Binnen bij Boeren brengt kinderen aan de bron van voedselproductie

Op vrijdag 2 februari brachten de leerlingen van de gemeentescholen een bezoek aan Hoeve Vrancken te Zussen tijdens de jaarlijkse Binnen bij Boeren-voormiddag. Tijdens deze dag ontdekken de kinderen de lokale economie en promoot het gemeentebestuur de landbouwsector. 

De enthousiaste kinderen maakten kennis met de suikerbietenteelt en afvalverwerking door middel van filmpjes. Enthousiaste land - en tuinbouwers gaven demonstraties en uitleg over melkvee, vleesvee, varkens, fruit, akkerbouw, champignons en diverse landbouwmachines. Ze leerden zo onder meer dat melk niet enkel uit een fles komt en dat vlees niet van de fabriek komt. 

mark_vos_binnen_bij_boeren.JPG

’s Middags sloten de leerlingen de boeiende voormiddag af met een tas erwtensoep met spekjes.

Claudia Swennen nieuwe secretaris Sociaal Huis Riemst 

Binnen enkele weken bereikt huidig secretaris van het Sociaal Huis Riemst, Jean Geelen de pensioengerechtigde leeftijd. De OCMW Raad van Riemst ging daarom naarstig op zoek naar een opvolger. Een stevige procedure is eraan voorafgegaan. Sinds dinsdag is er witte rook: de OCMW Raad bevestigde de aanstelling van Claudia Swennen als opvolgster voor huidig secretaris Jean Geelen. Zij zal in de loop van de volgende weken de fakkel overnemen.

 Mark Vos, burgemeester: “Met de integratie van het OCMW en de gemeente in het vooruitzicht staan we in 2019 voor een grote uitdaging. Daarbovenop zijn er een aantal pensioneringen in aantocht. Om op een ernstige manier om te gaan met deze veranderingen, zonder de dagdagelijkse werking in het gedrang te brengen, kiezen we uitdrukkelijk voor versterking en slagkracht aan het hoofd van onze organisatie.”

Het Sociaal Huis op de Welzijnscampus in Riemst

Het Sociaal Huis op de Welzijnscampus in Riemst

Katja Onclin, Voorzitter Sociaal Huis: “Claudia Swennen zal als nieuwe secretaris van het Sociaal Huis een tandem vormen met onze gemeentesecretaris, om deze uitdagingen vorm te geven binnen onze organisatie. Op die manier wapenen we ons niet alleen voor de toekomst, maar bieden we ons personeel ook de nodige ondersteuning om deze uitdagingen samen aan te gaan.”

Claudia Swennen is 40 jaar, afkomstig uit Bilzen en heeft twee kinderen van 9 en 11 jaar. Na haar opleiding tot master in de Germaanse Taal- en Letterkunde kwam ze in de reclamesector terecht. Later koos ze voor een meer maatschappelijk gerichte functie bij het provinciebestuur van Limburg. Ze werkte samen met een aantal lokale besturen rond de uitbouw van een minderhedenbeleid. Ze groeide uiteindelijk door naar de functie van coördinator van de vzw Huis van het Nederlands en maakte in 2015 de overstap naar het nieuwe Vlaamse Agentschap voor Inburgering en Integratie als regiomanager voor Limburg, waar ze o.a. verantwoordelijk was voor de fusie van 3 organisaties.

Claudia Swennen, nieuwe secretaris Sociaal Huis: “In mijn leiderschap wil ik de interne samenwerking en afstemming binnen en buiten de eigen eenheid verder ontwikkelen ten behoeve van een optimale dienstverlening. Ik kijk er naar uit om mijn schouders te zetten onder het bevorderen van het welzijn in de samenleving en ervoor te kunnen zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich daar goed bij voelen. Als secretaris Sociaal Huis Riemst wil ik inspirerend werken rond zorg, hulp en preventie en anderen daarin mee op sleeptouw nemen.”

Katja Onclin, Voorzitter Sociaal Huis: “Claudia zet hiermee het werk van onze huidige secretaris verder. Wij wensen haar veel succes en willen onze huidige secretaris van het Sociaal Huis, Jean Geelen, uitdrukkelijk bedanken voor de jarenlange inzet en toewijding, de fijne samenwerking en de mooie verwezenlijkingen.”

 

Fast Freddy gehuldigd als ereburger van Riemst

In Riemst werd Freddy Loix, bekend als 'Fast Freddy' gehuldigd als erburger van Riemst tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie voor de bevolking.

Op 13 november 2017 heeft de gemeenteraad aan Freddy Loix de titel ‘Ereburger van Riemst’ toegekend op voordracht van CD&V Riemst. Hij is daarmee de zesde ereburger in onze gemeente. Het Australisch echtpaar Gardiner-Norcross, Matty Cilissen, Guy Peters en Vital Medaerts staan samen met hem in deze eregallerij. 

De titel 'ereburger van Riemst' krijgt Freddy Loix voor zijn uitzonderlijke verdiensten als rallyrijder. Hij reed maar liefst 93 WK-rally’s waarbij hij 4 podiumplaatsen behaalde. Hij won 4 keer het Belgische Kampioenschap en 11 keer de Rally van Ieper, een absoluut record. Ook na zijn carrière als autopiloot blijf hij zijn ervaring doorgeven. Hij zette niet alleen de Belgische rallysport op de wereldkaart, maar dankzij hem is Riemst ook ver buiten België bekend. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt waar zijn roots liggen, en hij is ze ze duidelijk ook niet vergeten. Dat siert hem! 

mark_vos_fast_freddy_loix.jpg

Om hem te bedanken voor al deze verdiensten, werd er een verrassingsfilmpje gemaakt met zijn kinderen, familie, vrienden, fans en collega's uit de rallywereld waar Freddy op het podium geëmotioneerd naar keek. Om het officieel te maken, mocht Freddy Loix het guldenboek van de gemeente Riemst ondertekenen en kreeg hij een oorkonde en geschenkenmand. 

Namens alle supporters en het gemeentebestuur wenste burgemeester Mark Vos onze Fast Freddy nog veel succes toe bij alles wat hij in de toekomst onderneemt.

 

 

 

Mark Vos wenst inwoners een jaar vol verwondering

Beste inwoners, in onze imagospot zat het al kort. BEWONDER. Alles begint met verwondering. Je afvragen: Wat is dit? Hoe werkt dat? Hoe voelt dat? Ook het beleid in onze gemeente start met die verwondering. Eerst onderzoeken en luisteren, dan uitvoeren en een verhaal schrijven. 

Een jaar geleden heeft elke inwoner de kans gekregen om zijn stem te laten horen. Zo kan u meebouwen aan een modern Riemst, waar iedereen zich thuis en welkom voelt. Voor u staat vanmiddag een fiere burgemeester. Fier, omdat maar liefst 2.030 inwoners de tijd hebben genomen om onze vragenlijst in te vullen. Dit voorjaar doen we een ronde langs elk dorp en presenteren we u de resultaten. Samen met u leggen we de puzzel, en vullen we de ontbrekende stukjes aan. Ik kijk er nu al naar uit om u daar te ontmoeten. 

mark_vos_bevolking_enquete.jpg

Ons Actieplan2020 zit op koers. En ook dit jaar staan er weer heel wat projecten in de steigers. Acties die ervoor zorgen dat onze 13 dorpen samen het kloppend hart vormen van onze gemeente. Sta me toe enkele speerpunten toe te lichten.

We staan hier op een boogscheut van onze Welzijnscampus. De manier waarop we hier de zorg organiseren in samenspel met onze diensten, is een voorbeeld in Vlaanderen. Straks openen de seniorenwoningen en kan u komen tuinieren in onze volkstuin. Ook de site aan het Paenhuys wordt heringericht met veel groen en voldoende parkeergelegenheid.

Riemst moet durven groeien. De kern van die groei zijn onze kinderen, jongeren en jonge gezinnen. Zij zijn de toekomst van onze gemeente. Wij zijn daarom kandidaat voor het label ‘Kindvriendelijke gemeente’. Niet een zoveelste holle slogan, maar een label waar we mee aan de slag gaan. We betrekken onze jeugd in het beleid en bouwen verder aan een groen speelweefselplan. Dat we kindvriendelijk zijn bewijzen onze speelpleinwerking en kinderopvang. 2017 was een topjaar, met 131 kinderen per dag op het speelplein en meer dan 2.500 kinderen in de opvang.

Het afgelopen jaar heeft u zich ook verwonderd over het onkruid op onze begraafplaatsen. Steden en gemeenten mogen geen pesticiden meer gebruiken in de strijd tegen onkruid. Dat maakt dat die strijd een stuk minder vlot verloopt. Daarom verhogen we dit jaar ons budget voor groenonderhoud tot 500.000 euro.

mark_vos_onderhoud_begraafplaatsen.jpg

Liken, delen, sharen. Tweeten en snappen. We doen het massaal, onze smartphone is onze beste vriend. Maar kent u nog iedereen in uw straat? In een tijd waarin we online ons leven delen met de wereld, lijkt de afstand tussen mensen in onze buurt te vergroten. Zijn we nog bereid om tijd te investeren in onze samenleving? Laten we daarom samen zorg dragen voor het goede leven in Riemst! Ken je buren, hou de buurt proper, doe mee op school, in de sportclub of bij één van onze verenigingen. Verwelkom nieuwe inwoners, haal eenzame mensen uit hun isolement, word vrijwilliger of zeg eens goeiedag aan een onbekende. VERWONDER u.

mark_vos_welzijn.jpg

De  gemeente investeert op vele manieren in ruimte voor ontmoeting. In 2018 maken we dat zelfs heel concreet. In Vroenhoven, Zichen en Zussen wordt het dorpsplein heraangelegd met zitbanken en veel groen. In Val-Meer wordt de voormalige pastorij gesloopt. Zo kan je de school en de speelweide beter bereiken en komt er ruimte voor een dorpsplein. En ook in Vlijtingen neemt de gemeente een voortrekkersrol. We laten onderzoeken op welke manier de schoolsite aan de Kloosterstraat, straks verschillende ontmoetingsfuncties kan combineren. In Herderen is dat samenspel tussen school, kinderopvang, sport en verenigingen wonderwel geslaagd. 

mark_vos_pleinen.jpg

Samen streven we naar meer veiligheid in onze gemeente. In 2017 zijn het aantal verkeersongevallen en woninginbraken gedaald. Ruim 600 inwoners zijn vandaag lid van onze Whatsapp buurtpreventie en houden samen een oogje in het zeil.

Het is weer het laatste jaar dat dit gemeentebestuur hier voor u staat. In oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Maar dit bestuur blijft, samen met alle medewerkers, voor u werken tot de laatste dag. Dit jaar investeren we 4,7 miljoen euro in de dienstverlening en de leefbaarheid van onze 13 kerkdorpen. Wij voeren een sociaal en financieel verantwoord beleid. Onze schuldenlast is deze legislatuur met 12 procent gedaald, van 19,4 miljoen euro naar 17 miljoen euro. De belastingen werden verlaagd van 9 naar 8 procent en de algemene belasting van 55 euro per gezin is afgeschaft. U verwacht van een gemeentebestuur dat ze op uw centen let, en dat is wat we de afgelopen beleidsperiode hebben gedaan.

mark_vos_financien.jpg

Op 14 oktober kiest u een nieuwe gemeenteraad. Van hen wordt veel verwacht. Onze inwoners willen betrokken worden en gehoord, een bestuur dat keuzes durft te maken en Riemst trots uitdraagt. Uiteraard ben ik even benieuwd als u, wat een nieuwe raad en college zullen brengen. Als burgemeester heb ik in de afgelopen periode fijn met het college en de raad mogen samenwerken. Een meerderheid, kan niet zonder stevige oppositie. Samen komen we tot een krachtig bestuur met een gezonde financiële balans. 

Over 38 weken staat u in het stemhokje. Ik wens u veel wijsheid en verwondering toe. Want zoals de wijze Griekse filosoof Socrates ooit zei: “Wijsheid begint met verwondering.”

mark_vos_socrates_verwondering.jpg

U zal dadelijk alvast verwonderd zijn als we het prachtige buffet met heerlijke versnaperingen van Teamwork openen. Met dank aan 't Fritamientje, bakkerijen Emmerix, Smets, Bollen en slagerijen Willems en Vos. Ook dank aan de vrijwilligers van 't Paenhuys en ons gemeentepersoneel om ook dit jaar weer een grandioze nieuwjaarsreceptie te organiseren. 

Ik wens u daarom een jaar vol verwondering toe!

Burgemeester Mark Vos doet oproep om te registreren op be-alert en als orgaandonor

Tijdens het welkomstwoord op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie voor de bevolking nodigde burgemeester Mark Vos alle 16.645 inwoners uit om zich te registreren op be-alert en als orgaandonor. 

mark_vos_be_alert.jpg

Wie zich registreert op be-alert ontvangt in crisissituaties via sms, telefoon of e-mail een waarschuwingsbericht. Zo weet je meteen wat je moet doen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. 

Menig inwoner registreerde zich aan de gemeentelijke infostand als orgaandonor.

Menig inwoner registreerde zich aan de gemeentelijke infostand als orgaandonor.

Mark Vos, burgemeester: "Ik registreer me vandaag ook als orgaandonor bij onze dienst Bevolking. Dat is een bewuste beslissing, zo staat mijn familie niet voor die moeilijke keuze. Als mijn dag ooit komt, dan ben ik bereid mijn organen af te staan aan iemand die door een transplantatie een nieuwe levenskans krijgt. In ons land zijn er vorig jaar 1.077 transplantaties met organen van overleden donoren uitgevoerd. Meer dan 1.200 mensen staan op de wachtlijst. Al 399 Riemstenaren gaven eerder uitdrukkelijk toestemming hun organen af te staan, 144 dorpsgenoten verklaarden juist het omgekeerde. Wist je dat 1 orgaandonor 8 levens kan redden? Het is geen oproep om u te dwingen donor te worden, maar een uitnodiging om er over na te denken, erover te praten en uiteindelijk een verklaring af te leggen. Want u kan hiermee wel degelijk het verschil maken voor een medemens. Ik dank u alvast om dit te overwegen."

 

Sint-Pietersberg-mountainbikeroute officieel geopend

De Sint-Pietersberg-mountainbikeroute werd vrijdag 22 december officieel geopend. 17 kilometer nieuw bewegwijzerde routes door Riemst en Maastricht verbonden met het reeds bestaande Mountainbikenetwerk Euregio (B) en de MTB-routes in Zuid-Limburg (NL).

Een waardevol samenwerkingsverband in de beide Limburgen

Met de uitbreiding van het Mountainbikenetwerk Euregio in Riemst en de Mountainbikeroutes Zuid-Limburg in Maastricht maken we gebruik van de troeven van deze mooie regio. De aanwezigheid van de Sint-Pietersberg geeft een extra meerwaarde aan de techniciteit van deze route”, beamen gedeputeerden van de beide provincies Limburg Jean-Paul Peuskens (B) en Erik Geurts (NL).

mark_vos_mountainbike_parcours_sint_pietersberg.jpg

Nu ook pittige route in Riemst

Riemst had tot nu toe een beperkt aanbod voor mountainbikers. Om mooie ritten te biken moest men tot vandaag uitwijken naar de routes van de andere Haspengouwse gemeenten of naar het Nederlandse Zuid-Limburg”, legt de Riemstse schepen van Sport, Christian Bamps, uit. De nieuwe MTB-route (rode lus) kan je nu aanvatten op de startplaats in Kanne of vanaf de Brug van Vroenhoven. Hier rij je op een 12 km lange, boeiende route met veel singletracks en geregeld stevige kuitenbijters. De route loopt hoofdzakelijk in open gebied tussen de velden maar ook door bos met af en toe mooie vergezichten. Mede dank zij CBR en de Vlaamse Waterweg nv kan er via een pittige singletrack op ‘de kip’ gereden worden met uitzicht over het Albertkanaal. De route kan vanuit veiligheidsoverwegingen enkel in één richting gereden worden en loopt voor twee derden op onverharde paden en wegen. “Wij danken de provincie Limburg die dit project heeft gecoördineerd. Zij bracht de verschillende partners zoals het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Sport Vlaanderen en de Nederlandse trekkers MOZL, Trailz043 en VVV Zuid-Limburg samen om tot dit resultaat te komen“, stelt Mark Vos, burgemeester van Riemst.

Een unieke technische route in Maastricht

De St.-Pietersberg-route (groene lus) is een smalle, bochtige trail, die apart van de andere paden zijn weg volgt naar de top van D’n Observant. Dit is een kunstmatige berg bij de St.- Pietersberg, ontstaan door mergelwinning, de op drie na hoogste berg van Nederland. Je
kan starten bij Chalet D’n Observant te Maastricht. Door de aansluiting op de gelijknamige route door de gemeente Riemst ontstaat een nieuwe, grensoverschrijdende mountainbikeroute met een totale lengte van 17 km door Nederland en België. “In Nederland kwam het ontwerp van deze route tot stand na vijf jaar van passen en meten. Tijdens dit proces werd de aanzet gegeven tot de oprichting van de stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) om ook elders in de regio nieuwe mountainbikeroutes aan te leggen of bestaande routes te verbeteren. Om MOZL de mogelijkheid te bieden deze ontwikkelingen in Zuid-Limburg te realiseren, krijgen wij financiële steun van de provincie Limburg (NL)”, legt voorzitter Ger Wagemans uit. In Nederland werd voor het ontwerpproces en de vergunningsaanvragen nauw
samengewerkt met wereldkampioen mountainbiken Patrick Jansen, die al honderden kilometers aan nieuwe MTB-routes in Nederland en België (Beringen) heeft aangelegd. Hiervoor is er intensief overlegd met Natuurmonumenten (als terreineigenaar), de gemeente
Maastricht, ecologen van de provincie Limburg (als vergunningverlener) en de Maastrichtse mountainbikevereniging Trailz043.

mark_vos_mountainbike_parcours_sint_pietersberg2.JPG

Afscheid van het provinciaal mountainbikebeleid

De provincie Limburg (B) heeft de laatste 2 decennia hard gewerkt aan de realisatie van een mountainbikeparadijs met bijna 1500 km routes in 36 gemeenten als resultaat. Het dagdagelijks inzetten van een provinciale onderhoudsploeg en de samenwerking met de gemeenten voor het tweedelijnsonderhoud zorgde ervoor dat de kwaliteit van de routes gegarandeerd bleef. Niettemin heeft de Vlaamse regering beslist dat de provincies niet langer bevoegd zijn voor de persoonsgebonden materies en daarom moet ook het mountainbikebeleid overgedragen worden aan Vlaanderen. Vanaf 2018 zal Sport Vlaanderen, samen met de lokale besturen, deze taak ter harte nemen. De opening van deze mooie, grensoverschrijdende route is -ter afsluiting- de kers op de Limburgse taart.

Studie om schoolsite Vlijtingen multifunctioneel te ontwikkelen

De gemeente Riemst wil samen met de verschillende eigenaars en gebruikers inzetten op de ontwikkeling van de schoolsite aan de Kloosterstraat in Vlijtingen. Op deze site komen verschillende functies samen en een vernieuwing van gebouwen dringt zich op. Het gemeentebestuur wil de ontwikkeling in zijn geheel bekijken en hier een coördinerende rol in spelen. Gezien de complexiteit van het project en het belang van de locatie laat de gemeente zich hiervoor begeleiden door externe experten.

Mark Vos, burgemeester: “De schoolsite is naar eigendomsstructuur opgedeeld in drie partijen: het Katholiek onderwijs Limburg, de Parochiale Werken en de Kerkfabriek van Vlijtingen. Gezien de complexe situatie naar eigendom en structuur, vinden we het belangrijk dat we als gemeente een coördinerende rol opnemen en nadenken over hoe we de volledige site kunnen inrichten. Dit door de bestaande structuren te behouden en/of deels te vernieuwen.”

DSC_7704.JPG

De schoolsite in Vlijtingen combineert allerlei functies. Het is een school voor 200 leerlingen, maar daarnaast ligt er ook een parochiezaal, turnzaal, jeugdlokalen, sportvelden met kleedkamers en een parking. Verschillende gemeentelijke initiatieven worden in deze gebouwen georganiseerd. Zo is de kinderopvang er gevestigd, het Heemkundig museum, de lokaal heemkundige kring en het leslokaal van de beeldhouwklas voor volwassenen.

DSC_7716.JPG

Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: “Onze visie leunt aan bij de visie van de Vlaamse overheid om schoolgebouwen niet alleen te benutten voor onderwijs, maar om er meerdere functies samen te brengen. Op deze locatie in Vlijtingen zijn er zeer veel mogelijkheden om in te zetten op zo’n multifunctionele infrastructuur en daar moeten we gebruik van maken. Ook de nieuwe school in Herderen heeft al een multifunctionele zaal.

DSC_7718.JPG

Ook de cruciale ligging van de site speelt een belangrijke rol.

Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “De site ligt op een cruciale plek met enorme opportuniteiten voor de leefbaarheid van Vlijtingen, één van de hoofddorpen in onze gemeente. Ruimtelijk gezien willen we dan ook de noden van alle gebruikers een plaats geven en kwalitatief met elkaar verweven.”

Het huidige Parochiaal Centrum. 

Het huidige Parochiaal Centrum. 

De bouw van een multifunctionele zaal ziet de gemeente als een eerste aanzet in de opmaak van een globale ruimtelijke ontwikkelingsvisie.

Mark Vos, burgemeester: “We gaan de site in zijn geheel bekijken en van daar uit een totaalvisie uitwerken op de ontwikkeling, rekening houdend met alle bestaande en toekomstige deelfuncties.”

Aangezien ook het klooster en de kapelanij aan vernieuwing toe zijn, zal ook de woonfunctie van de site opgenomen worden in deze ontwikkelingsvisie.

Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke ordening: “We hebben noch gronden noch gebouwen op deze site, maar willen toch een voortrekkersrol spelen in de ontwikkeling. Gezien de complexiteit en het belang van de locatie voor Vlijtingen doen we beroep op een externe partner. Die kan ons juridisch en financieel adviseren en begeleiden bij dit project.

De kosten voor deze studieopdracht ramen we op max. 50.000 euro en het voorstel wordt besproken op de gemeenteraad van maandag as.

Riemst investeert 4,7 miljoen euro in 2018

Ook in 2018 timmeren we verder aan ons actieplan 2020, een financieel verantwoord investeringsplan waarin de inwoners centraal staan. De opening van de seniorenwoningen aan de Welzijnscampus, multifunctionele schoolinfrastructuur, klimaatneutrale initiatieven, fietsen in de grotten en een verdere uitbouw van ons stoepen- en pleinenplan. Dat zijn enkele investeringen die je in 2018 mag verwachten.

Mark Vos, burgemeester: “Vorig jaar slaagden we er in om voor de tweede keer deze legislatuur de belastingen te verlagen. Concreet ging de personenbelasting van 8,5 naar 8 procent. In 2018 investeren we opnieuw 4,7 miljoen euro in de dienstverlening en leefbaarheid van de 13 kerkdorpen. Dit doen we op een sociaal verantwoorde manier, waarbij we een gezonde financiële balans bewaken.”

 De exploitatie-uitgaven bedragen 17.2 miljoen euro, waarvan het grootste deel via belastingen wordt gefinancierd, maar ook door inkomsten uit het gemeentefonds.

Mark Vos, burgemeester: “We pleiten nog steeds voor een eerlijkere verdeling van het gemeentefonds. De 34 centrumsteden en 10 kustgemeenten worden hierin systematisch bevooroordeeld. De gehanteerde verdelingswijze is achterhaald en berust niet op actuele, objectieve maatstaven. Als Vlaanderen wilt dat wij een landelijke- en plattelandsgemeente blijven, waardoor we beperkt zijn in onze ruimtelijke planning, dan verwachten we hiervoor ook een vergoeding.”

Het totale budget van het gemeentefonds bedraagt ongeveer 2.4 miljard euro, waarvan Riemst 3.8 miljoen euro, of 232 euro per inwoner, krijgt. Ter vergelijking: steden als Gent, Antwerpen, Aalst of Hasselt ontvangen respectievelijk 1.257 euro, 1.233 euro, 420 euro en 426 euro per inwoner.

 In maart 2018 vervolgen we de realisatie van onze Welzijnscampus. De seniorenwoningen van Woonzo worden aangevuld met een samentuin. Ook de site aan het Paenhuys wordt heringericht met veel groen en voldoende parkeergelegenheid, een investering van 150.000 euro.

Uitbreiding van Woonzorgcentrum Eyckendael

Uitbreiding van Woonzorgcentrum Eyckendael

Katja Onclin, schepen: De combinatie van zorgverlening, dienstenaanbod, wonen, werken en ontspannen zal ervoor zorgen dat de welzijnscampus een levendige ontmoetingsplek wordt voor jong en oud. Het is een unieke site waar heel veel diensten worden samengebracht.”

Om de inwoners nog beter van dienst te zijn, komen er naast het digitale e-loket ook afhaalbakjes, waar documenten 24/24 afgehaald kunnen worden.

Er staan ook heel wat werken op het programma in het kader van het stoepen- en pleinenplan. De gemeente investeert 460.000 euro in de aanleg van veilige, toegankelijke stoepen en energiezuinige verlichting in deze straten. In 2018 komen de Klein Lafeltstraat tussen de Tramstraat en de Pastoor Winterstraat en tussen de Tramstraat en de Maastrichtersteenweg, de Bloemenstraat, de Kwartelstraat, de Pannestraat, de Bodemstraat en de Tramstraat aan bod. Daarnaast is het pleinenplan een investering in de verkeersveiligheid maar ook in de leefbaarheid van de dorpen, doordat er mooie ontmoetingsplekken gecreëerd worden.

Het Rode Kruisplein in Zichen wordt heraangelegd tot een dorpsplein waar het aangenaam is om te vertoeven.

Het Rode Kruisplein in Zichen wordt heraangelegd tot een dorpsplein waar het aangenaam is om te vertoeven.

Guy Kersten, schepen: “De pleinen in Vroenhoven, Zichen en Zussen worden heraangelegd. Ze worden voorzien van kwaliteitsvol straatmeubilair en moderne groenvoorzieningen. Het parkeren zal gestructureerd worden, de leesbaarheid in het verkeer verduidelijkt en er is veel aandacht voor voetgangers. Het plein in Vroenhoven is goed voor een investering van € 321.350 euro, dat in Zussen voor 383.092euro en dat in Zichen voor 276.280 euro. Ook de omgeving rond de kerk in Val-Meer wordt in 2018 vernieuwd door het aanleggen van een plein waar de vroegere pastorij wordt gesloopt, een investering van 115.000 euro. Tegen 2020 wordt er daarbovenop telkens 300.000 euro vrij gemaakt voor de pleinen in Kanne en Vlijtingen.”

In het kader van de verkeersveiligheid worden ook enkele straten heringericht en voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel. In 2017 zijn we gestart met de werken aan de Elderenweg, in 2018 zijn het Avergat en de Smisstraat aan de beurt. Ook de derde fase van de doortocht Riemst-Centrum wordt opgestart met een herinrichting van de Tongersesteenweg. Er worden nieuwe waterleidingen aangelegd, een gescheiden riolering en een volledig nieuw wegdek met twee versmald ogende rijstroken en ruime fiets -en voetpaden. Ook wordt de nodige aandacht besteed aan voldoende parkeergelegenheid en groenvoorzieningen.

De werken aan de Kuilenzouw, een stap vooruit in de strijd tegen de wateroverlast in Vroenhoven. 

De werken aan de Kuilenzouw, een stap vooruit in de strijd tegen de wateroverlast in Vroenhoven. 

De werken aan de Kuilenzouw in Vroenhoven zijn dan weer goed voor een investering van 660.000 euro en moeten een grote bijdrage leveren in de strijd tegen de wateroverlast. De werken zijn vorige week gestart.

Mark Vos: “Verder wordt er 111.809 euro geïnvesteerd in de overkappingen op de kerkhoven, waarvan de werken in Zussen al gestart zijn. Ook worden de plannen opgestart voor een nieuwe begraafplaats in Riemst.”

De gemeente maakt 50.000 euro vrij voor een klimaatfonds, om inwoners aan te moedigen en te subsidiëren bij duurzame investeringen.

Mathieu Eycken, schepen: “Zelf geven we het goede voorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op het gemeentehuis, een investering van 81.944 euro die een besparing van 30% op energiekosten zal opleveren. Er komt ook een subsidie om inwoners aan te sporen een asbestdeskundige aan te stellen en we maken een verhoogd budget vrij voor het groenonderhoud in de gemeente. Zo investeren we in totaal 500.500 euro in onkruidbestrijding op kerkhoven en het openbaar domein, aan het maaien van bermen, gazons en grazige vegetaties, aan het reinigen van stoepen van onbewoonde panden, aan het groenonderhoud in de wijken, aan snoeiwerken en het onderhoud van meer dan 3000 bomen.”

 Ook de scholen kunnen via infrastructuurtoelages op de gemeente blijven rekenen.

De vrije basisschool Het Hofje in Vroenhoven deed al beroep op de gemeentelijke infrastructuurtoelage

De vrije basisschool Het Hofje in Vroenhoven deed al beroep op de gemeentelijke infrastructuurtoelage

Bert Cilissen, schepen: Tot nu toe werd er al 70.652,72 euro uitgekeerd aan dergelijke toelages voor de schoolgebouwen in Vroenhoven en Heukelom. Ook voor 2018 staan er nieuwe projecten op het programma.”

Daarnaast wordt er 100.000 euro geïnvesteerd in digitale leermiddelen door de aankoop van tablets in alle kleuter- en lagere scholen. Daarbovenop wordt er 13.0880,83 euro geïnvesteerd in een veilige WIFI-verbinding in de gemeentelijke scholen. Ook zet de gemeente in op multifunctionele schoolinfrastructuur, door een ontwikkelingsvisie uit te werken op de schoolsite aan de Kloosterstraat in Vlijtingen. We vragen hiervoor extern advies aan, een investering van max. 50.000 euro.

Verder wordt er 115.000 euro voorbehouden voor het opmaken van een geïntegreerde visie om het waardevol cultuurhistorisch erfgoed van de mergelgroeven te bewaren en tegelijk de veiligheid te garanderen. Dit wordt gebundeld in het Onroerenderfgoedrichtplan.

Binnenkort exclusief in Riemst: fietsen onder de grond

Binnenkort exclusief in Riemst: fietsen onder de grond

Ook op toeristisch vlak zullen we er in 2018 op vooruit gaan: in oktober opent de langverwachte ondergrondse fietsroute in de mergelgroeven van Kanne, hiervoor investeren we 50.000 euro in de renovatie van de grotwoning.

Marktverkenning Projectgebied Riemst wijst uit: juiste visie, maar kostprijs ligt vandaag te hoog

Drie kandidaat-projectontwikkelaars geloven in de visie om wonen, detailhandel en lokale diensten samen te brengen aan een centraal plein. Dat blijkt uit de offertes die zijn ingediend voor de ontwikkeling van Projectgebied Riemst. Toch heeft het schepencollege na een grondige analyse beslist om de huidige procedure stop te zetten. “We geloven in deze visie, maar het onderzoek wijst uit dat de realisatie van het project zoals het vandaag voorligt, ons geraamd budget ruim zal overschrijden,” stelt burgemeester Mark Vos.

In het voorjaar ging de gemeente Riemst op zoek naar kandidaten voor de ontwikkeling van het Projectgebied Riemst, dat het kloppend hart moet vormen voor de 13 dorpen. Wonen, detailhandel en lokale diensten samenbrengen aan een centraal plein, dat was het uitgangspunt. Op basis van een aanbesteding – die op elk moment stopgezet kon worden – heeft de gemeente Riemst de voorbije maanden de financiële en reële haalbaarheid van  project onderzocht.

mark_vos_ontwikkeling_riemst_centrum.JPG

Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Wie een degelijk en vooruitziend beleid wil voeren, moet daadkrachtig verantwoorde risico’s durven nemen. Niets doen, is dus geen optie. Maar dat wil niet zeggen dat we niet omzichtig te werk moeten gaan. Daarom hebben we eerst een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, om een realistisch beeld te krijgen van de financiële reikwijdte van het project. Drie kandidaat-projectontwikkelaars hebben een voorstel ingediend. Na een grondige analyse van de offertes blijkt duidelijk dat de markt ook gelooft in onze visie: samenhang en verbinding creëren tussen verschillende functies zoals wonen, handel en diensten en dat op wandelafstand van elkaar. Alleen is het project zoals het vandaag in al zijn details op tafel ligt, financieel niet haalbaar.”

 Mark Vos, burgemeester: “In onze begroting hadden we 2 tot 2,5 miljoen euro voorzien voor de realisatie van het Projectgebied Riemst. De prijzen die de projectontwikkelaars hebben ingediend liggen 1 miljoen euro boven die raming. Dat is een rekening die wij niet aan onze inwoners willen doorschuiven. Wij voeren een financieel verantwoord beleid, dat heeft ons ook toegelaten om de belastingen tijdens deze legislatuur tot tweemaal toe te verlagen: van 9 naar 8 procent. We zijn en blijven het aan onze inwoners verplicht om als een goede huisvader met die middelen om te springen.”

mark_vos_riemst_centrum_2.JPG

 De gemeente Riemst investeerde net geen 37.000 euro in de begeleiding van de haalbaarheidstudie en kocht ook al het voormalige café Bidule en enkele gronden in het Projectgebied aan.

 Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Dankzij deze marktverkenning weten we dat we op de goede weg zitten, die middelen zijn dus goed besteed. Dat de procedure nu wordt stopgezet, betekent niet dat we de plannen voor de ontwikkeling van het Projectgebied Riemst opbergen. Het is en blijft een zone die ingekleurd is als woongebied op het gewestplan. Als eigenaar van een aantal strategische gronden hebben we daardoor ook de regie op de ontwikkeling van deze woonzone steviger in handen.”

mark_vos_riemst_gemeentehuis_centrum.jpeg

Mark Vos, burgemeester: “Onze ambitie is niet een prestigeproject realiseren, maar wel de troeven ontwikkelen die Riemst nodig heeft. Riemst mag niet eindigen als slaapdorp, waaruit iedereen wegtrekt. Onze senioren en jonge gezinnen verdienen ook een kans om in een omgeving te wonen die afgestemd is op hun noden. Daarom zullen we in de volgende maanden blijven onderzoeken hoe we de troeven uit onze visie verder kunnen realiseren. Daar zijn we vandaag ook al mee bezig in onze dorpen. We ontwikkelen er dorpspleinen, zorgen voor een moderne schoolinfrastructuur en investeren in een tweede bus voor de mindermobielencentrale. Daarnaast ontwikkelen we ook woongelegenheid in de verschillende dorpen en faciliteren we er kleinschalige meergezinswoningen. We zullen ook bekijken op welke manier we onze dienstverlening het beste kunnen organiseren voor onze inwoners, nu er niet meteen een nieuw gemeentehuis komt waarin al onze diensten en het Sociaal Huis samenzitten.”

Gemeente Riemst maakt WhatsApp buurtpreventie zichtbaar in het straatbeeld

In alle deelgemeenten waken momenteel al meer dan 350 Riemstenaren mee over hun leefomgeving via het Whatsapp buurtpreventienetwerk. De gemeente Riemst zet hier verder op in door aankondigingsborden te plaatsen in het straatbeeld. Hiermee geeft de gemeente een duidelijk signaal: dieven zijn niet welkom en worden in de gaten gehouden.

In het kader van de ‘1 dag niet’-campagne vindt op 27 oktober 2017 de actiedag tegen woningdiefstallen plaats. Via de website www.1dagniet.be worden talloze tips gedeeld, waaronder een oproep om een diefstalpreventieadviseur te raadplegen.

Mark Vos, burgemeester: “Ook in Riemst kunnen inwoners beroep doen op een inbraakpreventieadviseur. Hij screent je woning en geeft talloze tips om je woning beter te beveiligen.

Via sensibilisering en het bedelen van promotiemateriaal steunt de gemeente Riemst de actiedag ‘1 dag niet’.

Dirk Claes, Korpschef politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst: “De politie heeft afgelopen week gerichte acties georganiseerd tegen woninginbraken. 1 dag geen inbraken is een mooi begin, maar eigenlijk willen we toewerken naar een volledig jaar geen inbraken. Daarom zetten we verder in op het WhatsApp buurtpreventienetwerk.

mark_vos_whatsapp_buurtpreventie.JPG

Dit WhatsApp buurtpreventienetwerk kadert in het inbraakpreventieplan van het gemeentebestuur. WhatsApp is een app waarmee je één-op-één of in groep kan chatten, bellen en beeldmateriaal kan doorsturen. Via een WhatsAppgroep in jouw buurt kan je mee een oogje in het zeil houden en bijdragen tot een veiligere buurt.

In Riemst zijn momenteel al meer dan 350 inwoners lid van zo’n groep. Om dit buurtpreventienetwerk te ondersteunen, plaatst de gemeente nu ook aankondigingsborden.

Mark Vos, burgemeester: “De dagen worden korter en kouder, de ideale periode voor inbrekers om op pad te gaan. Daarom willen we verder inzetten op inbraakpreventie. Door aankondigingsborden te voorzien in het straatbeeld willen we het WhatsApp buurtpreventienetwerk ondersteunen. Zo hopen we inbrekers af te schrikken en duidelijk te maken dat de buurt hen in de gaten houdt.

mark_vos_whatsapp_bord_buurtpreventie.JPG

De sociale controle blijkt bovendien te werken, begin oktober werd een Poolse dievenbende opgerold dankzij een tip in de Whatsappgroep.

Dirk Claes, Korpschef politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst: “We willen alle inwoners dan ook oproepen om deel te nemen aan zo’n Whatsappgroep, die in verbinding staat met de politie. Via tips van inwoners kunnen onze politiediensten sneller en effectiever optreden tegen inbraken.”

Wil jij ook lid worden van zo’n WhatsAppgroep of ben je geïnteresseerd in de werkwijze? Op dinsdag 7 november vindt er in de raadszaal van het gemeentehuis in Riemst een infoavond plaats, om 20.00 u. Meer informatie is te verkrijgen via inbraakpreventie@riemst.be of tel. 012 44 03 04.

De kostprijs voor de aankondigingsborden bedraagt 3.319,26 euro. 

Muziekverenigingen verrassen burgemeester Mark Vos tijdens Feestnacht

De 11de Feestnacht van burgemeester Mark Vos was een schitterende editie. Liefst 1.120 gasten dansten een hele avond lang in de hallen van Coenegrachts Substraat, voor deze gelegenheid omgevormd tot een prachtige feestzaal in het decor van een ‘blackbox’.

80 medewerkers van het feestcomité zorgden ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld was. Met optredens van de lokale band ‘Tal van Andere Artiesten’, gevolgd door een knallend optreden van het geliefde Domino, was de sfeer uitmuntend.

mark_vos_Feestnacht 11-93.jpg

Burgemeester Mark Vos: “Deze avond was echt genieten, ik ben heel trots op ons team om hier een topeditie neer te zetten. Daarom heel veel dank aan alle bezoekers, sponsors, artiesten, medewerkers en de gastheren van Coenegrachts Substraat. Dankzij hun medewerking kunnen we weer een mooie opbrengst aan onze muziekverenigingen schenken.”

LIESAHAEKENS_11DEFEESTNACHT_13102017-232.jpg

Bij de vorige 10 edities werd in totaal een bedrag van 45.185 aan Riemsterse verenigingen geschonken: Matty Cilissenfonds, G-voetbal, TeVoNa, Rode Kruis, ziekenzorgkernen, jeugdverenigingen, sportclubs met een jeugdwerking, oudercomités, gehandicaptenverenigingen en carnavalsverenigingen.

mark_vos_Feestnacht 11-56.jpg

Burgemeester Mark Vos: “Dit jaar schenken we dus de opbrengst aan de muziekverenigingen die met hun verrassingsoptreden voor de kers op de taart zorgden. 13 muziekverenigingen, die om middernacht als gelegenheidsorkest de zaal binnen wandelden, daar had ik mij niet aan verwacht. Ze toonden hierbij zeer mooi aan waarom wij de titel ‘Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’ verdienen. Muziek bindt mensen die elkaar misschien nooit op een andere manier zouden zijn tegengekomen. Alleen daarom al verdienen zij onze waardering.”

Sociaal Huis Riemst viert dubbel jubileum

Op donderdag 12 oktober vierde het Sociaal Huis Riemst een dubbeljubileum: vijf jaar Dienstencentrum De Linde en vijf jaar Dorpsrestaurant Riemst. Met een feestlunch, een huldiging van alle vrijwilligers en een muzikale slotshow werd het jubileum op gepaste wijze gevierd in Zaal ’t Paenhuys.

Vijf jaar geleden nam het Sociaal Huis i.s.m. de gemeente Riemst het initiatief om een dienstencentrum op te starten, waar senioren terecht kunnen voor informatie, vorming en ontspanning.

Voorzitter van het Sociaal Huis Katja Onclin en centrumleider Erik Coenegrachts

Voorzitter van het Sociaal Huis Katja Onclin en centrumleider Erik Coenegrachts

Katja Onclin, Voorzitter Sociaal Huis: ‘Het voornaamste doel was en is het verbeteren van de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van ouderen en het tegengaan van sociale vereenzaming. Ondertussen hebben al heel wat Riemstse senioren de weg gevonden naar het dienstencentrum voor tal van activiteiten zoals informatiesessies, creatieve workshops, ontspanningsoefeningen, persoonsvormingen en computer- en taalcursussen.’

De naam ‘De Linde’ werd gekozen door een wedstrijd. En of de naam toepasselijk is.

Jean Geelen, secretaris Sociaal Huis: ‘Voor het Dienstencentrum staat een oude lindeboom en vroeger al speelde de lindeboom een belangrijke rol in het gemeenschapsleven: de mensen kwamen er dagelijks samen om een praatje te slaan. Bovendien wordt er van een lindeboom gezegd dat hij heel oud en zeer groot(s) kan worden, waardoor hij perfect symbool staat voor het doel van het dienstencentrum.’

Vorig jaar werden er in het Dienstencentrum maar liefst 283 activiteiten georganiseerd, waaraan in totaal 4.209 personen deelgenomen hebben.

De vrijwilligers die zich elke dag inzetten. Bedankt voor jullie inzet!

De vrijwilligers die zich elke dag inzetten. Bedankt voor jullie inzet!

Mark Vos, burgemeester: ‘Deze werking is enkel mogelijk door de inzet van onze medewerkers en de ondersteuning van de vele vrijwilligers in het Dienstencentrum, de Dorpsrestaurants, de Voedselbank, De Mindermobielencentrale en de Klusjesdienst. We vinden het dan ook belangrijk hen op gepaste wijze te bedanken.’

Recent startte het Dienstencentrum ook met een cursusaanbod voor volwassenen, die zich wensen bij te scholen of louter deelnemen uit interesse.

Erik Coenegrachts, Centrumleider: ‘Hiervoor werd een succesvolle samenwerking opgezet met het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs van Voeren (PCVO Voeren). Voor het nieuwe schooljaar hebben zich al 158 cursisten ingeschreven, verdeeld over 11 computer- en taalcursussen.’

Het dorpsrestaurant in Riemst

Het dorpsrestaurant in Riemst

Met de opstart van Dienstencentrum De Linde werd ook een dorpsrestaurant opgericht in Riemst, naast de bestaande dorpsrestaurants in Kanne en Vlijtingen. Wekelijks komen er gemiddeld 120 gasten eten.

Katja Onclin, Voorzitter Sociaal Huis Riemst: ‘In de dorpsrestaurants is iedereen welkom om gezellig samen een goede, maar goedkope, maaltijd te eten. De menu’s zijn één reden om te komen, maar voor veel gasten is het aangenaam gezelschap en het kunnen bijbabbelen nog belangrijker.’

In Riemst gaat het dorpsrestaurant telkens door op donderdag, vanaf 12.00 u. Wie dat wil, kan zelfs drie dagen na elkaar lekker en goedkoop eten: op dinsdag in Vlijtingen, op woensdag in Kanne en op donderdag in Riemst. De dagmenu’s zijn telkens anders. Voldoende variatie gegarandeerd!
 

Mark Vos viert feest!

Beste

Bent u klaar om er samen met ons weer een fantastische feestnacht van te maken? Voor de sfeer zorgen de lokale band ‘Van Alles Wat’ van Wouter Kerkhofs en het geliefde trio van ‘Domino’. We toveren door een ‘blackbox’ de nieuwe hallen van Coenegrachts Substraat om tot een prachtige feestzaal!

De opbrengst van de 11de editie schenkt het feestcomité aan onze muziekverenigingen. Wist je dat Riemst met 13 muziekverenigingen de ‘Muzikaalste gemeente van Vlaanderen’ is? Dat werd in juli nog eens onderstreept met schitterende resultaten op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade! Muziek bindt soms mensen die elkaar misschien nooit op een andere manier zouden zijn tegengekomen. Alleen daarom al verdienen onze muziekverenigingen onze waardering!

Dankzij jullie enthousiasme, de bijdragen van onze sponsors en de inzet van ons feestcomité – dat meer dan 100 vrijwilligers telt – konden wij de voorbije edities in totaal een bedrag van 45.185 euro schenken! De voorbije 10 jaar mochten de volgende organisaties een cheque ontvangen: Matty Cilissenfonds, G-voetbal, TeVoNa, Rode Kruis, ziekenzorgkernen, jeugdverenigingen, sportclubs met een jeugdwerking, oudercomités, gehandicaptenverenigingen en carnavalsverenigingen.

Wij kijken er enorm naar uit om u te mogen verwelkomen en er samen een schitterende feestnacht van te maken!

Vriendelijke groeten namens het feestcomité

burgemeester Mark Vos

mark_vos_affiche_feestnacht_11.png

 

Ik nodig u van harte uit op mijn 11de feestnacht

Wanneer: vrijdag 13 oktober 2017, 20u-3u

Locatie: Coenegrachts Substraat, Walenweg 20 Zichen-Zussen-Bolder

Parking: U kan best de voorziene signalisatie en de instructies van de seingevers volgen. Parking is voorzien op het bedrijventerrein.

Toegang: 6 euro aan de inkom, geen vvk

Meer info: feestnacht@hotmail.com - 0476 47 72 68 – www.markvos.be

 

Iedereen zichtbaar in Riemst

De gemeente Riemst zal in september elke bewoner van een woning een reflecterend huisnummer bezorgen. In totaal gaat het om net geen  7.000 woningen. “Wij willen dat iedereen zichtbaar wordt in Riemst,” stelt burgemeester Mark Vos, “op die manier winnen hulpdiensten in noodsituaties dringende minuten die een leven kunnen redden.”

Huisnummers zijn vaak niet (goed) leesbaar of niet zichtbaar, zeker ’s nachts of bij slecht weer. Nochtans rekenen heel wat diensten en mensen op een goede leesbaarheid. Denk maar aan de hulpdiensten, de postbode, de dokter die op huisbezoek komt, pakjesdiensten,…

Majoor Jos Peters, Brandweer Oost-Limburg: " Niet alleen voor de brandweer, maar voor alle hulpdiensten is een reflecterend huisnummer zeer belangrijk. Enerzijds zorgt het voor uniformiteit. De hulpdiensten weten meteen waar ze naar moeten zoeken. Anderzijds is zo’n reflecterend huisnummer onmiddellijk leesbaar, ook in duisternis. Zo verliezen we geen tijd bij dringende interventies."

In september zal elk gezin met de post een reflecterend huisnummer ontvangen en een folder met praktische tips: waar en hoe bevestig ik mijn reflecterend huisnummer? Wat als ik huurder ben? Wat met appartementsgebouwen? Het project is goed voor een investering van 12.400 euro.

mark_vos_reflecterende_huisnummers.jpg

Mark Vos, burgemeester: “Wij vinden het belangrijk om iedereen een nieuw reflecterend huisnummer te bezorgen, omdat dit echt wel het verschil kan maken in noodgevallen. Het is een kleine maatregel met een groot effect. De gemeente neemt de kosten van de aankoop van de huisnummers op zich, het enige dat we aan onze inwoners vragen is om het reflecterende huisnummer ook op te hangen.”

Op- en afrittencomplex E313 afrit 32 officieel geopend

Op vrijdag 25 augustus hebben Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en burgemeesters Patrick Dewael (Tongeren) en Mark Vos (Riemst) het heringerichte complex 32 in Tongeren en Riemst ingehuldigd.

Op 5 maart 2014 startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de aanleg van de eerste rotonde ter hoogte van de Genoelsweg. Sindsdien werd het gehele complex gefaseerd omgevormd tot de huidige inrichting. Deze is een verbetering voor alle weggebruikers.

Drie rotondes en een nieuwe op- en afrit zorgen voor een verbeterde doorstroming. Een ruim vrijliggend dubbelrichting fietspad en een fietstunnel zorgen voor een comfortabele en veilige verbinding voor fietsers langs de N79. De 4 nieuwe bushaltes zijn op die manier aangelegd dat ook minder mobiele pendelaars drempelvrij de bus kunnen nemen. Ten slotte werd er een tijdelijke carpoolparking op de oude op- en afrit zijde Tongeren aangelegd om gedeeld autorijden verder te blijven stimuleren.

mark_vos_opening_op_en_afrittencomplex_e313.JPG

Dit project ondersteunt volop de visie van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts op het vlak van combimobiliteit: ”Het Agentschap Wegen en Verkeer levert hier inderdaad een mooi staaltje van combimobiliteit af. Dit project maakt de alternatieven voor de auto zichtbaar. Vlamingen gebruiken de wagen nog te vaak voor het volledige traject. Door de alternatieven slim te combineren, bereik je in veel gevallen sneller je werk.”

Ook burgemeester van Riemst Mark Vos is tevreden met deze verbetering voor de verkeersveiligheid in zijn gemeente: “De aanleg van deze rotondes verbeteren de verkeersveiligheid van elke weggebruiker en de inwoners van Genoelselderen in het bijzonder. De doorstroming is verbeterd en er ontstaan minder conflictsituaties. Elk ongeval is er één te veel, daarom blijven we investeren in verkeersveiligheid. Enerzijds handhaven we de controles en anderzijds voeren we de nodige aanpassingswerken uit om de veiligheid van elke weggebruiker te verhogen. In 2016 gebeurden er in Riemst minder dan 20 letselongevallen per 10.000 inwoners. Als je weet dat het Limburgse gemiddelde op 36 letselongevallen lag, mogen we stellen dat deze aanpak loont.”

mark_vos_opening rotonde_E313.jpg

Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael: “De realisatie van dit op- en afrittencomplex is een sprong voorwaarts op het vlak van verkeersveiligheid en -doorstroming. Zeker voor het industrieterrein Tongeren-Oost. Het terrein wordt uitgebreid met 50 hectaren. Om ook dit bijkomende deel goed te ontsluiten wordt er nu snel werk gemaakt van een nieuwe verbindingsweg naar de industriezone die zal aansluiten op de rotonde ter hoogte van de carpoolparking. Hierdoor zal een nog vlottere en veiligere verbinding ontstaan. Met realisatie van deze verbindingsweg zal het, voorlopig, laatste puzzelstuk van deze herinrichting aangelegd worden.”

Met de mogelijkheid om de carpoolparking op langere termijn definitief aan te leggen én uit te breiden met een vrachtwagenparking, biedt dit project niet alleen vele voordelen voor alle weggebruikers maar ook mooie perspectieven voor de toekomst.  

12 augustus: 6de etappe BinckBank Tour van Riemst naar Houffalize

De BinckBank Tour is de opvolger van de Eneco Tour, met Binckbank N.V. als nieuwe hoofdsponsor en naamgever. Het onmisbare wielerevenement vindt dit jaar plaats van 7 tot 13 augustus. Op zaterdag 12 augustus mag Riemst opnieuw met trots het startschot geven van de 6de etappe: Riemst-Houffalize. Kom jij ook een kijkje nemen aan De Brug in Vroenhoven?

Tijdens de 6de etappe op zaterdag 12 augustus leggen de renners een afstand van 196,6 km af. Omstreeks 9.30 u. komen de rennersbussen aan, omstreeks 11.00 u. geven we het startschot aan De Brug van Vroenhoven. Via de Maastrichtersteenweg en Visésteenweg koersen de renners naar Eben-Emael. Vervolgens keren ze terug naar Riemst. Ze passeren de Grenadiersweg, de Steenstraat, de Statiestraat en kuitenbijter De Muizenberg. Omstreeks 11.30 u. worden de liefhebbers getrakteerd op een passage met spurt aan De Brug in Vroenhoven. Via de Visésteenweg trekken de renners opnieuw naar Eben-Emael, met slotklim in Houffalize. Het volledige parcours van alle etappes is te vinden via http://www.golazo.com/parcours/binckbanktour2017/

Groen licht voor herinrichting pleinen Vroenhoven, Zichen en Zussen

Op 3 juli 2017 gaf de gemeenteraad van Riemst groen licht voor de heraanleg van de dorpspleinen in Vroenhoven, Zichen en Zussen. De pleinen worden heringericht, om meer beleving te creëren in de dorpen en de leefbaarheid en veiligheid te vergroten.

De nieuwe pleinen worden voorzien van voldoende verblijfsruimte, om een meerwaarde te creëren voor de inwoners van de dorpskernen. Zo worden de pleinen voorzien van kwaliteitsvol straatmeubilair en moderne groenvoorzieningen.

Het Rode Kruisplein in Zichen

Het Rode Kruisplein in Zichen

Mark Vos, burgemeester: ‘De beleving op de pleinen staat centraal. Zo werd er rekening gehouden met de evenementen die in de dorpskernen plaatsvinden. We willen een plek creëren waar het voor jong en oud een meerwaarde is om elkaar te ontmoeten.

De herinrichting komt ook de verkeersveiligheid ten goede.

Guy Kersten, schepen van Verkeersveiligheid en Dorpsversterking: ‘Naast de beleving is de veiligheid op de dorpspleinen een absolute prioriteit. Zo hebben we rekening gehouden met de schoolomgeving in Zussen en Vroenhoven. Het parkeren zal gestructureerd worden, de leesbaarheid in het verkeer verduidelijkt en er is veel aandacht voor de voetgangers.

Het Trudoplein in Zussen. 

Het Trudoplein in Zussen. 

Deze ingrepen kaderen in het actieplan 2020 en het zogenaamde pleinenplan.

Mark Vos, burgemeester: ‘Aan het begin van de legislatuur heeft het gemeentebestuur een inventaris opgemaakt van de pleintjes in de openbare ruimte en daarrond een visie ontwikkeld. Dit werd gebundeld in het pleinenplan. Naast de verkeersveiligheid is dit plan ook een investering in de leefbaarheid van de dorpen, doordat er een mooie ontmoetingsplek wordt gecreëerd.’

Recent werd ook het plein aan de St. Jansstraat in Herderen en het plein aan de school in Heukelom heringericht. Ook de werken aan het plein in de Zagerijstraat in Membruggen worden momenteel afgerond.

Guy Kersten, schepen van Verkeersveiligheid en Dorpsversterking: ‘In het kader van het pleinenplan willen we de mensen samenbrengen en in elke dorpskern een mooi plein aanleggen. De komende jaren voorzien we ook nog een opwaardering van het plein De Mheer in Vlijtingen en een nieuw plein aan de school en zaal in Genoelselderen’.

Het dorpsplein aan de kerk in Vroenhoven

Het dorpsplein aan de kerk in Vroenhoven

De aanleg wordt zo spoedig mogelijk opgestart, in samenspraak met de aannemer wordt de startdatum bekeken. Het pleintje in Vroenhoven is goed voor een investering van 405.716 euro, dat in Zussen voor 426.653 euro en dat in Zichen voor 311.858 euro.

Speelplek Deken Gelaesplein Vlijtingen officieel geopend

Gisteren werd het speelpleintje op het Deken Gelaesplein in Vlijtingen officieel geopend. Het pleintje werd opgevrolijkt met twee voetbaldoelen, een evenwichtsparcours, een vogelnest schommel en een speeltoestel met glijbaan. Hiermee is Vlijtingen een kindvriendelijke en veilige speel- en ontmoetingsplek rijker.

Er werd een schriftelijke enquête afgenomen bij de buurtbewoners, met daaropvolgend een buurtoverleg waarop alle deelnemers hun ideeën kwijt konden.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: ‘Door de buurtenquête en het buurtoverleg konden we de behoeftes van de inwoners duidelijk in kaart brengen. We zijn met hun ideeën aan de slag gegaan om een plan uit te werken voor de speelplek in Vlijtingen. Mede dankzij de betrokkenheid van de buurtbewoners zijn we er in geslaagd om een kindvriendelijke en veilige speel- en ontmoetingsplek te creëren in Vlijtingen.

Op het speelplein in Vlijtingen werden ook een aantal reliëfwijzigingen gedaan, om enerzijds de veiligheid in de buurt te verhogen en anderzijds een meer uitdagend speellandschap te creëren op het plein. De Ophemmerstraat en Smisstraat zullen ook heringericht worden, waardoor het speelplein beter en veiliger bereikbaar is. Dit alles kadert in het groen speelweefselplan, een plan waarmee de gemeente een uitdagend en kindvriendelijk recreatief landschap wil creëren met dorp overschrijdende verbindingen.

Bert Cilissen, schepen van Jeugd: ‘Een goed weefsel van groene speelplekken zorgt ervoor dat kinderen de ruimte krijgen om te spelen en dagelijks terug in contact komen met de natuur. Op die manier willen we de leefbaarheid in de dorpen versterken voor jonge gezinnen en worden de dorpen via het speelweefsel met elkaar verbonden.

Naast het speelplein in Vlijtingen werd recent ook het speelplein in Bolder vernieuwd, vorig jaar werd de speelweide in Millen geopend en ook het speelbos in Kanne staat op het programma. De gemeente streeft er immers naar om in elke dorpskern een speelplek in te richten. Dit sluit naadloos aan bij het label van kindvriendelijke gemeente, dat Riemst in 2018 wil behalen. Hierbij wordt er bij elke beleidsbeslissing een kindvriendelijkheidstoets uitgevoerd.

Mark Vos, burgemeester: ‘Kinderen en jongeren moeten integraal deel uitmaken van de hele gemeente en dus ook van het beleid dat gevoerd wordt. Door rekening te houden met de noden en de leefwereld van kinderen en jongeren zijn we op de goede weg om nog kindvriendelijker te worden.

Het speelplein in Vlijtingen is goed voor een investering van 30.533 euro. 

Natuurgebied De Molenbeemd heringericht

Op zondag 21 mei werd het heringerichte gebied ‘De Molenbeemd’ in de kijker gezet. Het langgerekt natuurgebied heeft een grote ecologische waarde en hoort bij de speciale beschermingszones van het NATURA 2000 habitatgebied.

Het historische beemdgebied ligt in de asymmetrische vallei van de Molenbeek, op de grens van Membruggen en Grote-Spouwen en wordt gevoed door bronnen, kwel- en regenwater. Het gebied omvat hooilanden, veengebied, vochtige zeggenvegetaties, rietland, slootjes, bosjes en weilanden afgezoomd met hagen, knotwilgenrijen, houtkanten,…

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove en burgemeester Mark Vos knipten het 'lintje' door. 

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove en burgemeester Mark Vos knipten het 'lintje' door. 

De Molenbeemd is in beheer bij natuurvereniging Orchis VZW. Zij voerden in 2016 en 2017 een natuurinrichtingsproject uit in samenwerking met de gemeente Riemst en het Agentschap voor Natuur en Bos. Ter uitbreiding en verbetering van het biotoop van de zeldzame zegge- en nauwe korfslak werden populieren en opslag van elzen, wilgen en essen verwijderd. Sporadisch werden oude ‘stoven’ bewaard. De oude beemdenstructuur met de oorspronkelijke afwateringsgrachtjes werd hersteld en er werd een vlindercorridor aangelegd. Zo worden de slakjes strikt beschermd, op Europees niveau zijn ze immers sterk bedreigd.

Op zondag 21 mei kwamen we samen aan de ingang van De Molenbeemd, op de Mopertingenweg in Membruggen om het gebied te heropenen. De ecologische waarde, het beheer en de evolutie van het gebied werden toegelicht. Tijdens een wandeling maak je kennis met de grote rijkdom op vlak van flora en fauna. 

300.000 tombolalotjes om handel te versterken

Met de campagne ‘Denk, Eet, Koop Lokaal’ wil de gemeente Riemst niet alleen de middenstand versterken maar ook de inwoners overtuigen om in eigen gemeente de dagelijkse boodschappen te doen. Deze campagne is het eerste project dat voortvloeit uit de studie van City D om de kleinhandel en de dorpskernen in Riemst te versterken.

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. Steeds vaker verdwijnen de lokale bakker, slager, buurtwinkel,… uit het dorpsbeeld. De concurrentie van goed uitgeruste handelskernen en online winkelen zijn daar niet vreemd aan. Maar niets is zo gemakkelijk als even om de hoek je dagelijkse boodschappen doen of snel een hapje eten.

Guy Kersten, schepen van Lokale Economie: "Met onze actie ‘Denk, Eet, Koop Lokaal’ willen we laten zien dat we hier in Riemst nog een uniek weefsel hebben in onze dorpen. Dat blijkt ook uit het rapport van City D. Onze gemeente heeft in vergelijking met andere gemeenten zeker voldoende aanbod en onze inwoners vinden ook de weg naar dat aanbod, maar het kan nog beter. Daarom ondersteunen we onze middenstand met een grote tombola-actie. Op die manier nodigen we onze inwoners uit om kennis te maken met het veelzijdige aanbod in onze gemeente.”

Het rapport geeft ook aan dat de grote uitdaging ligt in het behouden van de dagelijkse instroom van klanten die de lokale commerciële, publieke en maatschappelijke voorzieningen kunnen en moeten opzoeken.

Mark Vos, burgemeester: “Of om het simpel te zeggen: we moeten een aantal zaken slim clusteren en verbinden zodat de drempel om je dagelijkse boodschappen in Riemst te doen nog een stukje wordt verkleind. Daarom geloven we als bestuur ook in de ontwikkeling van projectgebied Riemst, waar we wonen, detailhandel en diensten samenbrengen aan een centraal plein. Maar tegelijkertijd blijven we investeren in onze dorpskernen, want de sociale samenhang is essentieel voor de leefbaarheid van een dorp. Het is een en-en verhaal waarin de kwaliteit voorop staat. Daarom investeren we gericht in een aantal projecten om onze lokale economie in zijn geheel te versterken. Deze tombola-actie is er daar één van.”

De gemeente Riemst investeert 14.000 euro in de campagne. In totaal nemen er 46 handelaars en horeca-uitbaters deel.

Guy Kersten, schepen van Lokale Economie: “De actie loopt van 15 mei tot en met 11 juni. Per besteding van 5 euro bij één van de ingeschreven handelaars of horeca-uitbaters, ontvangt de klant een tombolabiljet. Er zijn zes hoofdprijzen te winnen: twee elektrische fietsen elk ter waarde van 2.500 euro, twee cadeaubonnen elk ter waarde van 1.000 euro en twee cadeaubonnen elk ter waarde van 500 euro. Naast deze zes hoofdprijzen ontvangen 60 winnaars cadeaubonnen met elk een waarde van 100 euro, die ze kunnen inruilen bij de deelnemende handelaars en horeca-uitbaters. Op 14 juni zal een onschuldige hand de winnaars trekken.”