Extra maatregelen tegen wateroverlast

De gemeente Riemst heeft een akkoord bereikt met een aantal landbouwers in Vroenhoven en Kanne om de gebieden rond de Keelstraat, Maastrichtersteenweg, Lafelterweg en de Bovenstraat te beschermen tegen wateroverlast. “Een jaar na de wolkbreuk kunnen we dus stellen dat we een oplossing klaar hebben voor de hardst getroffen gebieden, we zijn de landbouwers die hieraan meewerken dan ook erg erkentelijk,” zegt burgemeester Mark Vos.

Een terugblik. Op vrijdag 27 mei 2016 werd de gemeente Riemst getroffen door een wolkbreuk. In een tijdspanne van een half uur tijd viel plaatselijk 62 liter neerslag uit de lucht wat normaal zoveel is als in een hele maand mei. De wolkbreuk werd erkend als ramp, in Riemst waren er 140 schadedossiers, goed voor een totale schade van ruim 4,4 miljoen euro.

Mark Vos, burgemeester: "We zijn meteen na de gebeurtenissen met alle betrokken partijen aan tafel gaan zitten. In de Bovenstraat en Guldendael zijn intussen erosiebestrijdende maatregelen uitgevoerd. Ook aan de achterzijde van de woningen langs de Maastrichtersteenweg en Lafelterweg in Vroenhoven is er een dammenstructuur aangelegd om het water bij hevige regenval te bufferen. En vandaag leggen we 5 dammen aan in het afstroomgebied van de Kuilenzouw om de Keelstraat in Vroenhoven te vrijwaren van wateroverlast. Deze dammen zijn samen goed voor een buffercapaciteit van 10.750 kubieke meter of in mensentaal 2 voetbalvelden waar 1 meter water op staat. Daarnaast is de bocht Cauthenbergstraat-Keelstraat ook opgehoogd, waardoor het water afgeleid wordt naar de afwateringsgoot die uitmondt in het Albertkanaal."

Deze erosiebestrijdingsmaatregelen hebben in het verleden hun nut al bewezen. Maar om ze aan te leggen is de gemeente afhankelijk van de vrijwillige medewerking van de eigenaar of pachter van een perceel grond.

Guy Kersten, schepen van Landbouw: “Dat we al deze projecten vandaag kunnen realiseren is dus voor een groot stuk te danken aan de vrijwillige medewerking van een aantal landbouwers en pachters in onze gemeente. Wij willen hen daarom ook uitdrukkelijk bedanken dat zij hun perceel ter beschikking stellen om deze maatregelen te realiseren in het kader van het algemeen belang. Dit gebeurt voor alle duidelijkheid niet gratis. Via een beheersovereenkomst betaalt de gemeente een jaarlijkse vergoeding voor de genomen maatregelen aan de betrokken pachter of landbouwer. Het bedrag van deze vergoeding is afhankelijk van de lengte, hoogte of oppervlakte van de genomen maatregel.”

De werken in de Bovenstraat, Guldendael, Keelstraat, Maastrichtersteenweg en Lafelterweg worden samen geraamd op 23.000 euro. De gemeente kocht ook twee percelen aan om de werken aan Guldendael in Kanne te kunnen uitvoeren, totale kostprijs ruim 31.000 euro.

Riemst plaatst vleermuisvriendelijke afsluitingen aan mergelgroeven

De gemeente Riemst is gestart met het afsluiten van een aantal ingangen van mergelgroeven in Zichen-Zussen-Bolder. “We sluiten deze toegangen af in het kader van de openbare veiligheid, maar ook om de aanwezige vleermuispopulatie verder te beschermen,” licht burgemeester Mark Vos toe.

Drie ingangen van mergelgroeven rond de Roosburg en de Lacroixberg in Zichen-Zussen-Bolder hebben de afgelopen weken een nieuwe afsluiting gekregen die vleermuisvriendelijk is. Ook andere ingangen worden binnenkort aangepakt.

Afsluiting van de Koeberg

Afsluiting van de Koeberg

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Bijna 40 procent van de getelde overwinterende vleermuizen in Vlaanderen vind je terug in mergelgroeven. Je mag het belang van deze groeven voor deze populatie dus niet onderschatten. Daarom investeren we samen met het Agentschap Natuur en Bos in poorten met een invliegopening voor de vleermuizen. Alle mergelgroeven in Riemst zijn beschermde habitatgebieden en zijn Europees beschermde Natura 2000 gebieden. Via het Agentschap Natuur en Bos ontvangen we een investeringssubsidie die 80 procent van de totale kosten bedraagt.”

De technische dienst voerde de werken uit. 

De technische dienst voerde de werken uit. 

Door het afsluiten van de ingangen worden de vleermuizen ook niet gestoord in hun winterslaap door ongewenste bezoekers.

Mark Vos, burgemeester: “Het komt daarnaast ook de openbare veiligheid ten goede. Je kan niet alleen verloren lopen in de groeven, maar er bestaat ook een reëel instortingsgevaar. Het betreden van de groeven is verboden, maar iedereen weet dat er mensen zijn die zich in de groeven wagen. Door de ingang af te sluiten willen we vooral duidelijk maken dat als je de groeven betreedt zonder begeleiding van ervaren grottenlopers je eigenlijk een stukje met je eigen leven speelt.”

Ook de omgeving rond de ingangen van deze groeven worden opgeknapt. De totale kostprijs wordt geraamd op 22.800 euro waarvan 18.245 euro door het Agentschap Natuur en Bos betoelaagd wordt.

Sociaal Huis Riemst start met buddywerking

Hoe klim je uit het schuldendal? Of hoe voorkom je dat je er (opnieuw) in sukkelt als je niet in je omgeving terecht kan voor goede raad? Het Sociaal Huis Riemst wil daar een antwoord op bieden en start met een buddywerking in samenwerking met BudgetInZicht (BIZ) Limburg. Vrijwilligers worden opgeleid tot ‘buddy’ en ondersteunen samen met een maatschappelijk assistent kwetsbare gezinnen of individuen.

Het Sociaal Huis Riemst sluit een samenwerkingsovereenkomst af met BudgetInZicht Limburg. Dat is het samenwerkingsverband tussen de Limburgse OCMW’s en CAW Limburg rond preventie van schulden.

Het Sociaal Huis in Riemst

Het Sociaal Huis in Riemst

Katja Onclin, voorzitter Sociaal Huis Riemst: “BudgetInzicht Limburg staat in voor de screening van kandidaat buddy’s en leidt hen op tot vrijwilliger. Deze buddy’s administratief kwetsbare gezinnen en/of individuen ondersteunen. De taken die de buddy opneemt zijn afhankelijk van de persoonlijke noden. Zo kan er aandacht zijn voor budgetvriendelijk winkelen, het ordenen van papieren, het plannen en het uitvoeren van betalingen. Met de inschakeling van de buddy willen we als Sociaal Huis de mensen vaardigheden aanleren om hen zo, stap voor stap, hun budgetbeheer (terug) zelfstandig te laten opnemen.”

De buddy werkt nauw samen met de maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis die het budgetbeheer doet van het gezin of de persoon aan wie de buddy ondersteuning geeft.

De maatschappelijk assistente en voorzitter van het Sociaal huis

De maatschappelijk assistente en voorzitter van het Sociaal huis

Mark Vos, burgemeester: " De vrijwilliger biedt een luisterend oor. Hij geeft tijd en oprechte aandacht. Voor een bepaalde periode is hij deelgenoot in de beleving van de financiële situatie en de algemene woon- en leefomstandigheden van mensen. Buddy’s leren hen niet alleen vaardigheden aan, ze kunnen ook een belangrijke meerwaarde zijn in de schuldhulpverlening op het vlak van nazorg en om herval te voorkomen."

De Culturodroom komt naar je toe!

Een ontmoetingsplaats waar jongeren op een laagdrempelige manier kunnen deelnemen aan culturele activiteiten die aansluiten bij hun leefwereld. Dat is de missie van onze Culturodroom! De dienst Jeugd, de dienst Cultuur én de Academie Voeren-Riemst hebben de handen in elkaar geslagen om de jongeren van Riemst niet alleen cultureel te verwennen, maar ook een platform te geven waar ze hun talenten kunnen ontplooien. De Culturodroom komt ook letterlijk naar je toe! Zo is het de ambitie om culturele activiteiten voor kinderen en jongeren gespreid over alle deelgemeenten te organiseren. Een internationaal strijkersensemble, het St.-George Quintet, gaf op 8 april het startschot. 

De activiteiten

Melger Helden: vrijdag 28 april 2017

  • Waar? Mergelgrotten van Zichen, Gielenstraat 18, Riemst
  • Wanneer? Vrijdag 28 april van 19.00 u. tot 23.30 u.
  • Inkomprijs? 5 euro
  • Line-up
    19.00 u. - 19.30 u.: The Young Classics
    20.00 u. - 20.30 u.: Horses Blew Fire
    21.00 u. - 21.30 u.: Why Brother
    22.00 u. - 22.30 u.: Losing Grip
    23.00 u. - 23.30 u.: Ember Leafs

Wat kan je nog verwachten?

We willen jullie niet langer in spanning houden, daarom verklappen we alvast wat de Culturodroom nog meer in petto heeft! Hou UitinRiemst in de gaten voor meer informatie over al onze spetterende activiteiten. Kick it!

  • 20 mei: Beste Kampvuurmuzikant van Limburg
  • 23 en 24 juni: Drive-in Movie
  • 28 juli: Gluren bij de buren met Bilzen Mysteries
  • 17 tot 19 augustus: Busverbinding Riemst – Pukkelpop- Riemst
  • 29 september: Riemst Rockt
  • 20 oktober: Axl Peleman & Charel Cambré met ‘De verhalen achter de gitaar’
  • 25 november: Stand-up Comedy avond
  • 3 december: Vuurfestival

Ook voor de kids komt de Culturodroom met leuke activiteiten naar je toe. Voorlopig kunnen ze op 17 september deelnemen aan een vertelwandeling en op 22 oktober presenteren Sien Wynants en Aaron Wade het theaterstuk ‘Hoe weet u dat?’. 

Meer informatie

Ben je als (jeugd)vereniging geïnteresseerd om de Culturodroom te verwelkomen bij jou in de buurt? Heb je andere vragen over één van de activiteiten? Neem dan als de bliksem contact op met de dienst Jeugd via jeugd@riemst.be – tel. 012 44 03 72.

Nieuwe kringwinkel opent op 8 april de deuren

Met een heus openingsweekend op 8 en 9 april, opent de Kringwinkel De Koop haar vierde vestiging in de gemeente Riemst.

Wim Dries, Voorzitter van de Kringwinkel De Koop: “Sinds het sluiten van onze winkel in 2006, zijn we blijven zoeken naar een geschikte locatie voor een nieuwe Kringwinkel in Riemst. Als we aan de nieuwe OVAM doelstelling voor 2022 (7kg hergebruik/inwoner) willen voldoen, moeten we volop inzettenom dicht bij de mensen te zijn en zo het hergebruik te stimuleren. We hebben bewust opnieuw gekozen voor Riemst omdat de ligging ideaal is in ons ophaalgebied. De aanleg van een nieuwe KMO-zone, vlak naast het recyclagepark van Limburg.net betekende voor Kringwinkel De Koop een opportuniteit die we bijgevolg niet voorbij konden laten gaan. De Raad van bestuur is van mening dat wij als Kringwinkel een maatschappelijke voorbeeldrol te vervullen hebben en deze willen we dan ook uitstralen. We willen dan ook laten zien dat we effectief werken aan onze hergebruikdoelstelling, we ons echt inzetten voor het milieu én ons best doen om lokaal aanwezig te zijn. De opening betekent voor ons meer zichtbaarheid maar benadrukt vooral de lokale afvalsortering en werkgelegenheid en creëert zodoende meer betrokkenheid van de inwoners. De nieuwe Kringwinkel moest voldoen aan strenge criteria die we oplegden aan de architecten en ik ben er van overtuigd dat we hier zeer goed in geslaagd zijn!”

Opdracht van de Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur zag de kans om een Kringwinkel te bouwen die de Kringwinkeldoelstellingen “ademt”:

  1. Hergebruik verhogen en zo de afvalberg verminderen
  2. Betaalbare goederen lokaal aanbieden voor iedereen
  3. Sociale tewerkstelling verbreden in onze regio

Dit was dan ook de eerste opdracht voor de architect en dit alles binnen een vooropgesteld budget van 1.000.000 euro. Architectenbureau Buro B kon zich helemaal vinden in de opdracht van Kringwinkel De Koop. Ze kwamen volledig tegemoet aan de wensen door een energieneutraal gebouw te voorzien, dat de praktische ruimte maximaal benut mét bovendien een geweldig gebruik van recuperatie- en afvalmaterialen.

Wim Dries, Voorzitter van de Kringwinkel De Koop: ”Voor het ontwerp van de Kringwinkel Riemst was het onze bedoeling om de visie van de Kringwinkel te vertalen in architectuur. Dit resulteert in een eenvoudig, “no-nonsense” blokvormig volume waarbij de aandacht wordt getrokken naar de opvallende gevelmaterialen. Vanaf de eerste ontwerp ideeën zaten we samen met baksteenfabrikant Nelissen om te kijken op welke manier wij hun afval konden omvormen tot een meerwaarde voor het gebouw. Ook de zonwering oogt origineel en opvallend door gebruik te maken van verschillende afgedankte houten deuren. Diezelfde gedachtegang werd doorgetrokken in het interieur waar we een speels ontwerp voor de balie maakten op basis van wegwerp paletten. Voor de omgevingsaanleg konden we rekenen op de klinkers uit de toonzalen van Ebema. Aangezien de Kringwinkel veel van hun materialen zelf heeft samen gezocht, gaf dit ook van hun kant een creatieve input en een lage materiaalkost.”

Versterkende samenwerking: gemeente - sociale economie - reguliere economie

De Kringwinkel De Koop voelde zich onmiddellijk welkom in de gemeente Riemst. Door de jaren heen zijn de contacten onderhouden en bleef De Koop haar ophalingen organiseren in Riemst. De Kringwinkel ondersteunt bijvoorbeeld de gemeente mee in haar beleid rond het sparen voor de e-portemonnee. Er werd samen nagedacht over een nieuw Kringloopcentrum, de mogelijkheden die konden geboden worden en de beperkingen. Er werd in zeer grote mate rekening gehouden met de wensen van de gemeente om voldoende groen te voorzien én zeker te zijn dat de parking waterdoorlatend was. De Koop kon rekenen op hulp van de gemeente voor de aanleg van de servituutweg die naast de Kringwinkel ligt en zelfs voor het plaatsen van de vlaggenmasten bood de gemeente haar hulp aan.

Mark Vos – Burgemeester Riemst: “Wij zijn bijzonder tevreden dat de Raad van Bestuur van Kringwinkel De Koop opnieuw investeert in Riemst. Voortaan kunnen onze inwoners heel gemakkelijk herbruikbare goederen die nog te goed zijn om op de afvalberg te belanden, binnenbrengen bij de Kringwinkel. Doordat de Kringwinkel pal naast het recyclagepark van Limburg.net ligt, kunnen we de kringloop van onze goederen sluiten, ofwel breng je het als afval naar het recyclagepark ofwel geef je het een tweede leven via de Kringwinkel. Op die manier roepen we een halt toe aan de wegwerpcultuur enverhogen we het bewustzijn bij onze inwoners om goederen of spullen langer te gebruiken.”

Mathieu Eycken – Schepen van leefmilieu en duurzame ontwikkeling Riemst: “Daarnaast krijgen we met dit gebouw ook een voorbeeld in onze gemeente van hoe je duurzaam kan omgaan met afval en resten van bouwmaterialen. Het is een innovatief idee dat hier in Riemst concreet vorm krijgt en hopelijk heel wat aannemers, architecten en bouwbedrijven zal inspireren om de consumptie van materialen te beperken. Het gebouw is bovendien energieneutraal, dat kan ik als schepen van Leefmilieu alleen maar toejuichen. We hopen dat deze nieuwe Kringwinkel niet alleen veel goederen aangeleverd krijgt, maar ook veel kopers kent die bewuster willen omgaan met consumptiegoederen en zo de afvalberg helpen verkleinen.“

Er werd in samenspraak met de aannemer Habenu Vandekreeke en met Ingenieur Geert De Bruynadviseur energiedeskundige Zero Energy Building- gezocht naar manieren om stabiel te bouwen met recuperatiematerialen en naar verschillende technieken om de Kringwinkel energieneutraal te maken.

Bas Van de Kreeke - Habenu-van de Kreeke Bouw & Wegenbouw Van de Kreeke: “Als “veelzijdig” bouwbedrijf hebben we met veel plezier gewerkt aan dit nieuwe schitterende gebouw van de Kringwinkel De Koop in Riemst. We zijn er trots op dat we dit energieneutraal gebouw hebben mogen bouwen, dat past binnen de huidige maatschappelijke verwachtingen. Het was ook een mooie uitdaging om als aannemer gerecycleerde materialen te verwerken in deze nieuwbouw. De Kringwinkel Riemst is een project waarin we al onze knowhow, van energiezuinig bouwen tot en met wegenbouw hebben kunnen laten zien. We wensen de vzw Kringwinkel De Koop veel succes in het nieuwe gebouw."

De Kringwinkel Riemst: klaar voor 2050

De Kringwinkel werd vanaf de eerste pennentrek ontworpen als een duurzaam energie-neutraal gebouw. Het is dus niet alleen CO2-neutraal, maar wekt zelf voldoende energie op om haar volledige energiebehoefte te dekken. Hiermee voldoet het gebouw nu al aan de doelstellingen voor 2050. Buro B ontwierp het gebouw als een compact volume waarvan de dakoppervlakte wordt gebruikt om zoveel mogelijk zonlicht te kunnen oogsten in de vorm van daglicht en elektrische energie. De luchtdichte schil is opgebouwd uit duurzame materialen.

Ingenieur Geert De bruyn stond in voor het energieconcept en voor de EPB-verslaggeving: “De 120 zonnepanelen zijn beurtelings naar het oosten en naar het westen georiënteerd. Hierdoor komt het opbrengstprofiel beter overeen met het gebruiksprofiel en kan meer zonne-energie rechtstreeks benut worden. Naast zonne-energie wordt ook gebruik gemaakt van seizoensopslag in de bodem. De 4 diepteboringen tot 100 m onder de grond, gekoppeld aan een warmtepomp en innovatieve afgiftesystemen zoals betonkernactivering in de winkel en klimaatplafonds in de personeelsruimtes zorgen zowel in zomer als winter voor een aangename binnentemperatuur. Ook de voorziene zonwering, daglichtgestuurde verlichting en hygiënische ventilatie met warmte- en vochtrecuperatie dragen bij tot een aangename leefomgeving.“

De keuze voor de Passiefhuis-principes getuigt van een duurzame langetermijnvisie. Door extra te investeren in low-tech oplossingen zoals een ver doorgedreven isolatie, robuuste ramen met 3-voudige beglazing en een hoge luchtdichtheid worden de verwarmings- en koelbehoeften drastisch verminderd gedurende de hele levensduur van het gebouw. Qua materialengebruik werd de Kringloopgedachte ook in het gebouw vervat. De façade is opgebouwd uit snijresten van steenstrips, oude deuren krijgen een tweede leven als zonwering en voor het buitenschrijnwerk werden ramen gebruikt die na fabricatie werden afbesteld. Voor de verlichting, de betegeling… werden een stockoverschotten gebruikt. Ook aan waterbeheer is gedacht: het hemelwater wordt opgevangen voor de spoeling van de toiletten en de besproeiing van de groene gevel, de rest wordt op het terrein geïnfiltreerd.

Werking

De Kringwinkel De Koop zamelt herbruikbare goederen in. Van meubels, kleding, speelgoed, huisraad tot boeken en zoveel meer. De selectie van herbruikbare goederen gebeurt door de chauffeurs of medewerkers die de goederen in ontvangst nemen. Zij hebben een zeer goede kennis van de herbruikbaarheid van spullen. In de magazijnen aan de Kringwinkels wordt alles gesorteerd, nagekeken op gebreken, schoongemaakt, geprijsd en in de winkels gepresenteerd.

Verzorgingsgebied

Het verzorgingsgebied van Kringwinkel De Koop beslaat volgende gemeenten: Genk, Bilzen, Tongeren, Riemst, Zutendaal, Hoeselt, Heers, Borgloon, Herstappe en Voeren. De inzameling van de goederen gebeurt op 3 manieren:

  1. Gratis ophaling aan huis (na telefonische afspraak met de Kringwinkel)
  2. Brengen van goederen van de klanten naar het winkelpunt van hun keuze
  3. Inboedelservice (betalende dienst, meer info in de Kringwinkel)

 

Kringwinkel De Koop

Winkelpunt Riemst - tel. 012 69 00 41
Spaalderweg 7
3770 Riemst

Website:
www.dekoop.be

Facebook:
www.facebook.com/kringwinkeldekoop/

Openingsuren:
Riemst: ma- vrij: 9u30-17u30
Zat: 10u00-16u00
Zondag gesloten

Plateau van Caestert voorlopig beschermd als archeologische site

De bodem onder het Plateau van Caestert, een stilteplek en groene hotspot op de Sint-Pietersberg, is voorlopig beschermd als onroerend erfgoed. De Vlaamse minister-president en minister van onroerend erfgoed heeft het besluit ondertekend om het archeologisch erfgoed voor het nageslacht te bewaren. Op die locatie ligt een versterking uit de ijzertijd en het begin van de Romeinse periode (ca. 250 tot 31 voor Chr.), een zeldzaam gegeven voor Vlaanderen.

Tim Vanderbeken, archeoloog IOED-Oost: “De ondergrond van Caestert, zo blijkt uit meerdere studies, is archeologisch waardevol. Caestert zou kunnen verwijzen naar Castrum (versterkte vesting) met een Romeins kamp. Hier zou het hoofdkwartier van de Eburonen, de oorspronkelijke bewoners van Tongeren, gelegen hebben. Caesar had het in zijn geschrift De Bello Gallico over een kampement in de regio. Daar zijn tot nog toe geen harde bewijzen voor gevonden. Wel zijn resten gevonden van grachten en aarden wallen van een prehistorische nederzetting uit de IJzertijd. Ze zijn vandaag nog goed zichtbaar in het glooiend landschap op het Plateau van Caestert. De voorlopige bescherming van het plateau van Caestert betekent dat er binnenkort een openbaar onderzoek gebeurt op de site, waarbij archeologen en experten zullen bekijken of het de moeite waard is om het plateau definitief te beschermen.”

Archeoloog Tim Vanderbeken en schepen Mathieu Eycken op het Plateau van Caestert

Archeoloog Tim Vanderbeken en schepen Mathieu Eycken op het Plateau van Caestert

Mathieu Eycken, schepen bevoegd voor erfgoed: "We willen het Plateau van Caestert beter toegankelijk maken voor wandelaars en toeristen. Daar hoort zeker de beveiliging van de toegangen tot de mergelgrot bij. Door de bescherming kunnen we een toelage van de Vlaamse overheid bekomen om dit te realiseren. Het Plateau van Caestert zelf werd eerder al als natuurgebied beschermd.”

Het Plateau van Caestert

Het Plateau van Caestert

Mark Vos, burgemeester: “Dit geeft aan dat Vlaanderen ook vindt dat het plateau van Caestert heel uniek is. We zijn daarnaast al een tijdje aan het proberen om de mergelgroeven onder het plateau archeologisch te beschermen, want ook die zijn uniek in België. Die bescherming zal nu veel eenvoudiger kunnen gebeuren. Samen met de andere groeven in onze gemeente Riemst zijn we een dossier aan het samenstellen voor erkenning als werelderfgoed.”

Na negen maanden beslist de bevoegde minister op basis van alle stukken uit de voorlopige bescherming en het openbaar onderzoek over een definitieve bescherming. In Vlaanderen zijn er tot op heden slechts een viertal locaties geïdentificeerd waar een dergelijke hoogtenederzetting uit de ijzertijd voorkomt.

Bronnen en foto's: Belga, HBvL en HLN.

Gezocht: kandidaten die hart van de gemeente Riemst een gezicht geven

De gemeente Riemst gaat op zoek naar kandidaten voor de ontwikkeling van het Projectgebied Riemst, dat het hart moet vormen van de gemeente. Op basis van de ingediende voorstellen wil het gemeentebestuur een duidelijk zicht krijgen op de financiële en reële haalbaarheid van het project. Na deze onderzoeksfase zal het gemeentebestuur beslissen of het project er ook effectief komt.

Wonen, detailhandel en lokale diensten samenbrengen aan een centraal plein. Dat is de visie in een notendop.

Projectgebied Riemst

Projectgebied Riemst

Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Projectgebied Riemst moet het kloppend hart worden voor onze 13 actieve dorpskernen. Vandaag is de Maastrichtersteenweg het centrum van de gemeente, dat kan je niet echt een plaats noemen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarom willen we het hart van onze gemeente een gezicht geven. Door de verankering van alle centrum- en openbare functies wordt dit project de spil van de dienstverlening in onze gemeente. We zorgen tegelijkertijd voor een breder woonaanbod dat zich richt op mensen die kleiner willen wonen en diensten op loopafstand zijn daarin een belangrijke meerwaarde.”

Het huidige hart van Riemst is een drukke steenweg en een rotonde. We willen een kloppend hart, een ontmoetingsplek die heel veel kan verbinden wat er nu al is. 

Het huidige hart van Riemst is een drukke steenweg en een rotonde. We willen een kloppend hart, een ontmoetingsplek die heel veel kan verbinden wat er nu al is. 

Mark Vos, burgemeester: “We voeren in Riemst een duidelijk tweesporenbeleid, naast deze kernversterking blijven we ook investeren in alle dorpskernen. Dat vertaalt zich heel concreet in nieuwe woongebieden, ondersteuning van de dorpsscholen, infrastructuurtoelagen voor onze verenigingen en het aanleggen van infrastructuur zoals voetpaden en pleinen. Maar wie vandaag realistisch is, weet ook dat je als gemeentebestuur niet meer alle voorzieningen in elk dorp kan uitbouwen. De trend naar schaalvergroting is ingezet. De sociale samenhang is essentieel voor de leefbaarheid van een dorp of wijk. En die wordt niet bepaald door de hoeveelheid aan voorzieningen, maar wel door kwaliteit en de vlotte bereikbaarheid van die voorzieningen. Wij gaan dus niet voor meer, maar wel voor beter.”

Even het geheugen opfrissen. Op 12 oktober 2015 keurde de gemeenteraad een haalbaarheidsstudie goed naar de ontwikkeling van Riemst-centrum. Verschillende experten hebben in de voorbije periode de juridische, stedenbouwkundige en financiële haalbaarheid onderzocht.

Katja Onclin, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Uit dit eerste onderzoek blijkt dat in theorie één en ander haalbaar is als er in fases wordt gewerkt en dat de privémarkt oor heeft naar onze visie. In de komende maanden gaan we die theorie toetsen aan de praktijk. Kandidaten mogen een projectvoorstel indienen, dat vervolgens beoordeeld zal worden op verschillende criteria. Na een eerste selectie, willen we met een beperkt aantal kandidaten tot een concreet masterplan komen. Op die manier kunnen we eind dit jaar met de nodige kennis van zaken besluiten of het project al dan niet reëel haalbaar en verantwoord is voor de gemeente Riemst.”

Ook de financiële haalbaarheid van een nieuw gemeentehuis zal verder onderzocht worden tijdens deze selectieprocedure.

Mark Vos, burgemeester: “Om onze dienstverlening op een eigentijdse manier te organiseren en daarnaast te voldoen aan de energienormen dringt een grondige renovatie van het huidige gemeentehuis zich op. Daarnaast staan we aan de vooravond van de integratie van het OCMW met de gemeentelijke diensten. Vandaag zitten die diensten nog versnipperd over 3 gebouwen. Daarom hebben we in het kader van dit project ook door experten laten onderzoeken wat het voordeligste is: het huidige gemeentehuis renoveren en uitbreiden of een nieuw administratief centrum bouwen. En daaruit blijkt dat in theorie een nieuwbouw voordeliger is. Dat willen we nu graag toetsen aan de werkelijkheid. Wil het project slagen, dan is een nieuw administratief centrum daarin een belangrijke hefboom. Voor projectontwikkelaars is dat niet zo sexy of winstgevend, maar het is voor ons wel van belang dat dit integraal deel uitmaakt van het project. Daarom kiezen we ook voor een PPS-constructie waarbij het financiële risico bij de ontwikkelaar ligt en niet bij de gemeente.”

Op maandag 13 maart heeft de gemeenteraad de selectieprocedure goedgekeurd. Dit betekent dat de onderhandelingsprocedure wordt opgestart en Europees bekend gemaakt.

Mark Vos schenkt opbrengst 10de feestnacht aan carnaval

Maandag 20 februari vond de uitreiking van de cheque van de 10de feestnacht van burgemeester Mark Vos plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. 19 carnavalsverenigingen ontvingen 4.089 euro. 

Op 24 juni vond de feestnacht reeds voor de 10de keer plaats. Om dit jubileum te vieren wou het feestcomité er iets speciaals van maken. Daarom werd gekozen om de feestnacht te laten doorgaan eind juni in Kanne aan de brug van het Albertkanaal en er een “summer edition” van te maken. 

Maar de weergoden beslisten er anders over en in allerlaatste instantie werd er uitgeweken naar ’t Paenhuys in Riemst. 940 feestvierders kwamen meevieren op de muzikale tonen van Totally Soul en Q5 New Style. De opbrengst van deze nacht ging dit keer naar de 19 carnavalsverenigingen die Riemst rijk is. Maar liefst 4089 euro werd onder hen verdeeld en is toch wel mooi meegenomen enkele dagen voor de start van de eerste stoeten.

De aanwezige carnavalisten waren blij met de opbrengst, elke vereniging kreeg 215,21 euro. 

De aanwezige carnavalisten waren blij met de opbrengst, elke vereniging kreeg 215,21 euro. 

In die tien edities werd 45 185 euro geschonken aan verenigingen in Riemst. Dit is dan ook alleen maar mogelijk dankzij de vele sponsors, het feestcomité en alle aanwezigen.

Vrijdag 13 oktober 2017 zal de 11de feestnacht plaatsvinden. Meer info volgt later nog.
 

Nieuw in Riemst: cursussen voor volwassenen

Vanaf woensdag 1 februari breidt Dienstencentrum De Linde in Riemst haar aanbod uit. In samenwerking met het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs PCVO Voeren bieden ze langlopende cursussen aan voor volwassenen, die leiden tot een (deel)certificaat.

Het Dienstencentrum staat vooral bekend om de kortlopende cursussen voor senioren. Deze cursussen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers en kennen een enorm succes in Riemst.

Katja Onclin in een van de leslokalen van dienstencentrum De Linde

Katja Onclin in een van de leslokalen van dienstencentrum De Linde

Katja Onclin, Voorzitter Sociaal Huis Riemst: “Toch kregen we regelmatig de vraag of er ook in de avonduren cursussen georganiseerd werden. Veel volwassenen kunnen overdag niet aanwezig zijn omwille van hun beroepsactiviteit en misten iets in ons aanbod. Dankzij de samenwerking met PCVO Voeren kunnen we ingaan op hun vraag. De lessen vormen een uitstekende aanvulling op ons bestaand aanbod, dat we zeker blijven ondersteunen met de hulp van vele vrijwilligers.”

Het bijzondere aan de nieuwe cursussen is dat ze plaatsvinden in de eigen gemeente en dit ook in de avonduren. Volwassenen die zich willen omscholen of bijscholen kunnen op die manier laagdrempelig terecht in het Dienstencentrum.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: “Afgelopen vrijdag heeft de Vlaamse regering goedkeuring gegeven aan PCVO Voeren om hun opleidingen ook in Riemst aan te bieden. Omdat de opleidingen in eigen gemeente plaatsvinden, krijgen ook de Riemstenaren die niet over een eigen vervoersmiddel beschikken of zich niet kunnen verplaatsen, een kans op onderwijs.”

In december 2016 telde Riemst 503 werklozen, waarvan 194 personen ouder dan 50 jaar. Voor hen is dit initiatief een opportuniteit om zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt. Ook mensen die een trajectbegeleiding volgen bij het OCMW worden aangemoedigd om een (deel)certificaat te behalen.

Iedereen die een cursus volgt, krijgt bovendien les van een deskundig en gedreven leerkrachtenteam. De lesgevers van PCVO Voeren kiezen voor een persoonlijke toets, vanaf de inschrijving tot aan het behalen van het (deel)certificaat.

Sonja Das, Directrice PCVO Voeren: “Wij zijn blij dat we samen met het gemeentebestuur van Riemst de kans kunnen geven aan de inwoners van Riemst en omstreken om bij te leren én te blijven bijleren op een sociaal verantwoorde manier. Zo krijgt iedereen de kans om stevig in zijn schoenen te staan, in een steeds sneller evoluerende maatschappij.”

Dienstencentrum De Linde

Dienstencentrum De Linde

Het Dienstencentrum beschikt over twee leslokalen en een goed uitgerust computerlokaal met laptops, beamer en scherm.

Erik Coenegrachts, Centrumleider Dienstencentrum De Linde: “Dat maakt het Dienstencentrum een zeer geschikte locatie om de cursussen te organiseren. De inwoners van Riemst zijn bovendien vertrouwd met het dienstencentrum, op dit moment hebben we reeds 55 inschrijvingen ontvangen.”

Wie interesse heeft in één van de cursussen, dient zich op voorhand in te schrijven. Het volledige aanbod van de cursussen, alsook de praktische informatie is te vinden via www.riemst.be/inwonersinfo/dienstencentrum.  

 

 

Riemst en Bitsingen werken samen rond taalstimulatie in onderwijs

Riemst en buurtgemeente Bitsingen uit Wallonië werken samen rond een uniek taaluitwisselingsproject. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit verschillende scholen in beide gemeentes bezoeken elkaar verschillende keren per jaar. Op die manier leren Vlaamse kinderen Frans en Waalse kinderen Nederlands. Op donderdag 19 januari 2017 vond er een uitwisseling plaats tussen De Driesprong in Millen en École Fondamentale Autonome in Eben-Emael.

Het project ontstond in 2015 dankzij een samenwerking tussen het gemeentebestuur van Riemst en Bitsingen en bleek meteen een succes. Mark Vos, burgemeester: “Als grensgemeente willen we leerlingen kennis laten maken met een andere taal, maar ook met een andere mentaliteit. Deze intergemeentelijke samenwerking leent zich daar perfect toe en stimuleert bovendien de persoonlijke ontwikkeling en de taalontwikkeling van de kinderen.”

Zowel de gemeentelijke basisscholen als de vrije basisscholen van Riemst nemen deel aan dit project. Op donderdag 19 januari kwamen leerlingen van het vijfde leerjaar uit Eben-Emael op bezoek in De Driesprong in Millen.

Bert Cilissen, schepen van onderwijs: “Het taaluitwisselingsproject was tot nu toe een succes en daarom zullen we dit ook in de toekomst blijven aanmoedigen. Zo kunnen we een brede leer- en leefomgeving creëren en de ontwikkelingskansen van de kinderen uit Riemst en Bitsingen maximaliseren.”

Het project is een initiatief van de gemeente Riemst, zij staan dan ook in voor de organisatie en de kosten voor het vervoer van de leerlingen.

Riemst vraagt Vlaams-Waals overleg rond windmolens

Het college van burgemeester en schepenen van Riemst vraagt dringend een overleg tussen Vlaanderen en Wallonië over de referentiekaders voor de plaatsing van windmolens. Op dit moment worden er 3 windturbines gebouwd in Riemst door Limburg Win(d)t. Daarnaast zijn er aanvragen voor de bouw van nog eens 4 turbines op grondgebied Riemst en 26 op de grens met Wallonië. En 38 windmolens in Juprelle en Tongeren-Oost zijn nog in onderzoek. “In totaal maken we dus kans op de inplanting van 71 windmolens in of aan de rand van onze gemeente,” zegt burgemeester Mark Vos, “daarom roepen we Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein op om werk te maken van een constructief overleg zodat we langs beide kanten van de taalgrens met elkaars verzuchtingen kunnen rekening houden.”

De Waalse regering verleende op 9 november een vergunning aan het windmolenproject van Elicio in Bassenge. Dat project omvat 9 windturbines, pal op de grens met Riemst. De gemeente Riemst is in beroep gegaan tegen deze beslissing. Ook de provincie Limburg en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege hebben beroep aangetekend.

Mark Vos, burgemeester: "Wij zijn verheugd dat Vlaams minister Schauvliege onze bekommernis deelt, maar enkel in beroep gaan is niet voldoende. Onze gemeente wordt het laatste jaar overstelpt met aanvragen voor windmolenprojecten. Een teken dat het hier goed waait. Maar Riemst mag niet het slachtoffer worden van een gebrekkige communicatie tussen de Vlaamse en Waalse overheid als op het windmolens aankomt."

 Naast het project in Bassenge (Wonck), zijn er nu ook twee aanvragen van EDF Luminus in Juprelle en Bassenge (Hauts de Froidmont), met respectievelijk 5 en 7 windturbines op goed 3 kilometer van de woongebieden in Riemst. Drie windmolenprojecten in Juprelle en Tongeren-Oost zijn nog in onderzoek, samen goed voor nog eens 38 windturbines.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Wij zijn niet tegen windenergie, laat dat duidelijk zijn. De bouw van 3 windturbines langs de E313 in Membruggen/Genoelselderen bewijst dat. Deze turbines zijn samen goed om 7.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien, of heel Riemst. Maar het is toch absurd dat je als gemeente een referentiekader hanteert en dit 100 meter verder in Wallonië een heel ander kader wordt. Dat krijg je aan je inwoners niet uitgelegd. Ook in onze eigen gemeente lopen er nog twee aanvragen, één op de grens van Herderen/Grote Spouwen waar we samen met de stad Bilzen in beroep zijn gegaan tegen de vergunning en één in Millen, waar we maar één van de drie windmolens gunstig adviseren en de beslissing van de provincie Limburg afwachten.”

 Op 16 december lanceerde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein samen met Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege ‘Windkracht2020’. Samen met de gouverneurs zullen ze onder meer een Windpact opstellen om per provincie en per jaar een realistisch aantal windturbines vast te leggen.

Mark Vos, burgemeester: “We zijn blij te vernemen dat beide ministers de lokale besturen willen betrekken bij het zoeken naar concrete locaties, zodat er minder beroepsprocedures gestart worden. Maar we hopen ook dat ze denken aan de gemeenten die langs de taalgrens liggen. Daarom vragen we aan beide ministers om dringend werk te maken van een structureel overleg tussen Vlaanderen en Wallonië als het op windmolenprojecten aankomt. Zodat projecten langs beide zijden van de taalgrens op dezelfde manier afgewogen worden en de windmolendruk op bepaalde gemeenten beter wordt gespreid.”

 Vaak klagen inwoners ook het gebrek aan communicatie van een gemeentebestuur aan wanneer er zich een windmolenproject aandient.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Ik wil graag verduidelijken wat onze werkwijze is. In elk dossier dringen we er bij de aanvrager op aan om een huis-aan-huisbrief te verspreiden met informatie over het project en vragen we, hoewel dit niet verplicht is, om een infozitdag te organiseren. Daarnaast staat ook elk openbaar onderzoek aangekondigd op onze gemeentelijke website. Organisaties die niet in kennis werden gesteld van het project worden door ons op de hoogte gebracht. Daarnaast helpen we onze inwoners ook als zij vragen hebben over het project.”

 Eneco Wind Belgium plant in Millen de bouw van 3 windturbines langs de E313 op de grens met Wallonië. De masthoogte bedraagt 139 meter, de diameter van de wieken is 122 meter en de tiphoogte 200 meter. De 3 windturbines zijn samen goed voor de energievoorziening van 5.400 gezinnen.

Het college van burgemeester en schepen geeft een ongunstig advies voor 2 van de 3 windmolens.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Wij adviseren deze 2 meest noordelijk gelegen windmolens ongunstig omdat ze buiten het Windplan Limburg vallen. Het Windplan Limburg is een leidraad waarin de meest geschikte inplantingsplaatsen voor grootschalige windturbines op staan aangegeven. Er is dus enkel een gunstig advies voor de meest zuidelijk gelegen windmolen. Daarnaast wensen we dat, ongeacht of het nu woon- of agrarisch gebied is, er voor elk project dezelfde geluidsnorm geldt en dat er een minimumafstand van 350 meter gerespecteerd wordt ten opzichte van woningen. Ook vragen we een compensatie in het kader van de instandhouding van de akkerfauna, trekvogels en vleermuizen binnen onze gemeente.”

In totaal zijn er voor dit project 486 bezwaarschriften ingediend bij de gemeente Riemst. Het advies van de gemeente Riemst wordt nu overgemaakt aan de provincie Limburg, die uiteindelijk zal beslissen of er een vergunning wordt verleend. 

Politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst breidt haar korps uit en investeert fors in logistiek en veiligheid

De politieraad heeft groen licht gegeven voor een uitbreiding van ons korps met zes operationele medewerkers en één administratieve kracht. Dat brengt het totaal op 89 politieambtenaren en 25 ondersteunende collega’s. De politiezone zal ook voor bijna 450.000 EUR investeren in logistiek (o.a. wagens voor wijkagenten, een combi, …) en veiligheid (o.a. camera’s, wapens, AED, …).

Het jaarverslag van 2015, dat onlangs werd gepresenteerd, geeft o.a. een overzicht van de criminaliteitscijfers in de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. Enkele van deze cijfers springen duidelijk in het oog. Zo is er een opmerkelijke toename van bepaalde fenomenen zoals woninginbraken, drugsmisdrijven en sluikstorten.

In de strijd hiertegen worden in de politiezone geregeld controles gehouden. “De ploegen met buitendienst worden dagelijks gebriefd. We geven hen mee waar ze prioritair op moeten letten en op welke plaatsen”, licht korpschef Dirk Claes toe.

Woninginbraken

De strijd tegen woninginbraken is een prioriteit die zowel in het Nationaal als in het Zonaal Veiligheidsplan terug te vinden zijn. Zeker nu de wintermaanden er weer aankomen, is een stijging van de inbraken duidelijk voelbaar.

Burgemeester Mark Vos: "Gezien de toename van o.a. het aantal woninginbraken, dringt een uitbreiding van het politiekorps zich op. Een uitbreiding met als voornaamste doel: meer controles en meer patrouilles."

Volgende initiatieven werden in dat verband reeds genomen:

- De diensten Ruimtelijke Ordening van de drie gemeenten geven sinds kort aan elke inwoner die een bouwvergunning ontvangt een brochure om hun woning inbraakveilig te maken. 

- Alle inwoners kunnen beroep doen op de preventieadviseur van de stad Bilzen voor diefstalpreventieadvies aan huis.

- Op 28 oktober jl. participeerden de gemeenten aan ‘1 dag niet’ door het geven van preventietips, het verspreiden van affiches en het geven van presentaties over inbraakpreventie bij verenigingen. Ook op de markt in Bilzen werden infofolders en magneten uitgedeeld door de gemeenschapswachten. De politie zette extra patrouilles in om eventueel verdachte personen en voertuigen te controleren.

- Oprichting WhatsApp-groepen: Zowel in Bilzen, Hoeselt als in Riemst werden WhatsApp-groepen opgericht om de woonbuurt nog veiliger te maken. Via de kranten, Facebook en andere mediakanalen worden de burgers opgeschrikt als ze horen dat in hun directe omgeving zoveel woninginbraken gebeuren. De lokale besturen ondersteunen de inwoners dan ook in dit burgerinitiatief om tegen dit fenomeen op te treden.

-     Het plaatsen van ANPR-installaties: Het politiecollege wil zelf ook de nodige initiatieven nemen.

Zo gaat de zone over tot de aankoop van drie ANPR-camera’s bovenop de twee camera’s die reeds geplaatst werden door de gemeente Riemst. Deze camera’s kunnen kentekenplaten lezen en houden die bij in een systeem en kunnen alarm slaan wanneer een geseind voertuig in beeld komt.

Door de uitbreiding van het ANPR-netwerk vult de zone de bestaande leemtes in het provinciaal netwerk op. 

De camera’s worden geplaatst op:

  • de Visésteenweg in Zichen-Zussen-Bolder, vlak voor het rondpunt aan de grens met de gemeente Bitsingen;
  • de Bitsingerweg in Val-Meer, eveneens bij de grens met Bitsingen;
  • het afrittencomplex Bilzen-Hoeselt.

Burgemeester Mark Vos: "De twee bestaande ANPR-installaties in Riemst, op de Maastrichtersteenweg en op de Jekerstraat, worden door de gemeente Riemst overgedragen aan de politiezone. Deze camera’s worden momenteel al intensief gebruikt bij het opsporen van daders van bepaalde misdrijven. Onze politiediensten kunnen bijvoorbeeld, aan de hand van de camerabeelden, de link leggen tussen verdachte voertuigen en bepaalde woninginbraken in de regio."

De plaatsing van de drie bijkomende camera’s in de zone wordt geraamd op127.050,00 EUR (incl. btw). De overname van de installaties van de gemeente Riemst komt neer op 80.870,53 EUR (incl. btw).

Aankoop mobiele ANPR-camera: Voor controles over heel het grondgebied zal de zone een mobiele camera met nummerplaatherkenning aankopen. Deze wordt in een anoniem voertuig geplaatst. De investering bedraagt 30.000 EUR (incl. btw).

Verkeer

De politiezone draagt verkeersveiligheid hoog in het vaandel.  Het is één van de belangrijkste prioriteiten in het Zonaal Veiligheidsplan. Volgens de monitor letselongevallen van de provincie kenden we lange tijd het minst aantal letselongevallen per 10.000 inwoners in Limburg.  Maar uit de meest recente editie blijkt dat de zone nu op de tweede plaats staat.  Er worden dan ook bijkomende inspanningen voorzien omdat elk ongeval er een teveel is. 

Burgemeester Mark Vos: "Drugs en alcohol zijn en blijven vooralsnog belangrijke oorzaken van verkeersongevallen.  Voor het vaststellen van drugsgebruik zijn speekseltesten absoluut noodzakelijk. In het verleden bleek er een probleem inzake de financiering van zulke testen. Speekseltesten werden door verschillende politiezones met eigen middelen aangekocht. Op het provinciaal overleg werd gevraagd om federaal een betere verdeling van de speekseltesten te organiseren tussen de verschillende zones."

Om onaangepaste snelheid in de woonkernen tegen te gaan, zal de zone door de inzet van bijkomend personeel de snelheidscontroles kunnen opvoeren.

Drugs

Een derde prioriteit in het Zonaal Veiligheidsplan is de bestrijding van drugsdelicten.

Door de ligging van de politiezone aan de grens met Nederland en de doorvoer van drugs vanuit Maastricht naar de rest van het land, vormen de teelt van cannabis en de activiteiten van drugsdealers in de grensstreek een aanhoudend probleem. Wij zullen onze inspanningen in dit kader daarom nog opvoeren.

In 2014 ging de drugswerkgroep aan de slag. Deze werkgroep richt zich op de lokale dealers en de overlast die zij met zich meebrengen. De projectmatige aanpak blijkt zo succesvol dat het college besloten heeft ook andere fenomenen op deze manier te bestrijden.

Sluikstorten

Jaarlijks worden bijna 200 sluikstorten gemeld aan de gemeentebesturen en de politie. Een verhoging van het aantal politiemensen op het terrein, het zogenaamde ‘meer blauw op straat’, moet ontradend werken voor deze vorm van overlast.

Aanwervingen

Het korps kijkt uit naar de versterking met zeven collega’s. De opdrachten voor de zes nieuwe inspecteurs kwamen reeds aan bod. Daarnaast kunnen we ook onze beleidsondersteuning versterken met een consulent.

"Deze medewerker zal ingeschakeld worden in de samenwerking en de afstemming met de gemeentebesturen op het vlak van de preventie-initiatieven en de externe communicatie”, laat korpschef Dirk Claes weten.

We bestuderen de mogelijkheden om als korps, in navolging van de gemeentebesturen, sociale media in te schakelen om de betrokkenheid van de burgers nog te vergroten.

Investeringen in logistiek en veiligheid

Naast de investeringen in ANPR-installaties vernieuwt de zone ook haar voertuigenpark.  Zo werd een nieuwe combi voor de dringende hulpverlening en de preventieve patrouilles besteld en kunnen onze wijkagenten binnenkort op pad met vier nieuwe compacte auto’s. 

“We trekken voor de verplaatsingen van de wijkagenten resoluut de groene kaart. De wagens zullen rijden op CNG en het commissariaat wordt uitgerust met een ‘slow filling station’ zodat de voertuigen kunnen volgetankt worden via onze aardgasaansluiting. Voor drie wagens en het filling station is er bovendien een tussenkomst van Infrax”, aldus Dirk Claes. In totaal gaat het om een investering van 142.599,93 EUR (incl. btw).

Het politiecollege heeft verder ook bestellingen geplaatst om de individuele vuurwapens te vervangen. Alle politiemensen worden uitgerust met een nieuw modern pistool dat speciaal voor politiediensten ontwikkeld werd. Enkele maanden geleden werden reeds nieuwe machinepistolen aangekocht. Ook alle politieradio’s worden in één beweging vervangen. Dirk Claes: “We willen onze mensen met degelijk en nieuw materiaal het terrein op sturen. Zowel onze wapens als radio’s zijn na tien jaar aan slijtage onderhevig.” Deze investeringen bedragen respectievelijk 39.000 EUR (incl. btw) en 20.042 EUR (incl. btw).

Tot slot wordt binnenkort ook een AED (automatische elektronische defibrillator) geïnstalleerd aan de ingang van het hoofdcommissariaat in Bilzen. “Gezien de gemeentebesturen aan de meeste gebouwen met een openbare functie een AED-toestel aanbrengen, is het niet meer dan logisch dat dit ook gebeurt aan het hoofdpolitiegebouw”, aldus Frieda Brepoels, voorzitter van het politiecollege. “Gezien de ligging van ons hoofdcommissariaat in de rand van het centrum, nabij een aantal parkeerterreinen, leek het ons nuttig een deel van ons budget te investeren in dit levensreddend apparaat, dat voor het publiek bereikbaar zal zijn.” De prijs van het geïnstalleerde toestel bedraagt 2.079,99 EUR (incl. btw).

Maastrichtersteenweg in Riemst officieel geopend

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft de N79 Maastrichtersteenweg officieel ingehuldigd, samen met burgemeester Mark Vos en schepen van Mobiliteit Guy Kersten van Riemst.

De N79 Maastrichtersteenweg in Riemst kreeg de voorbije maanden een make-over. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de steenweg een moderne inrichting gegeven vanaf het gemeentehuis tot ongeveer 150 meter voorbij het kruispunt met de Klein Lafeltstraat. Er kwamen veilige fietspaden, een voorsorteerstrook naar de KMO-zone ‘Op ’t Reeck’ , nieuwe bushaltes en duidelijk afgebakende langsparkeerplaatsen. Twee middengeleiders creëren voortaan een vertragend effect voor het doorgaand verkeer.

‘De Maastrichtersteenweg heeft een ware metamorfose ondergaan’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. ‘Deze gerichte investering is een reuzensprong voorwaarts voor de verkeersveiligheid, voor het comfort van alle weggebruikers en voor de leefbaarheid van de omwonenden. De Vlaamse overheid, het gemeentebestuur van Riemst en Infrax investeerden samen ruim anderhalf miljoen euro in deze herinrichting.’
 

Verkeersveiliger en leefbaarder

‘Voor de herinrichting had de Maastrichtersteenweg een zeer breed wegprofiel met aanliggende fietsstroken’, legt schepen van Mobiliteit Guy Kersten uit. ‘Het was moeilijk oversteken voor voetgangers en voor fietsers ontbraken er oversteekvoorzieningen. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker is verhoogd.’

Investeren in verkeersveiligheid loont. Dat weten ze ook in Riemst. Het aantal letselongevallen met slachtoffers daalde in Riemst de afgelopen 10 jaar met ruim 30 procent. Het afgelopen jaar gebeurden er op de gewest- en gemeentewegen in Riemst 22 letselongevallen per 10.000 inwoners, daarmee scoort Riemst beter dan het Limburgse gemiddelde van 35 letselongevallen per 10.000 inwoners. De rijweg van de N79 Maastrichtersteenweg werd volledig heringericht als een rijweg met 2 x 1 rijstroken. De fietsers krijgen een duidelijke en zichtbare plaats door de rode kleur van de fietspaden.

Welzijnscampus Riemst krijgt vorm

Eind 2017 worden de werken aan 11 nieuwe seniorenwoningen in Riemst-centrum afgerond. De woningen maken deel uit van de Welzijnscampus en worden beheerd door Huisvestingsmaatschappij Woonzo. Het nieuwe aanbod moet een antwoord bieden op de toenemende vergrijzing en zorgbehoefte in de gemeente.

De 11 nieuwe seniorenwoningen van Woonzo liggen vlakbij het Woon- en Zorgcentrum Eyckendael in Riemst en zijn bedoeld voor ouderen met een zorgbehoefte.

Katja Onclin, voorzitter Sociaal Huis: “De woningen zijn speciaal ontworpen om de leefomgeving van ouderen en minder mobiele personen aangenamer te maken. Elke woning is rolstoeltoegankelijk, drempelloos en voorzien van kleine aanpassingen die het comfort van ouderen vergroten. Uiteraard hopen we dat zoveel mogelijk oudere Riemstenaren hun weg vinden naar dit aanbod. Het is dan ook in de eerste plaats onze bedoeling om de eigen inwoners te ondersteunen in hun zorgnood.”

De seniorenwoningen in opbouw.

De seniorenwoningen in opbouw.

De woningen zullen worden toegewezen aan kandidaat-huurders van Woonzo, waarbij er voorrang verleend wordt aan zij die het meeste nood hebben aan deze woningen, namelijk 65-plussers met een zorgbehoefte.

Inge Gaublomme, directeur Woonzo: “Het totale project is goed voor een investering van 1,35 miljoen euro. Voor deze woningen werd er ook een overeenkomst afgesloten met het nabijgelegen Woonzorgcentrum Eyckendael. Bewoners kunnen dan tegen een vergoeding gebruik maken van een aantal faciliteiten van het woonzorgcentrum, zoals deelnemen aan activiteiten, maaltijden en een beperkte zorgondersteuning. Deze samenwerking met het Woonzorgcentrum zorgt er ook voor dat we op steun mogen rekenen van de provincie Limburg. Concreet gaat het om een toelage van 6.500 euro per woongelegenheid.”

Serviceflats Eyckendael met een huisartsenwachtpost en het Wit-Gele Kruis. 

Serviceflats Eyckendael met een huisartsenwachtpost en het Wit-Gele Kruis. 

De Welzijnscampus aan de Eyckendaelsite krijgt zo stilaan vorm. Naast deze 11 seniorenwoningen zijn begin dit jaar ook 34 serviceflats opgeleverd en hebben een aantal zorgverleners zich op de site gevestigd zoals het Wit Gele kruis en een huisartsenpraktijk.

Mark Vos, burgemeester: "Als je dan weet dat het woonzorgcentrum op loopafstand ligt en je dichtbij het Sociaal Huis, Dienstencentrum De Linde, het dorpsrestaurant en de bibliotheek zit, dan mogen we gerust stellen dat dit een unieke vorm van publiek-private samenwerking is. Onze Welzijnscampus is een beetje de proeftuin voor het seniorenbeleid in Vlaanderen. Net als elke gemeente hebben ook wij af te rekenen met de toenemende vergrijzing. Tegen 2030 voorspellen we in Riemst een toename van 65 procent langdurig zorgbehoevende 80-plussers, van 430 vandaag naar ruim 720 in 2030. Een gevarieerd aanbod in eigen gemeente aanbieden voor deze groep inwoners is dus een must."

Schepenen Katja Onclin en Marina Pauly met burgemeester Mark Vos op de welzijnscampus in ontwikkeling. 

Schepenen Katja Onclin en Marina Pauly met burgemeester Mark Vos op de welzijnscampus in ontwikkeling. 

De vraag naar zorg en ondersteuning zal in de komende jaren door de vergrijzing alleen maar toenemen.

Katja Onclin, voorzitter Sociaal Huis: "We streven er in ons beleid naar om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Als gemeentebestuur hebben we daarin een belangrijke rol te spelen. Als iemand het niet meer alleen redt, dan proberen wij advies en informatie te geven over het ondersteuningsaanbod in onze gemeente. Ik denk daarbij niet alleen aan thuisverpleging, poetshulp of karweitjes laten opknappen, maar ook aan hoe je je woning kan laten aanpassen. We versterken dan met andere woorden de zelfredzaamheid van onze ouderen en bespreken ook welke rol familie, buren of vrienden kunnen opnemen als mantelzorger. Daarnaast is het ook onze taak om een gesprekspartner te zijn voor de verschillende zorgaanbieders in onze regio. We bekijken samen met hen hoe we het zorgaanbod kunnen uitbreiden of faciliteren en anderzijds hoe we kunnen inspelen op nieuwe zorgbehoeften."

Riemst verlaagt personenbelasting opnieuw

De gemeente Riemst verlaagt voor de tweede keer deze legislatuur de belastingen voor haar inwoners. Vanaf 2017 wordt de aanvullende personenbelasting verlaagd van 8,5 procent naar 8 procent. Tegelijkertijd kondigt het college van burgemeester en schepenen ook aan dat er 5,6 miljoen geïnvesteerd wordt in 2017.

Het gaat goed met de financiën van de gemeente Riemst. Daarom kondigt het college van burgemeester en schepenen voor 2017 opnieuw een belastingverlaging aan voor haar inwoners.

Mark Vos, burgemeester: "We zijn deze legislatuur gestart met de ambitie om onze administratie goedkoper en efficiënter te maken, zonder daarbij te raken aan de dienstverlening aan onze inwoners. Het was geen gemakkelijke oefening, maar samen met onze administratie zullen we er in slagen om onze uitgaven terug te dringen tegen 2018, en dat met een verbeterde dienstverlening dankzij het digitaliseren van een aantal administratieve taken en handelingen en de verschuiving van een aantal taken binnen de diensten. En dus is het nu tijd om iets terug te geven aan onze inwoners."

Concreet wordt de aanvullende personenbelasting voor de tweede keer deze legislatuur verlaagd.

Mark Vos, burgemeester: “De gemeente Riemst had tot 2015 een aanvullende personenbelasting van 9 procent, de hoogste aanvullende personenbelasting van Limburg. Dat komt voor een groot stuk ook omdat onze gemeente geen inkomsten heeft uit industrie en verplicht is om de open ruimte te bewaren, maar daarvoor geen compensatie krijgt uit het Plattelandsfonds. In 2015 konden we de aanvullende personenbelasting al een eerste keer verlagen naar 8,5 procent en werd ook de algemene gemeentebelasting van 55 euro per gezin geschrapt. Dankzij een goed bestuur kunnen we in 2017 de aanvullende personenbelasting verder verlagen van 8,5 naar 8 procent.”

Het gemeentehuis van Riemst

Het gemeentehuis van Riemst

De gemeente Riemst slaagt er in om ondanks besparingen en een belastingverlaging toch te blijven investeren in de dienstverlening en de leefbaarheid van de 13 kerkdorpen.

Mark Vos, burgemeester: Door strategisch de juiste keuze te maken, houden we onze financiële balans gezond. De leninglasten zijn verlaagd van 2,2 miljoen euro in 2013 naar 1,8 miljoen euro in 2017. In 2019 zal onze autofinancieringsmarge bijna 1,2 miljoen euro bedragen. In mensentaal geeft dit cijfer de veerkracht weer van ons bestuur om nog te kunnen lenen. Een positief cijfer wil zeggen dat je nog kan lenen, de waarde geeft aan hoeveel je nog kan lenen. Met andere woorden er is voldoende zuurstof om als gemeente te blijven ondernemen en te blijven investeren in de uitvoering van ons Actieplan 2020.”

Het Actieplan 2020 legt bepaalde beleidsaccenten die Riemst verder moeten moderniseren.

Mark Vos, burgemeester: “De afgelopen 3 jaar hebben we voor ruim 9,8 miljoen euro geïnvesteerd in de versterking en vernieuwing van onze dorpskernen. Denk maar aan de bouw van onze nieuwe basisscholen in Genoelselderen en Herderen en de infrastructuurtoelage voor scholen van het vrij basisonderwijs, de vele infrastructuurwerken die samen met het stoepen- en pleinenplan de verkeersveiligheid verhogen, en de uitbouw van 170 extra betaalbare woongelegenheden.”

Ook volgend jaar wordt er fors geïnvesteerd. Het college van burgemeester en schepenen heeft een investeringsbudget van 5,6 miljoen euro goedgekeurd.

De kleedkamers van de sporthal in Herderen worden vernieuwd. 

De kleedkamers van de sporthal in Herderen worden vernieuwd. 

Mark Vos, burgemeester: “Ik geef graag enkele blinkvangers mee. In 2017 investeren we opnieuw 1,4 miljoen euro in de opwaardering van onze dorpen, toch een kernthema in ons beleid. Zo wordt concreet het stoepen- en pleinenplan verder uitgevoerd en vernieuwen we de Elderenweg in Millen, het Avergat in Kanne en de Boudewijnstraat en Sint-Maartenstraat in Genoelselderen. We zetten ook verder in op de ondersteuning van onze verenigingen door onder andere de kleedkamers in onze gemeentelijke sporthal in Herderen te vernieuwen en verder investeren in de huisvesting voor onze Academie in het voormalige jeugdhuis in Zichen. Daarnaast geven we onze dorpsscholen ook een duwtje in de rug door de aankoop van tablets om de weg van het digitale leren in te slaan. Tot slot willen we als overheid ook het goede voorbeeld geven. Iedereen heeft de mond vol over de klimaatdoelstellingen, ook wij zullen in 2017 investeren in de energiezuinigheid van onze gemeentelijke gebouwen en van ons wagenpark.”

Het meerjarenplan en het budget 2017 worden samen met de belastingverlaging voorgelegd aan de gemeenteraad op maandag 12 december.

Gemeente Riemst werkt aan plan om mergelgroeven te beschermen

De gemeente Riemst en het agentschap Onroerend Erfgoed gaan samenwerken bij de opmaak van een onroerenderfgoedrichtplan voor de mergelgroeven in Zichen-Zussen-Bolder.

De mergelgroeven zijn een uniek ondergronds landschap dat een zeer rijke cultuurhistorie herbergt. Helaas is er ook de stabiliteitsproblematiek die zowel de dorpskernen als het ondergrondse erfgoed bedreigt.

De samenwerking tussen de gemeente Riemst en het agentschap Onroerend Erfgoed heeft als doel een betaalbare, gedragen en uitvoerbare visie voor de (stabiliteitsproblematiek van de) mergelgroeves te maken, met optimaal behoud van het aanwezige boven- en ondergrondse erfgoed en (maximaal) rekening houdend met de (openbare) veiligheid.

De afgelopen maanden werden de eerste voorbereidingen voor de opmaak van het onroerenderfgoedrichtplan getroffen en deze informele afspraken en intenties werden in een intentieverklaring vastgelegd.

De intentieverklaring is de eerste formele stap van een positieve samenwerking tussen de gemeente Riemst en het agentschap Onroerend Erfgoed. Samen zullen ze een visie en een actieprogramma opstellen. In de verklaring worden onder andere de verantwoordelijkheden vastgelegd en afspraken rond kennisdeling en communicatie.

Riemst start WhatsApp buurtpreventienetwerk tegen inbraken

Met 90 inbraken in Limburg is in november de provinciale alarmdrempel overschreden, voor het eerst sinds februari. Vooral inwoners in Zuid-Limburg werden het slachtoffer. Ook in Riemst hebben we last van een verhoogd aantal inbraken. Samen met onze inwoners en de lokale politie gaan we de strijd hiertegen aan. 

Hoofdcommissaris Dirk Claes van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst vraagt aan de burger om waakzaam te zijn. “De inwoners kunnen ons helpen in deze strijd. Bel meteen 101 als je iets verdachts ziet. Soms krijgen we om 23 uur een mailtje van een inwoner die meldt dat hij om 16 uur een donkere Audi voor zijn deur zag staan. Dat kan nog altijd bruikbare informatie zijn, maar als we ze onmiddellijk telefonisch hadden gekregen, hadden we een ploeg kunnen sturen. Dat verhoogt de pakkans.”

De meest inbraken gebeuren overdag en in de vooravond, de politie vraagt de burgers om vooral dan alert te zijn. Meld verdachte personen op het nummer 101 en noteer waar, hoeveel mensen, hoe gekleed, welke auto’s, nummerplaten (indien mogelijk). 

Het gemeentebestuur wil graag in elke deelkern een Whatsapp buurtpreventienetwerk uitbouwen om een oogje in het zeil te houden en daarmee de woonbuurt veiliger te maken. Voel je je geroepen om deel te nemen aan dit initiatief? Kom dan naar onze opstartvergadering op woensdag 23 november om 16.00u in het gemeentehuis.

 

E313, complex 32 ”Tongeren”: aansluiting op- en afrit op nieuwe rotonde Riemst

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal het op- en afrittencomplex 32 ‘Tongeren’ van de E313 aansluiten op de recent aangelegde rotonde op de Tongersesteenweg (N79) aan de zijde van Riemst. Om de verkeershinder te beperken zal de aannemer deze werkzaamheden uitvoeren tijdens het verlengd weekend van 11,12 en 13 november.

In de loop van de voorbije maanden heeft het agentschap op de Tongersesteenweg een nieuwe rotonde aangelegd ter hoogte van het op- en afrittencomplex. Nu zal de aannemer de oprit richting Hasselt en de afrit komende van Luik aansluiten op deze nieuwe rotonde. Tegelijkertijd zal hij de oprit richting Hasselt volledig renoveren.

Wanneer?

De werkzaamheden starten donderdag 10 november om 20.00 uur en moeten ten laatste maandagochtend 14 november om 06.00 uur klaar zijn.

Omleidingen

  • Voor het verkeer komende van Luik en richting Hasselt voorziet het agentschap omleidingen via het nabijgelegen op- en afrittencomplex 31 “Bilzen-Hoeselt”.
  • De oprit richting Luik en de afrit komende van Hasselt blijven open voor het verkeer.
  • Op de N79 kunnen de weggebruikers ook in beide richtingen blijven rijden.
  • Vanaf maandagochtend 14 november is het volledige op- en afrittencomplex weer open.

Sint-Maartenstraat tijdelijk afgesloten vanaf zondag 13/11

Om de zone rond de nieuwe rotonde verder af te kunnen werken en de Sint-Maartenstraat hierop aan te sluiten zal het agentschap de Sint-Maartensstraat vanaf dit weekend tijdelijk afsluiten ter hoogte van de N79. Het verkeer van de Sint-Maartenstraat wordt omgeleid via de Millerstraat . De Sint-Maartenstraat blijft afgesloten tot het einde van de herinrichting van deze zone. De einddatum zal afhangen van de weersomstandigheden tijdens de wintermaanden.

Ouderenwijzer Riemst begeleidt 85-plussers bij aanvraag tegemoetkomingen

“Ouder en wijzer”, klinkt het vaak in de volksmond. In Riemst kan je dat sinds kort zelfs letterlijk nemen. Hier wijst het Sociaal Huis ouderen de weg in het kluwen van tegemoetkomingen waar 85-plussers al dan niet recht op hebben. En met succes, want in meer dan de helft van de gevallen werd er een herziening van de tegemoetkomingen uitgevoerd. Beweging.net kwam langs voor een interview. 

Wat houdt het project ‘Ouderenwijzer’ precies in?

Katja Onclin, schepen van Senioren en voorzitter Sociaal Huis: “Als we met ouderen praten, merken we dat veel 85-plussers niet weten of ze recht hebben op de zorgverzekering en de Tegemoetkoming Hulp Aan Bejaarden (THAB). Daarom is het Sociaal Huis met het project Ouderenwijzer gestart. Of je al dan niet recht hebt op zo’n tegemoetkoming is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je hulpbehoevendheid in het dagelijkse leven, je inkomsten, spaargelden, eigendommen, verkopen en schenkingen. Elk dossier is dus erg individueel. Binnen het project Ouderenwijzer onderzoekt het Sociaal Huis of je als 85-plusser in aanmerking komt voor deze tegemoetkomingen en zij helpen je vervolgens ook bij de aanvraag of de herziening.”

Seniorenconsulente Tine Coenegrachts op huisbezoek. 

Seniorenconsulente Tine Coenegrachts op huisbezoek. 

Hoe pakken jullie dit concreet aan?

Katja: “Riemst telt vandaag 484 mensen die 85 jaar zijn of ouder. Elke 85-plusser wordt in de loop van het jaar per brief uitgenodigd om langs te komen bij het Sociaal Huis of we gaan op huisbezoek. Een medewerker bekijkt vervolgens het dossier. Indien de oudere in aanmerking komt voor één van de tegemoetkomingen of aanspraak kan maken op een herziening zal het Sociaal Huis hiervoor ook de nodige stappen ondernemen en hen op de juiste weg zetten om het dossier correct in te dienen.”

En is dat voldoende om iedereen in deze doelgroep te bereiken?

Katja: “Van de 75 ouderen die tot hiertoe langs kwamen hebben we voor 39 mensen een herziening kunnen uitvoeren. Door hen proactief te benaderen, voorkomen we dus dat ze over het hoofd gezien worden. Maar een belangrijke partner in het slagen van dit verhaal is de huisarts. Daarom hebben we alle huisartsen in Riemst vooraf geïnformeerd over ons project. Op die manier weten zij dat als mensen zich aanbieden met de formulieren voor deze tegemoetkoming, ze al een eerste keer gescreend zijn door het Sociaal Huis en dus mensen zijn die effectief in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming. Dat bespaart ook de huisarts veel tijd.”

Op welke manier vertaalt Riemst de vergrijzing in haar beleid?

Mark Vos, burgemeester: “De vergrijzing is in onze gemeente, en bij uitbreiding in Zuid-Limburg, vandaag sterker aanwezig dan in andere Limburgse gemeenten. In ons seniorenbeleid zetten we sterk in op de zelfredzaamheid van onze senioren, zodat zij met de nodige zorg zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In een plattelandsgemeente waar er geen echte handelskern is en er weinig kleine woongelegenheden zijn, is dat niet zo vanzelfsprekend en voor vele ouderen soms financieel niet haalbaar. Via het project Ouderenwijzer houden we een vinger aan de pols en zorgen we er ook voor dat mensen die aanspraak kunnen maken op een financieel duwtje in de rug, hier ook van op de hoogte zijn.“

BRON: BEWEGING.NET/LIMBURG

Knipperlichten Herderen kondigen kruispunt met verkeerslichten aan

Op de N79 in Herderen zijn door de gemeente Riemst knipperlichten geplaatst die weggebruikers waarschuwen dat ze een kruispunt met verkeerslichten naderen.

Het kruispunt van de N79 (Tongersesteenweg) met de Tolstraat en de Valmeerstraat in Herderen staat bekend als gevaarlijk. Het gaat om een tijdelijke maatregel, de gemeente Riemst dringt er bij de eigenaar van de gewestweg - het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg - op aan om snel werk te maken van een flitspaal of andere maatregelen die de verkeersveiligheid verhogen.