groener bij de buren is, zal het wel kunstgras zijn. Alle gekheid op een stokje, wat ik wil zeggen is dat beide clubs jaarlijks een aantal spelers zag vertrekken naar de buurgemeenten, waar er wel kunstgrasvelden zijn. Maar dat is dankzij deze toelage nu verleden tijd, we mogen dit seizoen zelfs nieuwe spelers verwelkomen in de categorie U5 tot U7. Dat stemt ons erg hoopvol, want deze instroom verzekert de sportieve toekomst van deze club. We zijn het gemeentebestuur dan ook erg dankbaar dat we nu beschikken over het allernieuwste materiaal dat op de markt beschikbaar is, en het rendement kan nu alleen maar stijgen omdat we steeds in ideale omstandigheden kunnen trainen en spelen. Daarnaast ook een grote dankuwel aan de vele vrijwilligers die zowel in Millen en Vlijtingen heel wat omgevingswerken hebben uitgevoerd.”

Jonge spelertjes trainen op het kunstgrasveld in Vlijtingen. 

Jonge spelertjes trainen op het kunstgrasveld in Vlijtingen. 

Deze toelage past ook binnen het sportbeleid van de gemeente Riemst.

Christian Bamps, schepen van Sport: “Erkende sportclubs en topsportclubs ontvangen jaarlijks een werkingstoelage maar we ondersteunen hen ook met een tussenkomst voor het volgen van opleidingen. Denk dan maar aan opleidingen tot trainer of scheidsrechter of het volgen van bijscholingen. Op die manier versterken we ook de kwaliteit van onze sportclubs.

In 2016 zal de gemeente Riemst ruim 40.000 euro verdelen aan 41 sportclubs.

 

Schoolsite Tolstraat in de etalage

Het college van burgemeester en schepenen heeft de haalbaarheidsstudie voor de schoolsite in de Tolstraat goedgekeurd. De gemeente Riemst en het bisdom Hasselt hebben beiden eigendommen liggen op deze site en zijn akkoord om de site in zijn geheel te verkopen. Dit betekent heel concreet dat het bisdom Hasselt de site nu mag aanbieden aan mogelijke investeerders.

Deze site omvat een klein schoolcomplex, een voormalig gemeentehuis en een klooster. Het schoolgebouw aan de Tolstraat dateert van 1899 en is opgenomen in de inventaris van het onroerend erfgoed. Binnen een nieuwe ontwikkeling op de site, moet dit gebouw dus behouden blijven.

De haalbaarheidsstudie gaat uit van volgende voorstellen: het schoolgebouw wordt door een kandidaat-investeerder gerenoveerd en omgevormd tot twee of drie woongelegenheden, het gemeentehuis wordt afgebroken waardoor er ruimte komt voor 2 tot 3 nieuwbouwwoningen, en het klooster wordt bij voorkeur gerenoveerd tot een ruime villa, indien renovatie van het klooster niet mogelijk is, mag het afgebroken worden en mogen er 2 halfopen woningen of mag er een nieuwe vrijstaande villa gebouwd worden.

Vrijwilligersfeest op vrijdag 30 september

Onze gemeente telt 365 verenigingen en nog veel meer vrijwilligers. Mensen die zich dag na dag belangeloos inzetten voor andere mensen of binnen een vereniging. Uit dankbaarheid zet het gemeentebestuur deze vrijwilligers graag in de bloemetjes.

Dat doen we op het vrijwilligersfeest, op vrijdag 30 september vanaf 19.00 u. in zaal 't Paenhuys, Riemst. Het programma wordt opgevrolijkt door Maarten Cox en Tri-Plex. Vrijwilligers die willen komen, kunnen zich inschrijven via Dienst Toerisme - Tongersesteenweg 8, Riemst - tel. 012 44 03 70 - toerisme@riemst.be

Ontvangst bisschop Patrick Hoogmartens

Van donderdag 15 september tot en met zondag 18 september bezocht bisschop Patrick Hoogmartens van het bisdom Hasselt het dekenaat Vlijtingen-Voeren. In de aanloop naar de vijftigste verjaardag van het bisdom Hasselt in 2017 brengt de bisschop een 4-daags bezoek aan elk dekenaat in Limburg. 

De bisschop wou tijdens die vier dagen de geloofsgemeenschappen en hun initiatieven leren kennen en er de dagelijkse gang van zaken beleven. In Riemst ging hij donderdagochtend de eucharistieviering voor in Millen, om daarna ontvangen te worden door het college van burgemeester en schepenen.

Het college van burgemeester en schepenen ontving bisschop Patrick Hoogmartens in de schepenzaal en gaf een voorstelling van onze heerlijke veelzijdige gemeente. 

Het college van burgemeester en schepenen ontving bisschop Patrick Hoogmartens in de schepenzaal en gaf een voorstelling van onze heerlijke veelzijdige gemeente. 

Op de middag bracht hij een bezoek aan het dorpsrestaurant in Riemst-centrum, TeVoNa Oostheuvel en het Museum van de Dynastie en België. Donderdagavond ontmoette hij de geloofsgemeenschappen van het dekenaat in zaal 't Paenhuys. Een bezoek aan het Parochiale Jeugdcentrum in Zichen-Zussen-Bolder en ontmoeting met de jeugdleiders van PJ en KLJ stonden vrijdagavond op het programma. Op zaterdag werd de Brug van Vroenhoven bezocht en ontmoette hij de oud-strijders. Zondag volgde er nog een eucharistieviering in de St-Albanuskerk van Vlijtingen die werd voorgegaan door Monseigneur Hoogmartens. Ook in Voeren ging de bisschop enkele erediensten vooraf en bracht hij bezoeken aan de lokale gemeenschap. 

Olympisch en wereldkampioen aan de start van de Eneco Tour in Riemst

Op zaterdag 24 september mag Riemst voor het vijfde jaar op rij gastgemeente zijn voor de start van een rit in de Eneco Tour. Heel wat publiekslievelingen maken hun opwachting: Olympisch kampioen op de weg Greg Van Avermaet, wereldkampioen Peter Sagan, Tom Boonen en winnaar van vorig jaar, Tim Wellens. Maar in Riemst zijn alle ogen gericht op Tom Dumoulin, winnaar van de zilveren medaille in de Olympische tijdrit en sinds eind mei inwoner van Kanne.

De zesde rit in de Eneco Tour start op zaterdag 24 september aan de brug van Vroenhoven in Riemst. Om 12.15 u. trekt het peloton zich boven op de brug op gang voor een etappe van 197,2 kilometer richting Lanaken.

Christian Bamps, schepen van Sport: "Dit jaar kan het publiek drie keer genieten van dit mooie wielercircus. Er is de start, maar Riemst krijgt boven op de brug van Vroenhoven ook twee spurten toegewezen. De renners komen rond 13.44 u. een eerste keer terug voorbij na 59,1 kilometer en een tweede keer om 16.04 u. na 162,6 kilometer. Het peloton moet dus twee keer onze fameuze Muizenberg beklimmen, met zijn 560 meter en een stijgingspercentage van 6,6 procent, de ideale aanloop voor een tussensprint boven op de brug van Vroenhoven. Dit betekent ook dat Riemst in de laatste kilometers ook te zien is in de live-uitzending van deze etappe op Sporza.”

Vanaf 10.00 u. kan het publiek de sfeer gaan opsnuiven aan de rennersbussen of op en rond het evenementenplein aan de brug van Vroenhoven. Dit jaar heeft de gemeente Riemst ook een extraatje in petto.

Mark Vos, burgemeester: “Je ontvangt niet elke dag een Olympisch en wereldkampioen in je gemeente, daarom zullen we Greg Van Avermaet en Peter Sagan een geschenk overhandigen namens de gemeente Riemst voor hun opmerkelijke topprestaties. Daarnaast willen we ook onze nieuwe inwoner, Tom Dumoulin officieel welkom heten in onze gemeente en hem huldigen voor zijn mooie prestatie in de Tour de France en zijn zilveren medaille in het Olympisch tijdrijden. Hoe we dat gaan doen, houden we nog even als verrassing.”

De Eneco Tour is een organisatie van Golazo samen met de gemeente Riemst. Dankzij deze samenwerking wordt Riemst niet alleen in de kijker geplaatst, maar krijgen ook de inwoners de kans om een topsportevenement van dichtbij mee te maken.

Mark Vos, burgemeester: “Als gemeente zijn wij onze sponsors ontzettend dankbaar. Zonder hen zouden wij dit wielerfeest niet kunnen organiseren. Aan dit evenement werken ruim 100 vrijwilligers en medewerkers van onze gemeente mee: van seingevers over parkeerwachten tot hostessen en politie. Hun professionele inzet zorgt er zonder twijfel weer voor dat de gemeente Riemst met dit evenement op de kaart wordt gezet.”

De Maastrichtersteenweg zal die dag van 7.00 u. tot 17.00 u. afgesloten zijn voor het verkeer vanaf de Burgemeester Marresbaan tot voorbij de brug van Vroenhoven. Er is een omleidingsroute aangegeven. Brasserie Onder de Brug plaatst ook een televisiescherm zodat het publiek vanaf 15.00 uur de wedstrijd live kan volgen tot aan de finish.

Riemst neemt maatregelen tegen wateroverlast

Op vrijdag 27 mei werd de gemeente Riemst getroffen door een wolkbreuk. Op een half uur tijd viel er 62 liter neerslag uit de lucht, dat is zoveel als in een hele maand mei. De gemeente Riemst heeft 140 schadedossiers ingediend bij het Vlaams Rampenfonds, goed voor een totale schade van ruim 4,4 miljoen euro.

Meteen na de gebeurtenissen van vrijdag 27 mei is het team dat zich bezighoudt met het erosiebestrijdings- en waterbeheersingsplan samengekomen.

Mark Vos, burgemeester: "Met behulp van dronebeelden hebben we de getroffen gebieden in kaart gebracht. Van daaruit hebben we bekeken welke maatregelen best versneld worden uitgevoerd en zijn de onderhandelingen opgestart. Vandaag zijn we in gesprek met 15 partijen, een aantal onder hen hebben intussen een overeenkomst met de gemeente Riemst ondertekend, en ook de andere gesprekken gaan in de positieve richting."

In 2003 heeft het gemeentebestuur een studie laten uitvoeren om de knelpunten inzake wateroverlast in kaart te brengen en om te onderzoeken welke maatregelen er genomen konden worden. Dit resulteerde in het ‘Erosiebestrijdings- en waterbeheersingsplan Riemst’.

Mark Vos, burgemeester: “Sinds 2003 heeft onze gemeente een capaciteit aan wachtbekkens uitgebouwd van 180.000 kubieke meter. In mensentaal zijn dat 40 voetbalvelden waar 1 meter water op staat. Voor Riemst ligt de erosiebeleidsindicator op 40 procent, dit geeft aan dat in Riemst 40 procent van de meest nuttige erosiebestrijdingsmaatregelen is gerealiseerd. Ter vergelijking, in Vlaanderen staat die indicator op 14 procent.”

Deze erosiebestrijdingsmaatregelen hebben in het verleden hun nut al bewezen. Maar om bepaalde maatregelen te realiseren is de gemeente afhankelijk van de vrijwillige medewerking van de eigenaar of pachter van een perceel grond.

Guy Kersten, schepen van Landbouw: “Het is en blijft een gevoelige materie. Iemand die grond bewerkt, heeft natuurlijk liefst zoveel mogelijk opbrengst, het is dan ook zijn beroepsinkomen. Vandaag zijn we op de goede weg, en wil ik ook de landbouwers bedanken die perceel ter beschikking stellen om deze maatregelen te realiseren in het kader van het algemeen belang. Dit gebeurt voor alle duidelijkheid niet gratis. Via een beheersovereenkomst betaalt de gemeente Riemst een jaarlijkse vergoeding voor de genomen maatregelen aan de betrokken pachter of landbouwer. Het bedrag van deze vergoeding is afhankelijk van de lengte, hoogte of oppervlakte van de genomen maatregel. Dit kan gaan over het aanleggen van een grasstrook, een dam of een erosiepoel.”

De graafmachine aan het werk aan de Bovenstraat in Kanne.

De graafmachine aan het werk aan de Bovenstraat in Kanne.

Vandaag starten de waterbeheersingswerken aan Guldendael/Bovenstraat in Kanne, goed voor een totale investering van 10.000 euro.

Mark Vos, burgemeester: “Als alle gesprekken positief worden afgerond, zullen we in een eerste fase een aantal werken uitvoeren die samen goed zijn voor een investering van 100.000 euro. Uiteraard eindigt het verhaal hier niet, en zullen we blijvend aandacht hebben voor deze problematiek en indien nodig bijkomende middelen vrijmaken.”

Welke maatregelen zitten nog in de pijplijn?

In Vroenhoven is de bocht die de Cauthenbergstraat maakt richting de Keelstraat heraangelegd, zodat het water dat bij normale regenval stroomafwaarts de Cauthenbergstraat afloopt, afgeleid wordt naar een goot die vervolgens uitstroomt richting het Albertkanaal, bij hevige regenval zal het water van de Cauthenbergstraat rechtstreeks de talud afstromen richting het Albertkanaal.

Op dit moment is de gemeente Riemst nog in onderhandeling met de eigenaars en pachters van de percelen in het afstroomgebied achter de Keelstraat om in cascade op verschillende locaties het water te bufferen.

Ook in de andere deelgemeenten worden maatregelen genomen. Je kan hier het overzicht raadplegen: overzicht_voor_web.pdf

Open Monumentendag op 11 september

De Open Monumentendag is aan zijn 28ste editie toe. Op zondag 11 september 2016 zetten meer dan 500 bedrijven in heel Vlaanderen de deuren open. Ook in Riemst valt er heel wat te bezichtigen. Dit jaar kan je op wandelafstand van elkaar 3 monumenten ontdekken in Zichen-Zussen-Bolder. 

Vierkantshoeve ‘De Aventurijn’

Adres: Lindestraat 8, 3770 Riemst. Doorlopend geopend. 

Adres: Lindestraat 8, 3770 Riemst. Doorlopend geopend. 

Een historisch pand zoals een vierkantshoeve verbouwen tot een mooie B&B? Het kan! Dat bewijst de Aventurijn. Kom zeker een kijkje nemen.

Mergelgroeven van Zichen

Adres: Gielenstraat 18. Van 10.00 u. tot 18.00 u geopend. Elk uur is er een rondleiding, de laatste start om 16.00 u. Het Grotterieke is doorlopend geopend. Wil je zeker zijn van een plaats in een rondleiding? Reserveer dan voor de gegidste ron…

Adres: Gielenstraat 18. Van 10.00 u. tot 18.00 u geopend. Elk uur is er een rondleiding, de laatste start om 16.00 u. Het Grotterieke is doorlopend geopend. Wil je zeker zijn van een plaats in een rondleiding? Reserveer dan voor de gegidste rondleidingen van 10.00 u. of 14.00 u. Dit kan via toerisme@riemst.be.

In de volksmond zijn ze beter bekend als de ‘Mergelgrotten’. De mergelontginning startte al vóór de 15de eeuw. Met de stenen werden huizen, kerken en versterkingen gebouwd. Hoe je zo een blok uit de groeve haalt? Ontdek het via de tentoonstelling over blokwerkersmateriaal. Verderop ontdek je waarom champignons het zo goed doen in de ondergrondse kwekerij. Na afloop kan je genieten van een koele pint in het Grotterieke.

Geleid bezoek aan de Sint-Pieterskerk in Zichen

Adres: Kerkstraat 40. Doorlopend rondleiding tussen 13.00 u. en 17.00 u.

Adres: Kerkstraat 40. Doorlopend rondleiding tussen 13.00 u. en 17.00 u.

Oorspronkelijk was deze kerk vroeg-gotisch, ze dateert uit de 14de eeuw. Het koor werd er later, in 1703, aan vastgebouwd. Voor de verbouwing in 1927-1928 was het een driebeukige pseudo-basilica van drie traveeën en een vierkante westtoren. Na de verbouwing telt de kerk zes traveeën en een nieuwe, hogere toren. Ook de middentravee wordt verhoogd. Het gebouw is opgetrokken in zowel mergelsteen als breuksteen, wat goed te zien is aan de toren. Binnenkort gaat de kerk van Zichen in restauratie. Het ideale tijdstip om de kerk nog eens te bezoeken onder leiding van een ervaren gids!

Riemst krijgt extra wachtbekken van 7.500 m³

Volgend jaar starten de werken aan de Elderenweg in Millen. Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en ook de weg zelf wordt heringericht. De werken in de Elderenweg vormen ook het startsein voor de aanpassing van het rioleringsstelsel langs de Tongersesteenweg en de aanleg van een groot wachtbekken van 7.500 m³.

De Elderenweg krijgt een volledig nieuw en gescheiden rioleringsstelsel. Het regenwater wordt gescheiden van het afvalwater opgevangen en afgevoerd. Er komt aan de Elderenweg ook een wachtbekken van 500 m³ ter hoogte van de Tongersesteenweg.

Mark Vos, burgemeester: “Daarnaast zal Infrax ook gelijktijdig het rioleringsstelsel langs de Tongersesteenweg ontdubbelen tussen de Elderenweg en de Billerweg. Er wordt ook een nieuw wachtbekken van 7.500  tussen Millen en Herderen aangelegd. Om het in mensentaal uit te drukken, creëren we dus een extra opvangcapaciteit van 1,5 voetbalveld groot waar 1 meter water op staat. Deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat bij hevige regenval het water dat uit de dorpskernen van Millen en Genoelselderen komt, gebufferd wordt om Herderen te vrijwaren van wateroverlast.”

Het gemeentebestuur investeert ook in de verkeersveiligheid van de Elderenweg.

Guy Kersten, schepen van Mobiliteit: “Er wordt een nieuw wegdek aangelegd met brede stoepen en snelheidsremmende elementen zoals verhoogde kruispunten en asverschuivingen. We maken ook werk van toegankelijke bushaltes. Deze investering in de verkeersveiligheid is ook belangrijk voor de verdere uitbouw van het voetbalcomplex met kunstgrasveld in Millen.

De werken zijn gepland voor 2017 en zijn goed voor een totale investering van 1.767.402,94 euro, waarvan 584.646,83 euro ten laste van de gemeente.

Via een infovergadering zullen de inwoners van Millen tijdig geïnformeerd worden over de werken en mogelijke omleidingen. Maar eerst moet de gemeenteraad op maandag 12 september haar fiat nog geven over de plannen, het college van burgemeester en schepen gaf gisteravond al zijn goedkeuring.

Samen veilig terug naar school

Na een zomer vol avonturen durven kinderen het verkeer al eens uit het oog te verliezen als ze hun klasgenootjes terugzien. De Actie Veilig Schoolbegin vraagt bij de start van het nieuwe schooljaar om samen te zorgen voor voor een veiligere schoolomgeving.

Voor een veiligere schoolomgeving zorgen we samen: kinderen, ouders, grootouders, juffen en meesters,... Iedereen kan deze actie ondersteunen door het goede voorbeeld te geven. Respecteer de verkeersregels en denk samen met je (klein)kinderen na hoe we onze schoolomgeving veiliger kunnen maken.

De Actie Veilig Schoolbegin is een initiatief van Jong CD&V. 

De Actie Veilig Schoolbegin is een initiatief van Jong CD&V. 

Wat kan jij doen? 

• Pas je snelheid aan, zeker in een zone 30 maar ook in de buurt van kinderen of een bushalte. 

• Afslaan aan een kruispunt? Fietsers die rechtdoor rijden hebben voorrang! 

• Geef het goede voorbeeld! Oversteken aan een zebrapad, verkeerslichten en –regels respecteren. 

• Wacht je je kinderen op aan de schoolpoort? Zorg dan dat je aan dezelfde straatkant staat zodat ze niet hoeven over te steken om bij jou te raken. 

Wat kunnen je kinderen doen? 

• Wees geen grijze muis. Fel opvallende kledij, een boekentas met reflecterende strips of een fluovestje zorgen voor meer zichtbaarheid.

• De kortste weg is niet altijd de veiligste. Kijk samen welke weg jullie nemen. 

• Leer om op te letten bij geparkeerde wagens en steeds aan de kant van de huizen, niet aan de straatkant, te wandelen.

Riemst giet immaterieel erfgoed haanslaan in charter

Voor de lokale gemeenschap in Zussen en de gemeente Riemst is het haanslaan een belangrijke traditie tijdens Zussenkermis. Om dit immaterieel erfgoed in ere te houden en toch binnen het huidige wettelijk kader te blijven, heeft de gemeente Riemst nu samen met de muziekverenigingen, de Dienst Dierenwelzijn, FARO en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) een charter opgesteld. Het charter is uniek in Vlaanderen en kan straks ook als voorbeeld gebruikt worden.

Eind augustus wordt er gedurende 4 dagen kermis gevierd in Zussen en dat met twee verschillende kermisprogramma’s, verzorgd door de twee muziekverenigingen van het dorp, Koninklijke Harmonie Broederband en Koninklijke Harmonie Vreugd in Deugd. Het haanslaan vormt een vast onderdeel van dit kermisprogramma, en kent dus al een lange traditie in Zussen.

Marina Pauly, schepen van Cultuur en Erfgoed: “De dag voor de start van de kermis werd de haan gestolen bij een sympathisant van de vereniging. De haan werd vervolgens gedood en ondersteboven in een rieten korf gehangen voor het haanslaan op kermismaandag. De ongehuwde meisjes kregen dan beurtelings een zwaard in de hand en werden geblinddoekt, waarna zij moesten proberen om de kop van de haan af te slaan. De winnaar ontving daarna een servies.”

Bij KH Broederband won Ine Jans bij het haanslaan. 

Bij KH Broederband won Ine Jans bij het haanslaan. 

Maar de afgelopen jaren ontstond er wat commotie over het stelen van de haan en de manier waarop het dier gedood werd. Daarom heeft het gemeentebestuur nu werk gemaakt van een charter.

Mark Vos, burgemeester: "Het zou doodjammer zijn, moest dit stukje immaterieel erfgoed verdwijnen. Daarom hebben we alle partijen rond de tafel gezet en bekeken hoe we de standpunten konden verzoenen. In overleg met de Dienst Dierenwelzijn, FARO en CAG zijn we tot een compromis gekomen dat enerzijds oog heeft voor het dierenwelzijn en anderzijds de traditie in ere houdt."

Mathieu Eycken, schepen van Dierenwelzijn: “De haan zal voortaan aangekocht moeten worden en op een correcte manier door een slager gedood worden. De organisatoren van het haanslaan moeten hiervan ook een schriftelijk bewijs kunnen voorleggen. Na het haanslaan moet de haan ook geconsumeerd worden.”

Bij KH Vreugd in Deugd ging Lore Martens met de haan naar huis. 

Bij KH Vreugd in Deugd ging Lore Martens met de haan naar huis. 

Met dit charter laat de lokale erfgoedgemeenschap rond het haanslaan zien dat ze uitstekend weet om te gaan met de gevoeligheden van deze tijd.

Dr. Rob Belemans, FARO – Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed: “Het gemeentebestuur van Riemst heeft op een voorbeeldige manier zijn rol vervult van gangmaker van overleg, bemiddelaar en bewaker van de belangen van heel de lokale gemeenschap. Het resultaat is een toonbeeld van hedendaagse ‘conflictbeheersing’ rond het omgaan met immaterieel erfgoed dat in heel Vlaanderen als voorbeeld kan dienen en waar Zussen en heel Riemst trots op mogen zijn.”  

Dr. Chantal Bisschop, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG): “Gebruiken die vroeger normaal waren, kunnen vandaag vreemd overkomen, zeker voor buitenstaanders. Zo liggen tradities waarbij dieren betrokken zijn vaak gevoelig. Dat komt omdat de manier waarop we omgaan met en denken over dieren de afgelopen honderd jaar ingrijpend is veranderd. Het mooie aan immaterieel erfgoed is dat al deze tradities van generatie op generatie worden overgedragen en mee evolueren. Het aanpassen van de traditie van het haanslaan aan de huidige maatschappelijke normen en verwachtingen door de gemeenschap van Zussen is een waardevol voorbeeld.. Zo wordt het dynamische karakter van immaterieel erfgoed treffend aangetoond.”

Het charter werd afgelopen donderdag plechtig ondertekend door de twee muziekverenigingen en het gemeentebestuur.

Marina Pauly, schepen van Cultuur en Erfgoed: “We zijn blij dat we dankzij dit charter nu zorg kunnen dragen voor dit stukje immaterieel erfgoed in Zussen. Ik wil dan ook alle betrokkenen bedanken voor hun inzet om hierin een voortrekkersrol te nemen!”

Opknapbeurt voor speelpleinen in Bolder en Vlijtingen

De speelpleinen in Bolder en Vlijtingen krijgen een opknapbeurt. De bewoners in de omgeving werden bevraagd over hun ideale speelplein. Daaruit blijkt dat zij vooral een kindvriendelijke en veilige speel- en ontmoetingsplek willen.  

Op het pleintje in de Burgemeester Dewalquestraat in Bolder komen er twee voetbaldoelen. Daarnaast komt er een avonturenpad met een klimboom, liggende boomstam, stapstammen en zwerfkeien. Ook het Deken Gelaesplein in Vlijtingen wordt opgevrolijkt met twee voetbaldoelen, een evenwichtsparcours, een vogelnestschommel en een speeltoestel met glijbaan. Op het speelplein in Vlijtingen zullen er ook een aantal reliëfwijzigingen gedaan worden, om enerzijds de veiligheid in de buurt te verhogen en anderzijds een meer uitdagend speellandschap te creëren op het plein.

De vernieuwingen zullen begin volgend jaar afgerond worden en zijn goed voor een investering van 39.765,20 euro.

Culturodroom als springplank voor jongerencultuur

Het gemeentebestuur van Riemst heeft een nieuwe bestemming voor het voormalige Jeugdhuis K28, in de Kerkstraat 28 in Zichen. Vanaf het nieuwe schooljaar zal de Academie Voeren-Riemst haar intrek nemen in het gebouw. Op lange termijn zal de muziek-, toneel- en beeldacademie haar activiteiten centraliseren in Zichen en actief meewerken aan de uitbouw van een Culturodroom in Riemst.

Jeugdhuis De Plekker werd in het voorjaar van 2015 omgedoopt tot Jeugdhuis K28, maar moest later dat jaar de deuren opnieuw sluiten door een gebrek aan vrijwilligers en geïnteresseerde jongeren. Het laatste half jaar zat het gemeentebestuur niet stil en is er nagedacht over een nieuwe invulling van het gebouw.

Mark Vos, burgemeester: "We zijn zeer tevreden dat we vandaag mogen aankondigen dat de Academie Voeren-Riemst zich in de Kerkstraat 28 in Zichen zal vestigen. De Academie Voeren-Riemst is een professionele partner en erg succesvol in onze gemeente. Dat is ook niet vreemd in de Muzikaalste gemeente van Vlaanderen met maar liefst 13 harmonieën of fanfares. Voor ons is het een eerste stap om hier op deze locatie een Culturodroom te realiseren.”

Bert Cilissen, schepen van Jeugd en Onderwijs: “De Kerkstraat 28 in Zichen moet straks niet alleen een platform worden voor jongeren om hun talenten te ontplooien, maar ook een ontmoetingsplaats waar jongeren op een laagdrempelige manier kunnen deelnemen aan culturele activiteiten die aansluiten bij hun leefwereld. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan podiumkansen voor jong talent, maar ook workshops en opleidingen moeten kunnen. In deze Culturodroom kan de Academie Voeren-Riemst een belangrijke en vooruitstrevende rol spelen.”

Marina Pauly, schepen van Cultuur: “Wij geloven in deze partner en dit project omdat het onze overtuiging is dat kennis, ervaringen en vaardigheden om cultuur te begrijpen en te waarderen best vanaf jonge leeftijd gestimuleerd worden. Hoe groter de mogelijkheden en het aanbod van de Academie, hoe breder de werking van dit cultuurplatform kan opgevat worden en hoe meer kansen we creëren om jongeren in aanraking te laten komen met cultuur.”

Heel concreet zit de Academie Voeren-Riemst vandaag verspreid over drie gebouwen in Riemst: het oud KSJ-lokaal in Heukelom en het oud-gemeentehuis en het voormalige jeugdhuis, beiden in de Kerkstraat in Zichen.

Conrad Onclin, directeur Academie Voeren-Riemst: “Deze kans is een mooie stap in de verdere uitbouw van onze Academie. In 1973 werd de Academie opgericht om de mensen in de Voerstreek de gelegenheid te geven om in het Nederlands muziekonderwijs te volgen. Begin jaren ’90 hebben we onze activiteiten uitgebreid naar de gemeente Riemst. En dat heeft ons geen windeieren gelegd. De Academie telt vandaag in Riemst 312 leerlingen, daarvan volgen er 231 muziek, 33 toneel en 48 beeldende kunst.”

Het gebouw in de Kerkstraat krijgt ook een opknapbeurt.

Mark Vos, burgemeester: “Er zijn wat akoestische aanpassingen nodig, en het dak, sanitair en de verwarming zijn aan een opknapbeurt toe. We bekijken op dit moment hoe we het gebouw het best multifunctioneel kunnen inrichten voor de uitbouw van de Culturodroom. Op lange termijn kan de Academie haar activiteiten ook concentreren in de Kerkstraat in Zichen, en kunnen we het oud-gemeentehuis en het jeugdhuis in erfpacht geven aan de Academie.”

Daarnaast zal de repetitieruimte voortaan beheerd worden door de Academie.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd en Onderwijs: “Voor de slaagkansen van de Culturodroom is het van groot belang dat de repetitieruimte kan blijven voortbestaan. De gemeente zal daarom in nauw overleg met de Academie en de bands de jaarlijkse programmatie van de repetitieruimte invullen zodat ook de Academie er zelf gebruik van kan maken.”

De Academie Voeren-Riemst heeft al een aanbod voor kinderen vanaf 6 jaar. De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar starten op 26 augustus en lopen tot en met 30 september. Je kan je inschrijven in de Kerkstraat 35, op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 16.00 u. en 19.00 u., meer informatie vind je ook op www.academievoerenriemst.be.

Start fase 2 herinrichting op- en afrittencomplex E313 Genoelselderen

In het kader van de herinrichting van de zone rond complex 32 ‘Tongeren’  startte het Agentschap Wegen en Verkeer maandag 22 augustus met de aanleg van een rotonde op de Tongersesteenweg (N79) ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 aan de zijde van Riemst. Tegelijkertijd starten de werkzaamheden om de brug boven de E313 te renoveren. 

In de loop van de volgende maanden zal het agentschap ook dubbelrichtingsfietspaden aanleggen, de aansluiting van de Sint-Maartensstraat aanpassen en de op- en afritten heraanleggen.  Aansluitend op deze werkzaamheden zal het agentschap ook de zone aan de kant van Tongeren verder aanpassen. De aannemer zal de op- en afrit heraanleggen.  Een gedeelte van de oude afrit zal daarna dienen als carpoolparking. Het agentschap zal ook een rotonde laten aanleggen ter hoogte van de carpoolparking. In de toekomst zal, naast de parking, ook de industriezone via deze rotonde ontsluiten.  Onder de afrit komende van Hasselt komt ten slotte een fietstunnel als sluitstuk van de hernieuwde veilige fietsinrichting binnen deze zone.  Deze werkzaamheden zouden in het najaar van 2017 klaar moeten zijn.

Totaalproject

Deze werkzaamheden moeten de verkeersdoorstroming verbeteren en de veiligheid van alle weggebruikers op en rond het complex gevoelig verhogen. Omwille van de grootschaligheid en om de verkeershinder te beperken, voert het agentschap het project in verschillende fasen uit.  In 2014 werden aan de zijde van Tongeren reeds een rotonde en een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad ter hoogte van het kruispunt met de Genoelsweg aangelegd.  Tijdens het ontwerp van de plannen heeft het agentschap ook rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst de carpoolparking verder uit te breiden. 

Minder Hinder

De aanleg van de rotonde aan de zijde van Riemst zal nagenoeg volledig buiten de bestaande weg gebeuren. Dankzij tijdelijke verhardingen kan het verkeer in beide richtingen blijven rijden. De renovatie van de brug gebeurt in 2 delen zodat het verkeer te allen tijde in beide richtingen over versmalde rijstroken kan blijven rijden.  Ook tijdens de rest van de werkzaamheden zal de verkeershinder op de N79 en de snelweg beperkt blijven. Enkel tijdens de aansluiting van de nieuwe op- en afritten zal het agentschap deze een weekend afsluiten.  Tijdens de aanleg van de aansluiting van de Sint-Maartenstraat op de rotonde, zal deze straat tijdelijk afgesloten zijn ter hoogte van de N79. Het lokale verkeer zal dan kunnen omrijden via de Millerstraat. 

Bushaltes

De bushaltes ter hoogte van de Sint-Maartenstraat zullen gedurende de ganse duur van de werkzaamheden niet beschikbaar zijn. Buspendelaars kunnen gebruik maken van de haltes aan de Genoelsweg.  

Bekijk hier het grondplan.

Iron Man Maastricht - Limburg passeert ook in Riemst

Ironman, één van de grootste duursportevenementen ter wereld komt naar Maastricht-Limburg. Tijdens de Ironman Maastricht-Limburg worden veertig startbewijzen vergeven voor de Wereldkampioenschappen Ironman 2016 in Kailua-Kona, Hawaii. 

Ongeveer duizend professionele atleten en liefhebbers uit 47 landen staan zondagmorgen 31 juli in Maastricht voor dag en dauw aan de start voor de ultieme sportieve krachtproef: 3,8 kilometer zwemmen in de Maas, 180 kilometer fietsen door het Limburgse heuvelland en 42,2 kilometer hardlopen in en rond Maastricht.

De organisatie is in handen van Ironman in samenwerking met de Provincie Nederlands-Limburg en de gemeenten Maastricht, Valkenburg a/d Geul, Eijsden-Margraten en Bilzen. Het fietsparcours van de triatlon loopt door 4 Nederlandse gemeenten en 6 Belgische gemeenten, waaronder Riemst. Je kan de deelnemers dus komen aanmoedigen langs het parcours in Riemst!

Over de Tongersesteenweg werd een tijdelijke brug gebouwd zodat het verkeer kon blijven passeren. 

Over de Tongersesteenweg werd een tijdelijke brug gebouwd zodat het verkeer kon blijven passeren. 

Naast een grandioos sportspektakel brengt de Ironman voor bewoners en ondernemers een aantal verkeer- en parkeerbeperkingen met zich mee. Voor alle info hieromtrent kan je terecht op http://www.riemst.be/toerisme/evenementen/ironman-maastricht-limburg

 

Werken N79: start bouwverlof

Maandag 11 juli start het bouwverlof. Dat wil zeggen dat de werken aan de Maastrichtersteenweg 3 weken stil zullen liggen.

Tijdens het bouwverlof blijft de situatie op de weg zoals ze vandaag is. Verkeer richting Maastricht volgt de omleidingsroute via Kleine Spouwen, Mopertingen en Veldwezelt. Ook de lokale omleidingsroute naar KMO-zone Op ’t Reeck en de handelaars op de Maastrichtersteenweg is nog steeds in voege. Verkeer vanuit Maastricht richting Riemst blijft gewoon gebruik maken van de Maastrichtersteenweg. 

Na het bouwverlof, vanaf 2 augustus, gaan de werken verder. In augustus rondt de aannemer de noordelijke weghelft (kant oneven huisnummers) af. Aansluitend start fase 2 en verschuift de werfzone naar de andere weghelft (de kant van het gemeentehuis).  Uiterlijk tegen eind dit jaar dienen de werken afgerond te zijn.

Riemst investeert in duurzame openbare LED verlichting

De gemeente Riemst investeert in duurzame en energiezuinige straatverlichting. In samenspraak met netbeheerder Infrax kiezen ze bewust voor ledverlichting. Dit zorgt voor een significante energiebesparing, waarbij comfort en veiligheid gewaarborgd worden. Bovendien is de verlichting vervaardigd uit recycleerbare materialen. Een positief verhaal voor de ecologische voetafdruk van de gemeente.

Mark Vos, burgemeester: “Na enkele geslaagde proefprojecten willen we in de toekomst zoveel mogelijk overstappen naar ledverlichting. Door te investeren in dit soort duurzame en energiezuinige straatverlichting willen wij als gemeente het goede voorbeeld geven.

De nieuwe lichtarmaturen werken met een constante lichtstroom. Ze controleren precies én automatisch hun eigen energiebehoefte over de volledige levensduur (100.000 uren). Dit kan een extra energiebesparing van 10% opleveren. De ledverlichting kan automatisch gedimd of gedoofd worden. Zo kan de lichtsterkte aangepast worden aan de effectieve lichtbehoefte op het terrein. Ook dit zorgt voor een wezenlijke energiebesparing.

Mathieu Eycken, schepen van Duurzame Ontwikkelingen: “De ledverlichting is reeds gerealiseerd op de Molenweg en op de parking aan het voetbalplein in Vlijtingen, op de Sint-Jansstraat en op het speelpein in Herderen en op de Montenaekenweg in Vroenhoven. De schoolomgeving in Herderen is de volgende plek in Riemst waar ledverlichting zal komen. In Elst is er nog geen ledverlichting, maar daar worden de lampen wel gedimd wanneer mogelijk.

De nieuwe ledverlichting is goed voor een totale investering van 220.200 euro.